HYUNDAI INSTER-ИНСТЕР, НОВ МАЛ „СУВ“ НА КОНТИНЕНТОВ

18/06/2024

Некаде на Далечниот Исток моделот го нарекуваат „каспер“ по името на јунакот од цртаните филмови „Добриот дух Каспер“. Дали е навистина така не знаеме, но знаеме дека токму тој модел на Хјундаи предизвикува забележителен интерес на домашниот пазар особено кај младата популација. „Каспер“ е допадлив мал сув“ со три врати и е најпогоден за возење во градските средини, но зошто не и за вонградските средини. Во Кореа се продава со бензински мотори, а за европскиот пазар е електричен, но можно е да има и по некој хибриден.

Само 3,59 м што значи е директен противник на електричните „цитроен е – ц 3“, „дачија спринг“, а може и „фиат 500 е“ иако не е класично сув возило. Таму „каспер“, а овде „инстер“ и со целосно електрифициран погон ќе изминува максимални 355 км со едно полнење на батеријата што е за дури 130 км повеќе отколку „дачија спринг“ Претставувањето и продажбата на „хјундаи инстер“ е закажана за крајот од годинава, некаде во ноември.

Не е познато колку „инстер“ ќе биде сличен или сосема ист со „каспер“. Фотографиите ја будат љубопитноста кај потенцијалните купувачи, но сѐ уште не познат дури ни датумот на првичното претставување.

 

Жарко Атанасоски

ПОВРЗАНИ СТАТИИ