ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ

Турција е држава која лежи на два континента Европа и Азија. Излегува на Црно, Мраморно, Егејско и Средоземно море. Зафаќа површина од 779.452 квадратни километри и има вкупно 62.5 милиони жители. Земјата изобилува со природни, археолошки и културни богатства. Главен град е Анкара, а службен јазик е турски.

ПОВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ

Полиција 155

Сообраќајна полиција 154

Амбуланта 112

Пожарна 110

Помош на пат +90 212 282 8140/217 или 223 информации

ПОВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ

Полиција 112 / 133

Амбуланта 112 / 144

Пожарна 112 / 122

ОАМТЦ +43 1 711 99 1440 (состојба на пат) или 0810 120 120

ОАМТЦ +43 1 711 99 2851 (туринг инфо)

ОАМТЦ 120 (алармен центар)

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ

Потребни документи се: Зелен картон, меѓународна возачка дозвола и дозвола за управување со туѓо возила, ако возилото не е лична сопственост.

НАЈВИСОКА ДОЗВОЛЕНА БРЗИНА

Во населени места – автомобили 50 км на час

Надвор од населени места

Автомобили – Автопат 120 км на час; – Останати патишта 90 км на час;

Автомобили со приколка – Автопат 110 км на час; – Останати патишта 80 км на час

Минимална дозволена брзина на автопат е 40 км на час.

УПОТРЕБА НА МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

За време на возење во Турција е забранета употребата на мобилен телефон. Дозволена е употребата на HANDS FREE.

ДОЗВОЛЕНО КОЛИЧЕСТВО АЛКОХОЛ

Дозволено количество на алкохол во крвта е 0,05%. Лимитот од 0.05% се однесува само за возачи на патнички возила без приколки и камп приколки. За возачи на други возила лимитот е 0%.

ЗАДОЛЖИТЕЛНА ОПРЕМА ЗА БЕЗБЕДНОСТ

Ремени: задолжително (казна 77 TRY) 

Детски седишта: да, до 3 години на предно седиште во детско седиште, над 3 години, а пониски од 150 см на задно седиште во детско седиште. 

Средно светло дење: не 

Прва помош сет: задолжително 

ПП апарат: задолжително 

Триаголник: задолжително два триаголника за сите возила 

Рефлектирачки елек: не 

Ограничувања за тешки возила: Возила над 7 тони имаат забрана за движење во Истанбул од 06.00 до 10.00 и од 16.00 до 22.00 во работни денови. Оваа забрана се однесува и за мостот Fatih Sultan Mehmet преку Босфор. 

Зимска опрема: зимски гуми. Период:1 декември – 1 април. Синџири – според временските услови.

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping