ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ

Хрватска има површина од 56,540 км2 и население од 4.4 милиони жители. Таа е поделена на 20 области. Поголемиот дел од вкупната површина излегува на Јадранското Море. Карактеристично за Хрватска е дека има голем број острови долж Јадранскиот брег, меѓу кои поголеми се Крк, Хвар, Корчула, Брач и други. Главен град е Загреб кој има околу 770,000 жители. Официјален јазик е хрватскиот.

ПОВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ

Полиција 92 или 112 Амбуланта 94 или 112 Пожарна 93 или 112 ХАК (инфо центар) +385 1 464 0800 (потоа бирајте 0) од Хрватска 062 777 777 ХАК (помош на пат) 1987 или (од мобилен +385 1 1987)

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ

За влез во Хрватска на наши државјани не е потребна виза. Потребни се : Зелен картон, меѓународна возачка дозвола и дозвола за управување со туѓо возило, ако возилото не е лична сопственост. Сите посетители мораат да имаат документи и билети за крајната дестинација или повратен билет и доволно финансиски средства, како што следува: – минимум 100 евра на ден – минимум 50 евра дневно (ако има званична покана или туристички ваучер) суми над 10.000 евра мораат да се пријават

НАЈВИСОКА ДОЗВОЛЕНА БРЗИНА

Во населени места има ограничување на брзината за автомобил и моторцикл од 50 км на час. На автопат ограничувањето за автомобил и моторцикл е 130 км на час. На останати патишта ограниченоста е од 90-110 км на час.

УПОТРЕБА НА МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

За време на возење во Хрватска е забранета употребата на мобилен телефон. Дозволена е употребата на HANDS FREE. Казна 500 куни.

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping