Претставуваме ROLLS-ROYCE SPECTRE-ОСТВАРУВАЊЕ НА ЕЛЕКТРИЧНОТО ПРОРОШТВО

21/12/2023

ПРВИОТ ЕЛЕКТРИЧЕН ROLLS – ROYCE ВОЗИ ВО КЛАСА САМ ЗА СЕБЕ. ГИ ЗЕМА ГЛАВНИТЕ ОБЕЛЕЖЈА НА МАРКАТА И ГИ НОСИ НА ПОВИСОКО РАМНИШТЕ. ЕДНОСТАВНО, SPECTRE ПРЕД СЕ Е ROLLS-ROYCE, А ПОТОА ЕЛЕКТРИЧЕН АВТОМОБИЛ

 

Електричниот автомобил е совршено тивок и чист. Не испушта мирис и нема вибрации. Може да биде многу корисен кога би имале поставени станици за полнење. Но, засега не очекувам дека би можел да биде во употреба можеби во некоја далечна иднина.” Овие зборови се храбро предвидување на пионерот во автомобилската индустрија, почесниот Чарлс Стјуарт Ролс, дадени како одговор за еден британски весник во далечната 1900 година. Човекот кој четири години подоцна во 1904 година ќе се сретне со генијалниот инженер Хенри Ројс и заедно ќе ја создадат легендарната марка Rolls-Royce. Во тоа време господинот Ролс сигурно не можел ниту да сони дека неговите зборови всушност се пророштво кое светот ќе го доживее повеќе од сто години подоцна. А, неговата компанија ќе создаде токму еден електричен модел кој поткрепен од своето благородничко потекло и инженерско совршенство блеска со секој аспект од својата појава.

Името Spectre не е одбрано случајно. Традицијата на RollsRoyce да ги именува моделите според сенишни привиденија не го прескокнува ниту Spectre. Именката „Spectre” објаснува непријатна и опасна појава која сее страв, но во случајов не кај луѓето туку кај конкуренцијата во колку воопшто постои таква. Sectre е прв електричен автомобил на Rolls-Royce и прво на светот ултра-луксузно супер купе на електричен погон. Toj е доказ дека технолошкиот напредокот на батериите и електриката можат успешно да се вметнат во секој аспект од автомобилската индустрија дури и кај луксузните, и возилата со високи перформанси.

СОЗДАВАЊЕ НА НОВА КЛАСА

Се допаѓало некому или не, Spectre создава сосем нова класа: ултра луксузно електрично супер купе. Интересно за него е што ги зема главните обележја на Rolls-Royce како што се: тивка работа, моќно повлекување благодарение на моментална испорака на масивен вртежен момент, незабележливо префрлање на степените во менувачот и дебело изолирана кабина, и ги носи на рамниште поставено значително повисоко. Едноставно Spectre пред сè е RollsRoyce, а потоа електричен автомобил. Затоа не се направени никакви отстапки ниту, пак, компромиси во поглед на просторот во кабината, комфорот, перформансите. Тој ја отвора електричната иднина на марката која даде завет дека до 2030 година сите нејзини модели ќе возат на електрика. Создавањето на Spectre како основа за сите идни модели на Rolls-Royce е плод на огромна тест програма во која се минати повеќе од 2,5 милиони километри во екстремни услови. Тие би одговарале на период од 400 години кога автомобилот би се возел во секојдневни услови.

КОЛОС СО МАНИР НА БАЛЕРИНА

Иако купе, Spectre е автомобил со големи пропорции. Во должина мери 5.475 mm, широк е 2.017 mm, висок е 1.573 mm, додека меѓуоскиното растојание е растегнато на 3.210 mm. Со тежина од 2.890 kg тој е вистински колос кој додека вози танцува префинето како балерина. Изграден околу прочуената просторна алуминиумска шасија на Rolls-Royce која дозволува флексибилност при менување на конструктивни параметри за секој нов модел, Spectre ги надминува своите браќа во поглед на торзиската цврстина која е за 30% поголема. Затоа автомобилот се потресува помалку кога минува преку нерамнини и му дозволува на подвозјето да работи помеко. Планараниот систем на подвозјето првпат претставен во Ghost со дополнителна горна водилка која всушност е впивач на вибрации е модификуван токму заради 30% поголемата торзиска цврстина. Односно водилката која впива вибрации е отстранета, а на активното подвозје му се додадени стабилизатори кои можат автоматски да се одвојат и спојат зависно од условите. Така секое тркало реагира независно и кога ќе наиде на нерамнина вибрацијата не ја пренесува на цела шасија. Кога системот детектира свијок ги спојува стабилизаторите, ги зацврстува амортизерите и го активира управувањето на четири тркала елегантно водејќи го автомобилот низ свијокот.

ПОЧЕТОК НА ЕЛЕКТРИЧНАТА ИДНИНА

Spectre вози со два електрични мотори, по еден на секоја оска. Напред со моќност од 190 kW и 365 Nm, и назад од 360 kW и 710 Nm кои се еквивалент на мотор со внатрешно согорување од 584 КС и 900 Nm. Спринтот на овој колос од безмалку 3 тони од место до 100 km/h трае 4,5 секунди, додека максималната брзина е ограничена на 250 km/h. Батеријата е литиум-јон и има капацитет од 102 kWh кои се доволни за автономија од 530 km. Сместена е под подот за кого во Rolls-Royce се послужиле со уште една конструкторска итрина. Подот е поставен на средина од хоризонталните странични греди, односно праговите, што се среќава првпат во индустријата. Под него тенката батерија е распослана по цела површина и создава совршено рамен стомак кој ја подобрува аеродинамиката. Сите канали за кабли и цевки се поставени меѓу батеријата и подот, а батеријата има улога на акустична изолација која е толку добра што во Rolls-Royce пресметале дека е рамна на 700 kg обична изолација.

ИНСПИРИРАН ОД СВЕТОТ НА ЈАХТИТЕ

Цртањето на оваа вонвременска скулптура на тркала повлекло инспирација од светови кои се надвор од автомобилизмот. Дизајнерите се послужиле со идеи од светот на современата уметност, модернистичкото скулпторство, наутичкиот дизајн, модата… Меѓутоа најзабележлива нитка се чистите и прецизни линии кои се рефлексија на стилот што го негуваат модерните тркачки јахти. Посебно течната линија на кровот која без прекршување почнува од подножјето на предното стакло и завршува одзади во стил на класичните „фастбек” купеа. Порабено со нагласено прекршување кое завршува во остри рабови напред, телото на Spectrе е безмалку идентично со она на тркачките јахти кои со клун ги сечат брановите. Поставен на бандажи од 23 инчи Spectre е една визуелна претстава за поимот „магичен килим” преку кого во Rolls-Royce го опишуваат начинот на кој возат нивните автомобили.

Дебело поставена со благородни материјали и ново дизајнирани седишта кабината на Spectre е олицетворение на висока технологија. Покрај ѕвезденото небо кое го осветлува таванот, во Spectre и вратите светат со соѕвездие составено од 4.796 осветлени ѕвезди. Инженерите посветиле 10.000 часа работа и на ѕвездено осветлување на арматурата. Панелот пред совозачот на кого е испишано името Spectre е осветлено со преку 5.500 ѕвезди кои се целосно невидливи додека автомобилот не работи.

Вратите, пак, се свет за себе. Долги се 1,5 метри и се најголемите врати кои досега се вградени во еден Rolls-Royce. Се отвораат кон напред, немаат рамка и 100% се изработени од алуминиум за да се смали тежината. Сепак, се масивни и затоа во нив е вграден цел систем за полесно отворање и затворање. Едно повлекување на рачката одвнатре ја отвора вратата во т.н. комфорна позиција која дозволува патникот да провери дали постои опасност од целосно отворање. Ако сè е во ред, ја повлекува и задржува рачката и вратата продолжува да се отвора. Вратата се затвора автоматски со притискање на копче или кога возачот ќе го притисне педалот од сопирачката. Со оглед на тежината вратите имаат сензори кои го одредуваат навалувањето. Па така, без оглед дали автомобилот е паркиран на рид или на рамно, системот секогаш со иста брзина ги отвора и затвора.

Првото излегување на Spectre надвор од капијата на Rolls-Royce се случи есенва, но за нарачка сè уште треба да се чека. Списоците треба да бидат отворени во март следната година, а препорачаната фабричка цена стартува од 400.000 евра.

 

Љубомир Анастасовски

ПОВРЗАНИ СТАТИИ