Салон за возила Минхен 2023-МОБИЛНОСТ ЗАВРТЕНА КОН ТЕХНОЛОГИЈАТА

11/10/2023

АВТОМОБИЛОТ ВЕЌЕ НЕ Е ВО СРЕДИШТЕ НА ВНИМАНИЕТО. ДЕНЕС СЕ НУДАТ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ОД НАЈРАЗЛИЧЕН ТИП. ВЕЛОСИПЕДИТЕ, ТРОТИНЕТИТЕ И ДРУГИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА СТАПИЈА НА СЦЕНА. НЕКОГАШ САЕМИТЕ БЕА РЕЗЕРВИРАНИ САМО ЗА ОНИЕ СО ЧЕТИРИ ТРКАЛА, НО ДЕНЕС Е СОСЕМА ПОИНАКУ

 

Големите саемски хали, рефлекторите, светските премиери со помпезни најави како да стануваат минато затоа што веќе автомобилот не е превозно средство со примат. Денес овие манифестации прикажуваат мобилност насочена кон екологијата. На пример, бројот на изложени велосипеди достигнува и стотици само на еден штанд. Свое место заземаат и тротинетите, разни лични превозни средства, на пример, ролерки и… Секако, тука се и голем број автомобили, но, за жал, многу марки отсуствуваат. Годинава таков беше Минхен, но овој пат и саемот беше во служба на изложбата  малку отворен и малку затворен дел. Берлин и Франкфурт веќе се заборавени. Втора година една од светските најголеми изложби на автомобили се организира во Минхен. Пред три-четири години организаторот најави селење на манифестацијата од град во град, но засега Минхен вторпат е домаќин.

Сепак, изложените автомобили предизвикаа најголем интерес кај минувачите и посетителите. Не изостанаа домашните марки, како: Ауди, БМВ, Мерцедес, Порше, Фолксваген, Смарт. Тие се договорија со организаторот дека никогаш нема да отсуствуваат, а годинава им се придружи и Опел кој сега е во групацијата Стелантис. Од толку многу марки во групацијата, тамошните одговорни одлучија само Опел да го пратат да изложува. Беше и Римац заедно со болидот во кожа на туристичко купе наречено „невера“, потоа Рено, но и луксузната американска марка  Луцид.

Кога е во прашање кинеската автомобилска индустрија работите не се многу јасни. Кинескиот доаѓа и сигурно ќе ги има БЈД, Липмотор, Донгфенг и МГ. БЈД е најпродавана марка на кинескиот пазар, го надмина (претрка) Фолксваген и сега доаѓа на континентов со дури шест модели. Офанзивата ја потврдува Липмотор кому му копаа дупка и ширеа дезинформации дека го снемува од автомобилската карта. Работава излезе „ние за волкот, а тој на врата во Минхен“. А МГ? Откако светот ја отпиша оваа марка, кинеска компанија ја откупи и сега марката повторно е во игра. И Винфаст од Виетнам беше на списокот, но го откажа присуството само неколку дена пред отворањето на манифестацијата.

Каква е сегашната состојба во светот на автомобилската индустрија? Додека светот беше зафатен со Пебл Бич во Калифорнија и сличните луксузни собири, Кинезите претставија речиси 10 нови модели од тие за секојдневна употреба. Не велиме дека кинеската автомобилска индустрија се ориентирала кон туристички автомобили, а остатокот од светот кон луксузни, туку едноставно најстарите автомобилски куќи, односно дел од нив го промовираа луксузот до крајни граници. Според статистиката, во овие кризни времиња, почнувајќи од првата автомобилска криза на крајот од минатиот век до денешен ден луксузните автомобили бележат зголемена продажба како никогаш досега, често и над 300, 500 и повеќе отсто. Најново од таа луксузна гарда е планот на Лотус од сегашните 1.500 примероци во блиска иднина бројката на произведени примероци да биде 150.000 на годишно ниво. Затоа не е ни чудно што токму луксузните марки претставуваат модели што претходно ни на сон не ги произведувале. Еден Јагуар почна да произведува каравани, а Масерати и Порше, вклучително и Јагуар имаат дизел мотори во некои модели за да заштедат гориво.

Годинашнава саемска манифестација во Минхен беше повод за протести од голем број граѓани загрижени за опстанокот на животната средина електричните автомобили користат литиумски батерии, а литиумот е премногу отровен и лесно запалив.

 

Жарко Атанасоски

ПОВРЗАНИ СТАТИИ