„ЧЕТИРИ ИЛЈАДИ СЕДМИЦИ“ ОЛИВЕР БУРКЕМАН-„THE BEST OF BOND… JAMES BOND“-„DANCING ON GLASS“ (ТАНЦУВАЊЕ НА СТАКЛО)

28/05/2022

 

ЧИТАЈ СЛУШАЈ ГЛЕДАЈ
 

„ЧЕТИРИ ИЛЈАДИ СЕДМИЦИ“
ОЛИВЕР БУРКЕМАН

„THE BEST OF BOND…

JAMES
BOND“

„DANCING ON GLASS“
(ТАНЦУВАЊЕ НА СТАКЛО)
 
Бестселерот на „Њујорк тајмс“ е своевидно упатство за обичните смртници: како да управувате со времето. Неговиот автор тврди дека просечниот човечки животен век е апсурдно, навредливо кус. Под претпоставка дека ќе доживеете 80 години, имате само околу 4.000 седмици. Никој не треба да каже дека нема доволно време. Опседнати сме со списоците на задачи што треба да ги завршиме, со преполните електронски сандачиња, рамнотежата работа приватен живот и постојаната битка со дистракции. И покрај тоа, ние ретко ја поврзуваме секојдневната борба со времето со крајниот проблем на управување со него: предизвикот како најдобро да ги искористиме нашите 4.000 седмици. Потпирајќи се на учењата и на античките и на современите филозофи, психолози и духовни учители, Оливер Буркеман ни нуди забавен, практичен и длабок водич за времето и управувањето со времето. Отфрлајќи ја залудната модерна фиксација „да се заврши сè“, „Четири илјади седмици“ ги запознава читателите со алатки за градење на значаен живот со прифаќање на конечноста, покажувајќи колку од бескорисните начини до кои сме дошле размислувајќи за времето не се неизбежни, непроменливи вистини, туку избори што сме ги направиле како поединци и како општество и дека можеме да ги правиме работите поинаку. За љубителите на серијалот за Џејмс Бонд, тајниот агент 007, неговата продукциска куќа пред извесно време го издаде новиот албум, комплет цедеа (2) со песни на Адел, Били Ајлиш и Сем Смит, меѓу другите. „The Best of Bond… James Bond“, како впрочем и сè што е врзано со главната личност во неговите филмови, може да се нарача и онлајн, а цената е 10,99 фунти (безмалку 820 денари) на 007store.com на пример. Албумот или двете цедеа содржат 26 песни од серијалот чии филмови се карактеризираат со тематска разнообразност. Неодминливо, такви се и песните. Акцентот е врз „Skyfall“ на Адел, нумерата од истоимениот филм со најголем профит, добитничка на „оскар“ во 2013-та, врз „No Time To Die“ на Били Ајлиш и, секако, врз „Writing’s On The Wall“ на Сем Смит, нумерата од „Spectre“, која е, исто така, добитничка на „оскар“ во 2016-та. Останатите 23 песни од албумот се „James Bond Theme“ (The John Barry Orchestra), „From Russia With Love“ (Matt Monro), „Goldfinger“ (Shirley Bassey), „Thunderball“ (Tom Jones), „You Only Live Twice“ (Nancy Sinatra), „On Her Majesty’s Secret Service“ (The John Barry Orchestra), „We Have All The Time In The World“ (Louis Armstrong), „Diamonds Are Forever“ (Shirley Bassey), „Live And Let Die“ (Paul McCartney & Wings), „Nobody Does It Better“ (Carly Simon), „Moonraker“ (Shirley Bassey), „For Your Eyes Only“ (Sheena Easton)… и „Another Way To Die“ (Jack White & Alicia Keys) на второто цеде. Филмот е шпански, а неговата премиера се одржа во Малага (25 март), на филмскиот фестивал. „Нетфликс“ е всушност и дистрибутер и емитувач на „Dancing On Glass“, од 8 април. Jota Linares е потпишан и како режисер и како сценарист, заедно со Jorge Naranjo. Филмот се снимаше во Мадрид, а говори за пријателството, заемниот однос на љубов, почит и доверба меѓу две балерини кои танцуваат во заедничка трупа, изолирани од реалниот свет. Пријателството се раѓа кога едната почнува да го чувствува притисокот со добивањето на главната улога во новата претстава, спротивно од другата која е отфрлена, без ангажман во истата. María Pedraza како Irene ја предводува целата психолошка драма, од почеток до крај. Инаку, таа е и актерка и модел и танчарка. Благодарејќи на серијалите „Money Heist“ и “Elite“ (обата трилери) се здоби со слава од широки размери. • Жанр: психолошка драма Актери: María Pedraza, Paula Losada, Mona Martínez, Marta Hazas, Ana Wagener Режија: Jota Linares.

ПОВРЗАНИ СТАТИИ