ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ

Чешка се наоѓа во Централна Европа и се граничи со Словачка, Австрија, Германија и Полска. Зафаќа површина од 78,864 км2 и има околу 10,410,000 милиони жители. Главен град е Прага која е позната и како `Златна Прага` и брои околу 1.200.000 жители. Службен јазик е чешки.

ПОВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ

Полиција 158 (или 112)

Амбуланта 155 (или 112)

Пожарна 150 (или 112)

УАМК (инфо центар) +420 1230

УАМК (аларм центар) +420 1230

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ

Потребни документи се: Зелен картон, меѓународна возачка дозвола и дозвола за управување со туѓо возило ако возилото не е лична сопственост.

НАЈВИСОКА ДОЗВОЛЕНА БРЗИНА

Во населени места – сите возила 50 км на час

Надвор од населени места –

Автомобили, моторцикли и камиони до 3.5 тони – Автопат 130 км на час – Останати патишта 90 км на час –

Автомобили со приколка, камиони над 3.5 тони – Автопат 80 км на час – Останати патишта 80 км на час –

На автопатишта дозволено е да сообраќаат возила кои можат да се движат побрзо од 80 км на час.

УПОТРЕБА НА МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

За време на возење забранета е употребата на мобилен телефон. Дозволена е употребата на HANDS FREE. Казна 60-100 ЕУР.

ДОЗВОЛЕНО КОЛИЧЕСТВО АЛКОХОЛ

Не е дозволено никакво количество на алкохол во крвта (0%).

ЗАДОЛЖИТЕЛНА ОПРЕМА ЗА БЕЗБЕДНОСТ

Ремени: задолжителни сите вградени 

Детски седишта: за деца пониски од 1,50м задолжителни детски седишта и на задни и на предни седишта 

Средно светло дење: задолжителнот за сите возила (казна 70 еур) 

Прва помош сет: задолжително 

ПП апарат: не е задолжителен за приватни патнички возила. 

Триаголник: задолжително. 

Рефлектирачки елек: задолжително во кабините на сите возила. 

Зимска опрема: зимски гуми на сите 4 тркала. Период: 1 ноември – 31 март. Зимски гуми 4 мм. Синџири за снег можат да се користат само кога има доволно снег за да се заштити површината на патот.

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping