Датум на ажурирање на податоците: 07.09.2022

Мерките се валидни на: 18.06.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Од понеделник, 21.02.2022 нема повеќе ограничувања за влез во ресторани, барови и продавници. Задолжително само покривање на лицето и растојание од 1,5 m. Истите правила се во сместувачките објекти (хотели, апартмани). Нема услови за влез во државата, а исто така и за транзит. 

Ограничување на движењето

Нема заклучување во земјата.

Препорака да се остане дома

Да, сеуште се препорачува.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 1,5-2м.

Мерки за носење маска

Задолжително во затворени простории на јавни места.

Дозволени се само маски, друго покривање со марами и шалови не е дозволено. Дозволени се само хируршки и FFP2 маски, не ткаенина!

Посебни правила и препораки за деца

Маска за лице е задолжителна за деца постари од 6 години.

Забрана за собири

Собирањето луѓе е привремено забрането / дозволено само во случај на членови на блиско семејство или членови на заедничко домаќинство/

Привремено се забрануваат сите јавни настани, забранети се јавни собири, прослави, свадбени церемонии, освен ако не е предвидено во уредби или други акти на Владата на Република Словенија

Јавните културни настани не се дозволени на отворени јавни површини, но се дозволени во затворени јавни простори со фиксни седишта со употреба на заштитни маски, каде што едното место мора да биде слободно меѓу корисниците.

Самоизолација

Да

Парични казни за непочитување на мерките

Паричните казни за непочитување на мерките се варијабилни и изнесуваат од 400 – 4000€.

Активност на отворено

Дозволени се спортски активности на отворено, како и спортски активности во затворен простор, но само за оние, кои претходно биле заразени со „Ковид-19“, се вакцинирани или имаат негативен ПЦР тест.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Од 5 септември потребна документација за тразит е:

-доказ за негативен резултат на ПЦР тест или ХАГ тест 

-доказ за позитивен резултат на ПЦР тест постар од 10 дена, но не постар од 6 месеци (или потврда од лекар дека лицето заболело од Ковид-19) 

-докази за вакцинација против Ковид-19 со одредени вакцини.(види погоре)

Дозволен е транзит:

– Исклучоци за преминување на границата без карантин и негативен PCR тест или брз антиген тест (HAG) се за:

1. лице испратено во или од меѓународниот сектор за транспорт;

2. лице кое врши превоз на стоки или лица до или од Република Словенија во комерцијален сообраќај (мора да ја напушти Словенија во рок од 12 часа по преминување на границата);

3. лице кое патува во транзит низ Република Словенија и го напушта најдоцна 12 часа по влегувањето (трасата мора да се заврши без непотребно и непотребно запирање и напуштање на транзитната рута. Патниците можат да извршуваат итни транзитни задачи на пат, како што е како полнење гориво, запирање за физиолошки потреби, но не и ноќевања);

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Луѓето можат да влезат во земјата за сите намени, вклучувајќи го и туризмот.

 

Дозволен влез на туристи

Влезот во земјата е дозволен за сите цели, вклучително и туризмот.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Од 19 февруари 2022 година, ДСП повеќе не е услов за влез во Словенија.

Повеќе нема никакви ограничувања за влез во Словенија поради Ковид-19.

Ова значи дека при влез во земјата состојбата на PCT (морбидитет, вакцинација, тестирање) повеќе не е потребна нема повеќе карантин.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Видете погоре.

Други потребни документи за влез во земјата

Видете погоре.

Јавен превоз

Јавниот превоз функционира, задолжителна маска за лице.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Дозволено.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Да, но со маски за лице на сите присутни.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

Општи набавки

Отворени.

Бензински пумпи

Отворени за секого.

Ресторани

Рестораните и баровите се отворени за секого.

Хотели

Отворени за секого.

Тематски паркови

Некои се затворени, некои отворени.

Фестивалите и ноќните клубови се дозволени за секого.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Библиотеките, галериите и музеите се отворени, театрите и кината се отворени , но дозволено е само за оние кои претходно биле заразени со Ковид-19, севакцинирани  или имаат негативен ПЦР тест (децата под 12 години се исклучени).

Јавните културни настани можат да се одржуваат само на затворени јавни простори со фиксни седишта, под услов да се обезбеди едно слободно место меѓу посетителите. Не е дозволено служење на јадење и пиење на јавни културни настани.

Фестивалите и клубовите се затворени.

Скијачки центри

/

Плажи и јавни базени

Плажите и базените се отворени само за оние кои претходно биле заразени со Ковид-19, се вакцинирани или имаат негативен тест (деца под 12 години се исклучени).

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Дозволено, но со најмногу до 70% од капацитетот.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

1987

+38615305353

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Словенија можете да најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping