Датум на ажурирање на податоците: 02.03.2022

Мерките се валидни на: 14.07.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Задолжително е да се носи маска во затворени јавни простори и отворени простори кога не е можно да се одржи растојание од најмалку 2 m

Ограничување на движењето

Не.

Препорака да се остане дома

Не

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 2м.

Мерки за носење маска

Задолжително на сите јавни површини.

Посебни правила и препораки за деца

Децата над 5 години треба да носат маска за лице.

Забрана за собири

Забранети.

Самоизолација

Да

Парични казни за непочитување на мерките

Да, паричните казни за непочитување на мерките се варијабилни.

Активност на отворено

Да

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Транзитот е дозволен.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Границите се отворени за сите цели, вклучително и за туризам.

ПЦР тест или доказ за вакцинација е задолжителен.

Дозволен влез на туристи

Границите се отворени за сите цели, вклучително и за туризам.

ПЦР тест или доказ за вакцинација е задолжителен.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Негативен ПЦР тест или доказ за вакцинација е задолжителен.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

/

Други потребни документи за влез во земјата

Наместо негативен PCR тест, при влез во земјата се прифаќа и медицински сертификат за примена вакцина за Ковид-19.

Во случај на потреба од комерцијален PCR тест, повеќе информации ќе најдете тука.

Јавен превоз

Јавниот превоз функционира, но постојат ограничувања за време на викендите бидејќи транспортот меѓу градовите е забранет од 22:00 часот во петок до 05:00 часот во понеделник наутро.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Да

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Да, но се препорачуваат маски за лице.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени од 7:00 до 22:00 часот.

Општи набавки

Отворени од 7:00 до 22:00 часот.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени од 7:00 – 23:00 часот.

Хотели

Отворени.

Тематски паркови

Затворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Музеите, народните библиотеки, театрите и кината се отворени.

Скијачки центри

Отворени во текот на сезоната.

Плажи и јавни базени

Отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Дозволено.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

+382 20234 999

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

/

Веб страница на клубот со информации за патувања

/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping