MASERATI PROJECTS24-ЧУДНА НАУКА Е АЕРОДИНАМИКАТА

03/08/2022

Масерати ги претстави сериските модели, можеби се чека само на новата генерација од моделот „гт“ за цело семејство да биде во ново руво.

Засега Масерати обелодени само четири цртежи на кои е претставен тркачкиот примерок именуван како „проект 24“. V6 мотор со 3,0 литри работна зафатнина и двоен турбо компресор со силина од 740 КС. Тоа ќе биде вградено во „проектот“. Спојлери напред и назад кои можат да се подесуваат според условите на патеката и потребите на пилотот, потоа тежина помала од 1.250 кг и сооднос од само 1,69 кг на една коњска сила. Премногу осетлив управувачки систем, остро навиткано подвозје, шест степен секвенцијален менувач со тркачки настроена спојка и подесувачки спојлери за што подобар потисок при постигнување на големи брзини. Тој потисок одозгора се јавува како последица од потпритисокот кој се создава помеѓу долниот дел од автомобилот и асфалтот – односно се создава недостаток на воздух во тој дел благодарение на спојлерите и рамното дно од автомобилот.

Ќе бидат произведени само 62 примероци, а продажбата можеби е веќе завршена, односно сѐ е распродадено.

 

Жарко Атанасоски

ПОВРЗАНИ СТАТИИ