ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ

Белгија е една од трите земји кои го сочинуваат Бенелукс и има површина од 30,528 км2 и има околу 10,5 милиони жители. Главен град е Брисел со приближно 1 милион жители. Главни туристички региони се Северниот брег со големите песочни плажи и Ардените на границата со Германија и Луксембург. Службени јазици се холандскиот, францускиот и германскиот.

ПОВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ

Полиција 112 Амбуланта 112 Пожарна 112 ТЦБ (алармен центар) – +32 2 288 33 22

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ

За влез во Белгија не е потребна виза . Потребни се : Зелен картон, меѓународна возачка дозвола и дозвола за управување со туѓо возило ако возилото не е лична сопственост.

НАЈВИСОКА ДОЗВОЛЕНА БРЗИНА

Во населени места има ограничување на брзината за автомобил и моторцикл од 50 км на час. На автопат ограничувањето за автомобил и моторцикл е 120 км на час. На останати патишта ограничувањето е 90 км на час.

УПОТРЕБА НА МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

За време на возење во Белгија е забранета употреба на мобилен телефон. Забрането (казна од 100 евра па нагоре), hands-free дозволено

ДОЗВОЛЕНО КОЛИЧЕСТВО АЛКОХОЛ

Дозволено количество на алкохол во крвта е 0.05%.

ЗАДОЛЖИТЕЛНА ОПРЕМА ЗА БЕЗБЕДНОСТ

Ремени: задолжително за сите седишта Детски седишта: за деца до 3 години задолжителни, деца пониски од 135см, мора да седат на задни седишта во детско седиште или со ремен Средно светло дење: задолжително само за моторцикли и мопеди Прва помош сет: задолжително во цврста кутија отпорна на прашина ПП апарат: да (за домашни), не – за странски патнички возила Триаголник: задолжително Рефлектирачки елек: Задолжително е возачите да носат рефлектирачки безбедносни јакни, и дење и ноќе, на местото на дефект или несреќата, на патот каде што запирањето или паркирањето е забрането. Секој кој не се однесува според оваа регулатива е подложен на парична казна од 55 евра Зимска опрема:НЕМА ОПРЕДЕЛЕНО.Гуми со клинци може да се користат помеѓу 1 ноември и 31 март.Синџири за снег можат да се користат кога патишта се покриени со снег или мраз.

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping