ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ

Босна и Херцеговина (познат како БиХ) е земја во југоисточна Европа, која се наоѓа на западниот дел на Балканскиот Полуостров. Од север, запад и југо-западната граница со Хрватска и на исток со Србија. На југо-исток границата со Црна Гора. Главниот град на земјата е Сараево. Независноста е стекната на 01 Март 1992 година. години по одлуката на граѓаните на БиХ референдум за самоопределување. Според пописот од 2013 година, населението е 3,531,159.

ПОВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ

Полиција 122

Амбуланта 124

Пожарна 123

БИХАМК (помош и информации) + 387 33 282 100 или + 387 33 1282

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ

За влез во БиХ не е потребна виза.

Потребни се зелен картон и дозвола за управување на туѓо возило, во случај возилото да не е лична сопственост.

Според билатералниот договор за взаемно признавање на националните возачки дозволи – меѓународната возачка дозвола не е потребна.

НАЈВИСОКА ДОЗВОЛЕНА БРЗИНА

Во населени места има ограничување на брзината од 50 км/ч.

На патишта надвор од населени места максимална дозволена брзина е 80 км/ч.

На автопат максимална дозволена брзина е 100/130 км/ч.

УПОТРЕБА НА МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

забрането, казна 100 до 300 БАМ

ДОЗВОЛЕНО КОЛИЧЕСТВО АЛКОХОЛ

0,03% ; млади возачи и професионални 0,00%, казна 50 – 1000 БАМ

ЗАДОЛЖИТЕЛНА ОПРЕМА ЗА БЕЗБЕДНОСТ

Ремени: задолжителни на предни седишта

Детски седишта: На предното седиште не смее да се превезува дете помладо од 12 години. По исклучок на предното седиште може да се транспортира дете помладо од 2 години, доколку нема воздушно перниче или е исклучено, а детето се наоѓа во седиштето свртено на назад. На задното седиште деца до 5 години мора да бидат ставени во безбедносно седиште а деца на возраст од 5-12 години во посебен подметнувач прилагоден на височината и мора да бидат врзани со сигурносен ремен.

Средно светло дење: да, казна 30 – 50 БАМ

Прва помош сет: задолжително

ПП апарат: не

Триаголник: да

Рефлектирачки елек: задолжителен, казна 50 – 250 БАМ

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping