Тест на летни гуми-Издржливи, но опасни

23/04/2019

ДВЕ ДИМЕНЗИИ ПРИ ТЕСТОТ НА ÖAMTC НА ЛЕТНИ ГУМИ:

 

Побарувачката за гуми за транспортни возила се разликува од онаа за автомобилски гуми. Што сака менаџерот на возниот парк? Тие треба да траат долго бидејќи транспортните возила, како што се Фолксваген T6 (видете слика погоре), Opel Vivaro или, пак, Рено Мастер се многу често на улица. -Тие поминуваат околу 40.000 километри за една година, вели Мајкл Мозер, менаџер на возниот парк на Црвениот крст од Долна Австрија. Австријците тестирале модел на гуми што издржал замор од 17.000 километри. -Тоа едноставно не е доволно, вели Мозер. Монтираните гуми на такви транспортни возила носат ознака „C“, како „карго“ или „комерцијално возило“ со засилени оски и поголема
носивост.

 

Димензија 215/65 R16C за транспортни возила

ÖAMTC и неговиот европски партнер првпат тестираа гуми за транспортни возила со димензија 215/65 R16C 109 T. Од безбројните тестови на гуми во различни димензии на нашите експерти добро им е познат генералниот конфликт на целта: Ако во развојот на гумите се сврти само една навртка, тогаш и другата почнува да се врти сама. Се зголемува и поголемата одговорност за перформанси на влажни површини на коловозот.

Однапред кажано: Никогаш порано не се појавил лош резултат кај тестот за гуми на ÖAMTC. Од 16 модели на гуми, девет мораше да бидат оценети како „непрепорачливи“. И тука особено е изразен погоре споменатиот конфликт на целта. Возните перформанси на просечните гуми за патнички автомобил се околу 35.000 километри, а гумите на транспортните возила во тестот постигнаа до 80.000 километри. Во исто време потклекнаа сите неуспешни гуми во категоријата за тестирање при влажност. Во таа област одговорноста е едноставно разочарувачка. За споредба, тест-автомобилот беше опремен со гуми за патничко возило (сепак, не беше пуштен во сообраќај поради малите способности на носивост). При сопирање на влажен коловоз на Volkswagen – Bus со обични гуми му беа потребни 38,5м до запирање. Единаесет од транспортните гуми се лизгаа на овој тест, на најлошите гуми, сепак, им беа потребни околу 57 метри. За да илустрираме: во текот на тестот Volkswagen – Bus беше опремен со најдобри транспортни гуми (Аполон) и тие се веќе на располагање, а во оваа дисциплина како најлоши гуми се покажаа Клебер. Слабостите при влажно време не се покажуваат само при сопирање туку и при вртење на кривини.

Пет модела на гуми ја постигнуваат крајната оценка „препорачливи“. Тоа се: Аполо, Гудиар, Пирели, Нокиан и Континентал.

Сепак „условно препорачливи“ се Максис и Кумхо, двата типа гуми со слабо ниво на можности при влажен коловоз.

Сепак, многу фирми што произведуваат гуми им даваат можност на одредени претпријатија да управуваат со нив. Може да се забележи дека на автомобилите од одредени фирми се монтираат само марките „премиум “. Но тоа, сепак, не е гаранција за добри гуми за транспортните возила. На пример, ако станува збор за Црвениот крст во Долна Австрија, таму секогаш се осврнуваат на одговорот од возачите на спасувачките екипи, според тоа какви искуства имаат со гумите – појаснува Михаел Мозер. Сето тоа води до одлука какви гуми би се избрале.

За овој случај секогаш станува збор за гуми што водат кон безбедност и гаранција. Безбедноста е на прво место. Сепак, не се практикува зимски гуми да се возат напролет и налето. Тоа не доаѓа предвид – дециден е првиот човек на Црвениот крст.

Важен е принципот да не се возат гуми под дозволената законска граница на длабочина. Кај летните гуми длабочината е 1,6 мм, а кај зимските е 5 мм.

Производителите на гуми мора да развијат подобри перформанси кај гумите за транспорт, со цел да се запази безбедноста.

За менаџерите на еден возен парк важи правилото на уочување на перформансите за безбедност, односно добри перформанси за влажно време. Со сето тоа може да се постигнат добри километражи.

А кај приватните возила што годишно и не поминуваат многу километри може да се монтираат и комерцијални гуми. Сепак, со тенденција да имаат добри перформанси за влажно време.

Возачите на транспортни возила или автобуси со модели „C“ на гуми би требало да бидат многу внимателни при изборот на гуми и нивните карактеристики, особено да обрнат внимание на нивниот одбранбен стил на возење при влажно време и поголема безбедност.

 

Димензија 185/65 R15 за мали автомобили
Во втората димензија се тестирани гуми за мали автомобили, како VW Polo и Renault Clio и, сепак, не постојат непријатни изненадувања. Сите шест модели се „препорачливи“, а два се дури и високо „препорачливи”. Bridgestone даваат убедливо најдобри перформанси на сув и мокар коловоз. Само малку повисокото ниво на бучава го нарушува овој статус. На второ место е Vredestein, кој убедува со добро постигнатата километража. Големото поле на „препорачливи“ гуми е предводено од Мишелин. Највпечатливи се: CrossClimate + што Мишелин ги опишува како летни гуми со зимски перформанси – притоа се избегнува терминот „гуми за сите годишни времиња“. Тој може да ги замени Energy Saver + во оваа димензија на мали автомобили.

Поради тоа при тестот изборот падна на CrossClimate. Само долгите растојанија на сопирање при услови на топло и суво време го спречија подобриот рејтинг на Michelin. Goodyear, Firestone, Kumho, Maxxis и Toyo имаа мали проблеми при влажност. При продажбата Concinental е девалвиран со неговите малку пониски перформанси на изминати кило-метри. Моделите на Falken, Semperit, Giti, Pedas, Hankook и Pirel имаат изразени недостатоци кај свијоци на влажни патишта. Linglong има мали слабости на суви и влажни патишта, а при тестот за километража перформансите му се видливо помали од конкурентските модели. Tоа значи дека Michelin е еден од најдобрите во оваа дисциплина.

 

ГРАНИЦИ НА ОЦЕНУВАЊЕ

Препорака ***** **** *** ** *
Сув, влажен коловоз, потрошувачка на гориво, абење 0,5-1,5 1,6-2,5 2,6-3,5 3,6-4,5 4,6-5,5
Брзина положено положено положено положено со ограничување не е положено
Вкупна оценка 0,5-1,5 1,6-2,5 2,6-3,5 3,6-4,5 4,6-5,5

ПРЕПОРАКА НА ÖAMTC:

***** – извонредни

**** – многу препорачливи

*** – препорачливи

** – условно препорачливи

* – непрепорачливи

 

ТЕСТ НА ЛЕТНИ ГУМИ 2019: димензии 215/65 R14T

Apollo
Altrust
Goodyear
Efficient Grip
Cargo
Pirelli
Carier
Nokina
cLine
Continetal
Conti/
VanContact
200
Maxxis
Vansmart
MCV3+
Kumho
ProTran KC53
Индекс на преоптовареност 109 109 109 109 109 109 109
Ознаки на етикетата C/A/72 C/B/70 C/B/71 C/A/71 B/A/72 C/A/72 C/C/72
сув терен 20% 2,1 2,3 2,8 3,0 3,4 2,2 3,2
влажност 40% 2,8 3,1 3,1 3,3 2,8 3,7 3,8
звук 10% 2,9 3,0 3,1 2,9 3,1 3,0 2,7
потрошувачка на гориво 2,4 2,0 2,1 2,1 1,8 2,3 2,0
абење 2,5 0,5 1,0 2,5 1,5 0,5 2,0
Вкупна оцена 100% 2,8 3,1 3,1 3,3 3,4 3,7 3,8
Препорака на ÖAMTC *** *** *** *** *** ** **
*Според производителот

*Гуми од прва серија; тестираните гуми се од предсерија. Резултатите се проверени пред објавување на тестот

(+) добри на сув
коловоз
(-) лесни слабости
за влажност
(+) најдобра оценка
при абење, добри
на сув коловоз
(-) слабости при
влажност
(+) добри при
абење
(-) слабости при
влажност, лесни
слабости на сув
коловоз
(-) слабости при
влажности сув
коловоз
(+) многу добра
оценка при по-
трошувачка на
гориво и абење
(-) лесни слабо-
сти при влаж-
ности слабости
на сув коловоз
(+) најдобра оцен-
ка при абење
и добри за сув
коловоз
(-) слабости при
влажност
(-) слабости при
влажност и на сув
коловоз

 

Bridgestone
Turanza T005
Vredestein
Sportrac 5
Michelin
CrossClimate
+
Goodyear
EfficientGrip
Performance
Firestone
Roadhawk
Kumho
Ecowing ES01
Maxxis
Mecotra
Индекс на преоптовареност 88 88 92 88 88 88 88
Ознаки на етикетата B/A/70 E/A/70 C/B/68 B/A/68 C/A/70 B/B/71 B/B/69
сув терен 20% 1,5 2,3 2,6 1,9 1,5 2,8 1,9
влажност 40% 1,9 2,2 2,4 2,7 2,8 2,8 2,8
звук 10% 2,9 2,5 2,6 2,9 2,9 2,8 2,4
потрошувачка на гориво 2,3 2,1 2,4 1,7 2,5 2,0 1,4
абење 2,0 1,5 0,5 2,0 2,5 2,0 2,5
Вкупна оцена 100% 2,0  2,1 2,6 2,7 2,8 2,8 2,8
Препорака на ÖAMTC **** **** *** *** *** *** ***
*Според производителот

*Гуми од прва серија; тестираните гуми се од предсерија. Резултатите се проверени пред објавување на тестот

(+) најдобри при
влажност, најдобра
оценка за сув
коловоз
(+) најдобра оценка
при абење, добри
на сув коловоз и
при влажност
(+) најмало абење
добри при влаж-
ност,
(+)многу добри за
сув коловоз
и при
потрошувачка на
гориво,
(-) лесни
слабости при
влажности
(+) најдобра
оценка при сув
коловоз
(-) лесни
слабости при
влажности
(-) лесни слабо-
сти при влажност
и сув коловоз
(+) најмала потро-
шувачка и добри
за сув коловоз
(-) лесни слабости
при влажност

 

Falken
Linam Van01
Uniroyal
RainMax3
Michelin
Agilis+
Fulda
Conveo Tour
2
Nexen
Rodian CT8
Sava
Trenta 2
Semperit
Van Life2
Hankook
Vantra LT
Kleber
Transpro
Индекс на преоптовареност 109 109 109 109 109 109 109 109 109
Ознаки на етикетата C/A/72 C/B/72 C/B/70 C/B/70 C/A/69 C/B/71 C/B/72 C/B/71 E/B/72
сув терен 20% 2,8 3,4 2,9 2,4 2,3 2,3 3,0 2,3 3,6
влажност 40% 4,6 4,6 4,9 5,0 5,0 5,0 5,1 5,5 5,5
звук 10% 3,2 3,1 3,3 3,3 2,7 3,1 2,9 2,9 2,9
потрошувачка на гориво 2,0 1,9 2,2 1,9 1,7 2,1 2,2 2,0 2,3
абење 0,5 1,5 0,5 0,5 2,5 0,5 1,0 2,5 1,5
Вкупна оцена 100% 4,6 4,6 4,9 5,0 5,0 5,0 5,1 5,5 5,5
Препорака на ÖAMTC * * * * * * * * *
*Според производителот

*Гуми од прва серија; тестираните гуми се од предсерија. Резултатите се проверени пред објавување на тестот

(+) најдобра
оценка при
абење
(-) многу слаби
при влажност и
слаби за на сув
коловоз
(+) многу добри
при потрошувач-
ка на гориво и
абење
(-) многу слаби
при влажност и
слаби за на сув
коловоз
(+) најдобра оцен-
ка при абење
(-) многу слаби
за на влажен
коловоз , лесни
слабости на сув
коловоз
(+) најдобра оцен-
ка при абење,
мн.добри при
потрошувачка на
гориво, добри на
сув коловоз
(-) многу слаби
при влажност
(+) многу добри
при потрошу-
вачка на гориво,
добри на сув
коловоз
(-) многу слаби
при влажност
(+) најдобра
оценка при
абење, добри на
сув коловоз
(-) многу слаби
при влажност
(+) многу добри
при абење
(-) многу слаби
при влажност,
слаби на сув
коловоз
(+) добри за сув
коловоз
(-) многу слаби
при влажност,
(+) многу добри
при при абење
(-) многу слаби
при влажност,
слаби на сув
коловоз

 

Toyo
Proxes CF2
Continental
Contipremium
Contact 5*
Falken
Ziex ZE310
Ecorun
Semperit
Comfort
Life2
Giti
GitiSynergy
E2
Petlas
Imperium
PT515
Hankook
Kinergy Eco2
Pirelli
Cinturato P1
Verde
Linglong
Green-Max
HP010
Индекс на преоптовареност 88 88 88 88 88 88 88 88 88
Ознаки на етикетата C/B/70 C/B/70 E/A/67 C/B/70 B/B/68 C/B/70 C/B/68 C/B/69 C/B/70
сув терен 20% 2,2 2,2 1,8 2,9 2,8 3,0 2,4 2,3 3,0
влажност 40% 2,8 2,4 3,0 3,0 3,2 3,3 3,4 3,4 2,8
звук 10% 2,3 2,5 2,8 2,8 2,1 2,7 2,4 2,5 2,5
потрошувачка на гориво 2,0 2,3 2,2 2,3 1,6 2,3 1,7 2,0 2,1
абење 2,0 3,0 1,5 2,5 2,5 2,5 2,5 2,0 3,5
Вкупна оцена 100% 2,8 3,0 3,0 3,0 3,2 3,3 3,4 3,4 3,5
Препорака на ÖAMTC ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***  ***
*Според производителот

*Гуми од прва серија; тестираните гуми се од предсерија. Резултатите се проверени пред објавување на тестот

(+) добри на сув
коловоз
(-) многу слаби
при влажност и
слаби за на сув
коловоз
(+) многу добри
при потрошувач-
ка на гориво и
абење
(-) лесни слабо-
сти при влажност
(+) многу добри
за сув коловоз и
при абење
(-) слабости при
влажност
(-) слабости при
влажност,
лесни слабости
за сув коловоз
(+) многу добри
при потрошувач-
ка на гориво,
(-) многу слаби
при влажност,
лесни салбости
за сув коловоз
(-) слаби при
влажност и сув
коловоз
(+) многу добри
при потрошу-
вачка на гориво,
добри на сув
коловоз
(-) слабости при
влажност
(+) добри на сув
коловоз,
(-) слабости при
влажност
(-) слабости на
сув коловоз и
при абење, лесни
слабости при
влажност

 

 

Превземено од ÖAMTC

ПОВРЗАНИ СТАТИИ