ПОТСЕТУВА НА МИЛИБРОДОТ. ГРЦИТЕ ГО ПРИГОТВУВААТ ЗА ВЕЛИГДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ, ТРАДИЦИОНАЛНО. БЕЗ ИСКЛУЧОК НА МОНАСИТЕ ОД СВЕТА ГОРА. РЕЦЕПТОТ Е НИВЕН
Сосотојки:
6-7 ЧАШИ БРАШНО |
НАЧИН НА ПРИГОТВУВАЊЕ:
КВАСЕЦОТ РАЗРЕДЕТЕ ГО ВО ТРЕТИНА ЧАША МЛАКО МЛЕКО, ДОДАЈТЕ МАЛКУ БРАШНО И ОСТАВЕТЕ ГО ДА НАРАСНЕ, ОТПРИЛИКА 2-3 ЧАСА. ВО ДРУГО ТЕНЏЕРЕ, ЗАГРЕЈТЕ ГИ МЛЕКОТО И ШЕЌЕРОТ – ДОДЕКА НЕ СЕ РАСТОПИ ЦЕЛОСНО. ИЗМАТЕТЕ ГИ ЈАЈЦАТА, ИЗМЕШАЈТЕ ГИ СО МЛЕКОТО И ИСТУРЕТЕ ГИ ВО САДОТ ЗА МЕСЕЊЕ. ДОДАЈТЕ ГО БРАШНОТО, МАЛКУ ПО МАЛКУ, И ТРИТЕ МИРУДИИ (ПРЕТХОДНО ИЗМЕЛЕНИ). ОТКОГА ЌЕ ГО ИЗМЕСИТЕ, ВО ТЕСТОТО ИСТУРЕТЕ ГИ СОКОТ И ИЗРЕНДАНАТА КОРА ОД ПОРТОКАЛ. ПРОДОЛЖЕТЕ СО МЕСЕЊЕТО. РАЦЕТЕ ЧЕСТО ПОТОПУВАЈТЕ ГИ ВО СТОПЕНИОТ ПУТЕР ЗА ТЕСТОТО ДА НЕ СЕ ЗАЛЕПИ НА НИВ – ПРИТОА ЌЕ ИМА И СЈАЈ. ПО ИЗВЕСНО ВРЕМЕ, ШТОМ БИДЕ ГОТОВО (УБАВО ИЗМЕСЕНО), ПОКРИЈТЕ ГО И НЕКА ОТСТОИ – ТРЕБА ДА НАРАСНЕ. ВО МЕЃУВРЕМЕ, НАМАЧКАЈТЕ ГО ТАВЧЕТО СО ПУТЕР, А ТЕСТОТО ИЗМЕСЕТЕ ГО УШТЕ ЕДНАШ. ПОДЕЛЕТЕ ГО НА 2-3 ДЕЛА И ПРЕПЛЕТЕТЕ ГИ, ТРЕБА ДА ЛИЧИ НА ПЛЕТЕНКА. ИЗМАТЕТЕ ЖОЛЧКА СО МАЛКУ ВОДА, ПРЕМАЧКАЈТЕ ГО ТЕСТОТО И ПОСИПЕТЕ ГО СО БАДЕМОВИ ЛИВЧИЊА. НЕКА ПОСТОИ МАЛКУ НА ТОПЛО ДА НАРАСНЕ И СТАВЕТЕ ГО ВО РЕРНА ДА СЕ ПЕЧЕ НА 180 СТЕПЕНИ ЦЕЛЗИУСОВИ. ТРЕБА ДА ПОРУМЕНИ. ГОТОВО Е КОГА ЌЕ СТАВИТЕ НОЖ ВО НЕГО И ЌЕ ГО ИЗВАДИТЕ ПОТПОЛНО СУВ.