Датум на ажурирање на податоците: 07.09.2022

Мерките се валидни на: 14.07.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Воведени се нови правила од 07.03.2022 година.

Носењето маски не е задолжително во трговските центри, продавниците, аптеките, во канцеларии за услуги на клиентите и во јавниот превоз. Ниту потврда за вакцинација, потврда за прележување, ниту негативен ПЦР тест не е потребен за туристите да влезат во Унгарија.

Ограничување на движењето

Од 23.05.2021 нема полициски час и ограничување на движењето.

Препорака да се остане дома

Не.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 1.5м.

Мерки за носење маска

Носењето маска за лице не е задолжително од 07.03.2022 година.

 

Посебни правила и препораки за деца

Не.

Забрана за собири

Сите јавни собири се дозволени без ограничување.

Самоизолација

Да

Парични казни за непочитување на мерките

Казните за непочитување на мерките варираат од 5000-500 000Ft (~15-1500€)

Активност на отворено

Дозволено е.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Влезот е дозволен без ограничувања.

 

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Странските државјани смеат да влегуваат на територијата на Унгарија.

 

Дозволен влез на туристи

Влезот е дозволен без ограничувања.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Влезот е дозволен без ограничувања.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

/

Други потребни документи за влез во земјата

Не.

Јавен превоз

Достапно, носењето маска за лице не е задолжително.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Дозволен.

Дојдовни летови

Дојдовни летови се дозволени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Нема посебни правила. Паркирањето повторно се плаќа.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени, но носењето маска за лице е задолжително.

Општи набавки

Отворени, но носењето маска за лице е задолжително.

Бензински пумпи

Отворени, но носењето маска за лице е задолжително.

Ресторани

Отворени.

Хотели

Отворени.

Тематски паркови

Отворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени.

Скијачки центри

/

Плажи и јавни базени

Отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени, но само за лица со „сертификат за имунитет“.

Ноќевање

Дозволено, но само за лица со „сертификат за имунитет“.

Тоалети / тушеви

Отворени, но само за лица со „сертификат за имунитет“.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

Помош на пат и итни случаи: 188

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Унгарија можете да најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping