ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ

Австрија се наоѓа во срцето на Европа и се граничи со Швајцарија, Лихтенштаjн, Германија, Чешка, Словачка, Унгарија, Словенија и Италија. Зафаќа површина од 83.859 квадратни километри и има околу 8 милиони жители. Главен град е Виена со околу 1,5 милиони жители.

ПОВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ

Полиција 112 / 133

Амбуланта 112 / 144

Пожарна 112 / 122

ОАМТЦ +43 1 711 99 1440 (состојба на пат) или 0810 120 120

ОАМТЦ +43 1 711 99 2851 (туринг инфо)

ОАМТЦ 120 (алармен центар)

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ

Потребни документи се: Зелен картон, меѓународна возачка дозвола и дозвола за управување со туѓо возило ако возилото не е лична сопственост.

НАЈВИСОКА ДОЗВОЛЕНА БРЗИНА

Во населени места има ограничување на брзината од 30-50 км на час.

На автопат максимална дозволена брзина е 130 км на час.

На останати патни правци максималната брзина е 100 км на час.

УПОТРЕБА НА МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

За време на возење во Австрија е забранета употребата на мобилен телефон. Дозволена е употребата на HANDS FREE. Казна мин. 50 ЕУР.

ДОЗВОЛЕНО КОЛИЧЕСТВО АЛКОХОЛ

Дозволено количество на алкохол во крвта е : 0,049%; за млади возачи 0,01% – казна 300 до 5.900 евра

ЗАДОЛЖИТЕЛНА ОПРЕМА ЗА БЕЗБЕДНОСТ

Ремени: задолжителна употреба на сите вградени. 

Детски седишта: задолжителни детски седишта или специјални ремени за деца под 14 години и пониски од 1,5 м. 

Средно светло дење: не, само во услови на слаба видливост. 

Прва помош сет: задолжително, во цврста кутија заштитена од прашина. 

ПП апарат: не. 

Триаголник: задолжително за сите возила со повеќе од 2 тркала. 

Рефлектирачки елек: еден, за случаи кога се напушта возилото на пат надвор од населено место или автопат. 

Зимска опрема: зимски гуми на сите 4 тркала ИЛИ летни со синџири. Период: 1 ноември до 15 април. Синџири за снег -макс. брзина 50 km / h. Гумите мора да носат ознака M + S или М & S и да имаат минимум шарка од 4 мм.

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping