ГИЛДА

14/07/2025

ЛАДНОТО ПРЕДЈАДЕЊЕ КОЕ ПОТСЕТУВА НА ТАПАСОТ ВО ЈУЖНИОТ ДЕЛ НА ШПАНИЈА ЌЕ ВИ ГО ПРЕПОРАЧААТ БУКВАЛНО СЕКАДЕ ВО САН СЕБАСТИЈАН, ПО СИТЕ МЕСТА (РЕСТОРАНИ) ШТО ЌЕ ОДЛУЧИТЕ ДА ГИ ПОСЕТИТЕ. ГО ВБРОЈУВААТ МЕЃУ СПЕЦИЈАЛИТЕТИТЕ НА БАСКИСКАТА КУЈНА. ВКУСОТ Е ПРИЈАТЕН, А РЕЦЕПТОТЕДНОСТАВЕН. ГО ПРОСЛАВИЛА РИТА ХЕЈВОРТ, БЛАГОДАРЕЈЌИ НА ИСТОИМЕНИОТ ФИЛМ ОД 1946-ТА

СОСТОЈКИ:

16 ЗЕЛЕНИ МАСЛИНКИ БЕЗ СЕМКИ
16 СИТНИ ЛУТИ ПИПЕРЧИЊА
(ФЕФЕРОНИ)
16 ИНЧУНИ (8 МАРИНИРАНИ, 8 НЕ –
ПОТУРЕНИ САМО СО СОЛ)
ЕКСТРА ДЕВСТВЕНО МАСЛИНОВО
МАСЛО ЗА СЕРВИРАЊЕ
БАГЕТ

НАЧИН НА ПРИГОТВУВАЊЕ:

НА КРАТОК РАЖЕН ИЛИ ПАК НА ДОЛГА ЧЕПКАЛКА, ДРВЕНО СТАПЧЕ, БОЦНЕТЕ ЕДНА МАСЛИНКА И ПОВЛЕЧЕТЕ ЈА КОН ВРВОТ, ПОТОА РИБАТА
(ПРВО МАРИНИРАНАТА – СВИТКАНА) И ДОБЛИЖЕТЕ ЈА ДО МАСЛИНКАТА, ПО НЕА – ФЕФЕРОНОТ (СВИТКАН, ИСТО ТАКА). СЛЕДУВА РИБАТА,
ПОТУРЕНА САМО СО СОЛ, ПА ДРУГИОТ ФЕФЕРОН И НА КРАЈОТ, УШТЕ ЕДНА МАСЛИНКА. ИСЕЧЕТЕ 8 ПАРЧИЊА ФРАНЦУСКИ ЛЕБ (БАГЕТ),
СТАВЕТЕ ГИ „РАЖЕНЧИЊАТА“ И ПОСИПЕТЕ ГИ СО МАЛКУ ЕКСТРА ДЕВСТВЕНО МАСЛИНОВО МАСЛО. СЕ КОМБИНИРААТ СО „TXAKOLI“
(БАСКИСКО ВИНО – ПЕНЛИВО), А ДОСТА ЧЕСТО И СО ПИВО.

 

ПОВРЗАНИ СТАТИИ

Преглед на приватност

Оваа веб-локација користи колачиња за да можеме да ви го обезбедиме најдоброто можно корисничко искуство. Информациите за колачињата се зачувуваат во вашиот прелистувач и извршуваат функции како што се ве препознаваат кога ќе се вратите на нашата веб-локација и му помагаат на нашиот тим да разбере кои делови од веб-локацијата ви се најинтересни и корисни.