ЛАДНОТО ПРЕДЈАДЕЊЕ КОЕ ПОТСЕТУВА НА ТАПАСОТ ВО ЈУЖНИОТ ДЕЛ НА ШПАНИЈА ЌЕ ВИ ГО ПРЕПОРАЧААТ БУКВАЛНО СЕКАДЕ ВО САН СЕБАСТИЈАН, ПО СИТЕ МЕСТА (РЕСТОРАНИ) ШТО ЌЕ ОДЛУЧИТЕ ДА ГИ ПОСЕТИТЕ. ГО ВБРОЈУВААТ МЕЃУ СПЕЦИЈАЛИТЕТИТЕ НА БАСКИСКАТА КУЈНА. ВКУСОТ Е ПРИЈАТЕН, А РЕЦЕПТОТЕДНОСТАВЕН. ГО ПРОСЛАВИЛА РИТА ХЕЈВОРТ, БЛАГОДАРЕЈЌИ НА ИСТОИМЕНИОТ ФИЛМ ОД 1946-ТА
СОСТОЈКИ:
16 ЗЕЛЕНИ МАСЛИНКИ БЕЗ СЕМКИ |
НАЧИН НА ПРИГОТВУВАЊЕ:
НА КРАТОК РАЖЕН ИЛИ ПАК НА ДОЛГА ЧЕПКАЛКА, ДРВЕНО СТАПЧЕ, БОЦНЕТЕ ЕДНА МАСЛИНКА И ПОВЛЕЧЕТЕ ЈА КОН ВРВОТ, ПОТОА РИБАТА
(ПРВО МАРИНИРАНАТА – СВИТКАНА) И ДОБЛИЖЕТЕ ЈА ДО МАСЛИНКАТА, ПО НЕА – ФЕФЕРОНОТ (СВИТКАН, ИСТО ТАКА). СЛЕДУВА РИБАТА,
ПОТУРЕНА САМО СО СОЛ, ПА ДРУГИОТ ФЕФЕРОН И НА КРАЈОТ, УШТЕ ЕДНА МАСЛИНКА. ИСЕЧЕТЕ 8 ПАРЧИЊА ФРАНЦУСКИ ЛЕБ (БАГЕТ),
СТАВЕТЕ ГИ „РАЖЕНЧИЊАТА“ И ПОСИПЕТЕ ГИ СО МАЛКУ ЕКСТРА ДЕВСТВЕНО МАСЛИНОВО МАСЛО. СЕ КОМБИНИРААТ СО „TXAKOLI“
(БАСКИСКО ВИНО – ПЕНЛИВО), А ДОСТА ЧЕСТО И СО ПИВО.