Висока технологија-Мунволкер-НАЈБРЗИТЕ „ЧЕВЛИ НА ТРКАЛА“ НА СВЕТОТ

31/05/2023

МНОШТВО СЕНЗОРИ, ДВЕ ПАМЕТНИ ЦЕНТРАЛИ, ДВАПАТИ ПО ОСУМ ТРКАЛА ВГРАДЕНИ ВО НЕКАКВИ САНДАЛИ, СО КОИ, КАКО ШТО ВЕЛАТ, МОЖЕ ДА ОДИТЕ СО БРЗИНА ОД НАД 10 КМ/Ч. ЧУДНО, НО ВИСТИНИТО. ШИФТ РОБОТИКС СТОИ ЗАД ИЗУМОТ НА ТРКАЛА ЗАЕДНО СО ПРВООДГОВОРНИОТ ВО КОМПАНИЈАТА ШУНЏИ ЖАНГ, ИЗУМИТЕЛ НА ЧУДНИТЕ ОБУВКИ

 

Кога ќе се спомене името на градот Питсбург, веднаш се потсетуваме на филмот „Рибата што го спаси Питсбург“ и секако на познатиот хокеарски клуб „Питсбург Пингвинс“ и неговата ѕвезда Вејн Грецки. Не сме тука да зборуваме за хокејот и „рибата“ што го спасила Питсбург, туку за една друга занимливост што малку потсетува на обувките за хокеј.

Во Питсбург е седиштето на компанијата Шифт Роботикс, производител на чудните патики што требаше да бидат пуштени во продажба во март, но одложена е за летоска. „Чевлите“ (патики, наречете ги како сакате) имаат тркала наместо класична гумена нагазна површина. Најдобро е да се опишат, именуваат, како додаток за обувки. Кога имате потреба, ги навлекувате исто како некогашните ролшуи. Чудните обувки наречени „мунволкерс“, имаат по осум тркала придвижувани од електромотор со силина од 300 вати, а тука е и неизбежната батерија. Полнењето на батеријата трае 90 минути преку обичен „усб ц“ приклучок, а потоа на располагање имате околу 10 км шетање. Сега се прашувате какво е тоа шетање. Со тркалата шетањето е побрзо за 2,5 пати, односно може да се движите со брзина од 11 км/ч.

Сопственикот на компанијата Шунџи Жанг вели дека не е потребно претходно навикнување при носењето на обувките „мунволкер“ затоа што се исти како сите други обувки. Сензорите го контролираат вртењето на тркалата и со која брзина тие ќе се вртат. Покрај сензорите има по една паметна централа и тие соработуваат една со друга, ја следат брзината со која ги правите чекорите и така се приспособуваат. Колку побрзо одите, толку побрзо се вртат тркалата, но ако забавите и тркалата забавуваат благодарение на сензорите и двете паметни централи. Кога се качувате или симнувате по скали, со едноставно движење на стапалото ги заклучувате тркалата и тие не се вртат. Нема наведнување, притискање посебно копче со кое се заклучуваат тркалата, сè е едноставно, така што не се потребни никакви упатства за употреба. Единствено е потребно упатство за одржување на посебните патики. Сиот тој „ум“ е сместен во сензорите и во двете паметни централи.

Материјалите од кои се направени се лесни и наедно многу квалитетни, така што вкупната тежина изнесува точно 1.905 грама. Квалитетот е нагласен и со тоа што обувките „мунволкер“ може да се движат по секаква подлога, дури и таму каде што има нерамнини.

Изумот на Шунџи Жанг најмногу потсетува на сандали, но со тркала и не ги собувате обувките, туку заедно со нив ги навлекувате „мунволкерките“. Кој било од семејството може да ги носи, се приспособуваат на сечија нога.

Сепак, имаат една мана, а тоа е цената. Како што вели производителот, цената на „мунволкерките“ изнесува точно 1.400 долари. За тие пари може да изберете велосипед каков што сакате, потоа електричен велосипед, но и мопед, скутер. Како што напоменавме, продажбата ќе започне ова лето, а тие што сакаат да бидат меѓу првите сопственици ќе треба да остават капар од 50 долари.

 

Жарко Атанасовски

ПОВРЗАНИ СТАТИИ