МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ СО ЈАГНЕШКО, ГОВЕДСКО МЕСО, ПА ДУРИ И СО КОКОШКИНО. РЕЦЕПТОТ Е ТОЛКУ ЕДНОСТАВЕН ШТО ЕРГЕНИТЕ ВО МАРОКО, ПРЕД СÈ ВО МАРАКЕШ, ОВА ДЕЛИКАТЕСНО ЈАДЕЊЕ ГО ПРИГОТВУВААТ ДУРИ И ЗА ВРЕМЕ НА ПОСЕТИТЕ ВО БАЊИТЕ. ОТТАМУ И НАЗИВОТ „ЕРГЕНСКА ЧОРБА“. ГЛИНЕНИОТ САД И ДАВА ПОСЕБЕН ШМЕК, ИСТО КАКО И ЖАРОТ
Сосотојки: 1 КГ ЈАГНЕШКО ИЛИ ГОВЕДСКО |
ПРВО МАРИНИРАЈТЕ ГО МЕСОТО. ВО ГОЛЕМА ЧИНИЈА СТАВЕТЕ ГИ КРУПНИТЕ ПАРЧИЊА, ИЗМЕШАЈТЕ ГИ ДОБРО СО ЛУКОТ, КРОМИДОТ, ЛИМОНОТ, МАСЛИНОВОТО МАСЛО, ЃУМБИРОТ, КИМОТ, ЦИМЕТОТ, СОЛТА И ЦРНИОТ ПИПЕР. МЕСОТО НЕКА БИДЕ ПОКРИЕНО СО МАРИНАДАТА ЦЕЛОСНО, ЕДЕН ЧАС НАЈУБАВО Е ДА ОТСТОИ ПРЕКУ НОЌ, ВО ФРИЖИДЕР. ГЛИНЕНИОТ САД ПОДГОТВЕТЕ ГО ЗА УПОТРЕБА. ТУРЕТЕ ГИ ПАРЧИЊАТА ВО НЕГО, ЗАЕДНО СО СОСОТ. АКО ИМАТЕ ШАФРАН, РАСТВОРЕТЕ ГО ВО ТОПЛА ВОДА И ВЕДНАШ ПОТОА, СИПЕТЕ ЈА НА МЕСОТО. ДОДАЈТЕ УШТЕ МАЛКУ ВОДА – ПОЛОВИНА ЧАША. ПОКРИЈТЕ ГО САДОТ, ПРВО СО АЛУМИНИУМСКА ФОЛИЈА, ПА СО КАПАК ЗА ПАРЕАТА ДА НЕ ИЗЛЕГУВА. СТАВЕТЕ ГО ВО ЗАГРЕАНА РЕРНА НА 150 СТЕПЕНИ ЦЕЛЗИУСОВИ, ДА СЕ ПЕЧЕ 4-5 ЧАСА – ДОДЕКА МЕСОТО НЕ ОМЕКНЕ И НЕ ПОЧНЕ ДА СЕ РАЗДЕЛУВА. ИЗВАДЕТЕ ГО И ПОСЛУЖЕТЕ ГО ТОПЛО, УКРАСЕНО СО СВЕЖ КОРИЈАНДЕР. ТАНГИЈАТА СЕ ПРИГОТВУВА И НА ЖАР. ДОКОЛКУ ИМАТЕ МОЖНОСТ, НЕ СЕ ДВОУМЕТЕ НИ МАЛКУ.