ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ

Големото Војводство на Луксембург има површина од 2.586 км2 и има 441.300 жители. Една третина од територијата е шума. Луксембуршкиот дијалект е официјалниот јазик, но францускиот и германскиот јазик вообичаено се користат во администрацијата и за комерцијални цели.

ПОВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ

Полиција – 113 или 112; Брза Помош – 112; Противпожарна бригада – 112; (“Service Routier”) АЦЛ алармен центар +352 26 000 Туринг информации – 00352-450045-1

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ

За влез во Луксембург на нашите граѓани не е потребна виза. Потребни се : Зелен картон, меѓународна возачка дозвола како и дозвола за управување со туѓо возило ако возилото не е во лична сопственост.

НАЈВИСОКА ДОЗВОЛЕНА БРЗИНА

Во населени места: – сите возила 50 км на час На автопатишта – возила со приколки 90км на час – автобуси и камиони 90 км на час – останати возила 110-130 км на час Останати патишта – возила со приколки 75 км на час – автобуси и камиони 75 км на час – останати возила 90 км на час

УПОТРЕБА НА МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

За време на возење во Луксембург е забранета употребата на мобилен телефон. Дозволена е употребата на HANDS FREE. Казна до 74 ЕУР.

ДОЗВОЛЕНО КОЛИЧЕСТВО АЛКОХОЛ

Дозволено количество на алкохол во крвта е 0.05%.

ЗАДОЛЖИТЕЛНА ОПРЕМА ЗА БЕЗБЕДНОСТ

Ремени : задолжително за сите седишта Детски седишта: до 3 години детски седишта, над 3 до 17(ако се пониски од 1.50м) соодветен безбедносен уред Средно светло дење : задолжително за моторцикли и се препорачува за останати Прва помош сет: не ПП апарат : не Триаголник: задолжително Рефлектирачки елек: задолжително за надвор од населено место и автопат, Зимска опрема: Зимски гуми. Период: НЕМА ОПРЕДЕЛЕНО. Mоторни возила треба да имаат М + S гуми при возење во зимски услови (мраз, натрупан снег, лапавица, мраз на патот, итн.) Синџирите на снег можат да се користат во секое време во случај на снег или мраз.

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping