Датум на ажурирање на податоците: 07.09.2022

 

 

Мерките се валидни на: 23.04.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Од 1 април, Ковид-19 повеќе нема да се класифицира како општо опасна болест или опасност за општеството, соопшти Шведската агенција за јавно здравје. Сепак, сè уште постои должност да се пријави болеста, што значи дека потврдените случаи треба да се пријават кај регионалниот лекар за контрола на инфекции и шведската агенција за јавно здравје. Следењето на инфекцијата сè уште ќе се одвива во болничката нега каде што има луѓе со висок ризик да се разболат сериозно.

Ограничување на движењето

Ограничувања и забрани кои сè уште важат, совети и препораки вакцинирајте се ако можете Шведската агенција за јавно здравје препорачува сите на возраст од 12 и повеќе да се вакцинираат против Ковид-19. Го намалува ризикот од сериозни болести и смрт. Останете дома доколку имате симптоми.

Секој со симптоми на Ковид-19 треба да остане дома и да избегнува блиски контакти со други ако сте болни со симптоми на Ковид-19. Посебен совет за оние кои не се вакцинирани.

Невакцинирањето го зголемува ризикот од сериозно заболување од Ковид-19. За да не се заразат, луѓето кои се невакцинирани треба да бидат дополнително внимателни и да избегнуваат преполни затворени средини. Оваа препорака важи само за возрасни. Променети приоритети за тестирање. Почнувајќи од 9 февруари, само пациентите, корисниците на нега и здравствениот и персоналот за нега на стари лица се препорачуваат да се тестираат.

Препорака да се остане дома

Да, ако пројавите симптоми или сте болни.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 1,5-2м.

Мерки за носење маска

8 декември 2021 – 31 март 2022 година

Ако е можно, возрасните лица треба да избегнуваат преполн јавен превоз со тоа што ќе изберат да патуваат во друго време освен за време на сообраќаен метеж или да користат други транспортни средства, како што се пешачење, возење велосипед или патување со автомобил.

Возрасните лица треба да користат маски за лице во јавниот превоз доколку не може да се избегне гужва. Маските за лице се препорачуваат да се носат и на домашните и меѓународните аеродроми. Во некои региони, препораката е секогаш да носите маска за лице во јавниот превоз и на работниот простор и на други места каде што не е можно да се држите на растојание.

Посебни правила и препораки за деца

Секој со симптоми на Ковид-19 треба да остане дома и да избегнува блиски контакти со други ако сте болни со симптоми на Ковид-19.

Забрана за собири

Собирите се дозволени.

Самоизолација

Да, ако покажете симптоми на инфекција.

Парични казни за непочитување на мерките

Да, парични казни можат да бидат изречени за непочитување на мерките, за претприемачи кои не ги почитуваат прописите, како и лица кои организирале собири.

Активност на отворено

Дозволено.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Забраната за влез заврши на 31 март 2022 година, што значи дека нема специфични ограничувања за влез на корона во сила од 1 април 2022 година. Не се потребни негативни тестови или сертификати за вакцина за влез во Шведска. Се применуваат обични услови за влез, како поседување валиден патен документ, а можеби и виза.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Забраната за влез заврши на 31 март 2022 година, што значи дека нема специфични ограничувања за влез на корона во сила од 1 април 2022 година. Не се потребни негативни тестови или сертификати за вакцина за влез во Шведска. Се применуваат обични услови за влез, како поседување валиден патен документ, а можеби и виза. 

Дозволен влез на туристи

Видете погоре.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Не, но има посебен совет за оние кои не се вакцинирани Невакцинирањето го зголемува ризикот од сериозно заболување од Ковид-19. За да не се заразат, луѓето кои се невакцинирани треба да бидат дополнително внимателни и да избегнуваат преполни затворени средини. Оваа препорака важи само за возрасни.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Не.

Други потребни документи за влез во земјата

Не.

Јавен превоз

Фериботи се достапни, генерално според редовниот возен ред и со посебни ограничувања за безбедно патување како што е безбедно растојание, ограничен број патници, ограничена продажба на алкохол.

Во зависност од земјата на пристигнување, патникот можеби ќе треба да изврши некои подготовки пред да се качи. Ова се однесува на тоа да се осигура дека имате право да влезете во земјата, да носите или пополните документи, барања за негативен PCR тест и сл. Некои крстарења се откажани.

Маска за лице се препорачува во јавниот превоз.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Дозволено, но не е препорачливо да патувате со други, освен со оние што припаѓаат на кругот на семејството..

Дојдовни летови

Влезните летови се дозволени, но патниците што не ги исполнуваат условите за влез се враќаат.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Не е препорачливо да патувате со други, освен со оние кои припаѓаат на кругот на семејството.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

 

Општи набавки

Отворени. Но во некои продавници се уште се применуваат ограничени посетители внатре.

 

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Рестораните и баровите се отворени без ограничувања.

Хотели

Отворени.

Тематски паркови

Отворени.

Фестивали се одржуваат, а ноќните клубови се отворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени.

Скијачки центри

/

Плажи и јавни базени

Во Шведска, повеќето плажи се бесплатни и отворени за секого. Отворени се внатрешни бањи и надворешни објекти.

 

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Отворени.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Ограничување од 8 лица е дозволено на јавни настани.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

Помош на пат: +46 8 627 5757
Итни случаи (полиција, брза помош, пожар): 112

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Шведска можете да најдете на:

www.folkhalsomyndigheten.se
www.regeringen.se
www.krisinformation.se/en/summer
https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/travel-to-and-from-sweden/

Веб страница на клубот со информации за патувања

www.msverige.se

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping