ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ

Литванија се наоѓа во Северниот дел на Европа помеѓу Латвија, Белорусија, Полска, Калининградската област и Балтичкото море. Зафаќа површина од 65.200 км2 и има вкупно 3.7 милиони жители. Главен град е Вилнус. Други поголеми градови се Каунас, Клаипеда. Службен јазик е литванскиот.

ПОВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ

Полиција – 02 или 112; Брза Помош – 03 или 112; Противпожарна бригада – 01 или 112; ЛАС (аларм центар) 88 00 00 000 или +370 5 210 4422/ 1888 за мобилен

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ

За влез во Литванија не е потребна виза. Потребни се : Зелен картон, меѓународна возачка дозвола како и дозвола за управување со туѓо возило ако возилото не е лична сопственост.

НАЈВИСОКА ДОЗВОЛЕНА БРЗИНА

Во населени места 50 км на час Надвор од населени места – Возила до 3.5 тони автопат 130 км на час (преку лето) 110 км на час (преку зима) на останати патишта 110-70 км на час

УПОТРЕБА НА МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

За време на возење во Литванија е забранета употребата на мобилен телефон. Дозволена е употребата на HANDS FREE. Казна 29 -87 ЕУР.

ДОЗВОЛЕНО КОЛИЧЕСТВО АЛКОХОЛ

Дозволено количество на алкохол во крвта е 0,04%, за нови возачи (до 2 год.) 0,02%

ЗАДОЛЖИТЕЛНА ОПРЕМА ЗА БЕЗБЕДНОСТ

Ремени : задолжително за сите седишта Детски седишта: детски седишта до 3 год., деца од 3 до 12 години не смеат на предни седишта , освен ако поседуваат соодветно детско седиште. Средно светло дење : задолжително Прва помош сет: задолжително ПП апарат : задолжително Триаголник: задолжително Рефлектирачки елек: задолжително Зимска опрема:Зимски гуми. Период:10 ноември – 1 април. Гуми со клинци се дозволени од 1 ноември до 9 април.

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping