Датум на ажурирање на податоците: 07.09.2022

 

Мерките се валидни на: 24.06.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Од 2 мај 2022 година ќе бидат укинати последните ограничувања за влез поради Ковид-19. Повторно ќе биде возможно луѓето од сите земји да влезат во Швајцарија под нормални услови.

Од 17 февруари, во Швајцарија се укинати речиси сите мерки за Ковид-19. Така, обврската за приложување на сертификат за Ковид 19 и обврската за носење маска повеќе не се потребни во ресторани, културни установи или во продавници. Сепак, маските сè уште се потребни во здравствените установи и во јавниот превоз. Веќе нема никакви ограничувања за настани или лични состаноци. Конечно, повеќе не е задолжително да се прикажат здравствени документи или да се пополни формуларот за влез за влез во Швајцарија“.

Ограничување на движењето

 

 

Препорака да се остане дома

Да, ако сте е болни 5 дена, изолирани или во карантин.

 

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 1,5м

Мерки за носење маска

Маските се задолжителни во јавен превоз и во здравствени установи.

Посебни правила и препораки за деца

Забрана за собири

 

 

Самоизолација

Доколу сте болни времето на останување дома е 5 дена.

Парични казни за непочитување на мерките

Да, до 10 000CHF за луѓе кои не го почитуваат карантинот.

Паричните казни за непочитување на мерките како што се: задолжителна маска во јавен превоз, на станици и организирање или учество во забранет настан, изнесуваат од 50 до 20CHF

Казни за непочитување на мерките:
– Обврска за носење маска – 100CHF
– Јавни демонстрации  – од 100CHF
– Приватни настани со повеќе од 5 лица- од 100CHF
– Собири на јавен простор со повеќе од 5 лица – 50CHF
– Седење во ресторани – 100CHF “

Активност на отворено

Да, но одржување на растојание каде што е можно.

 Во моментов во скијачките центри нема потреба од сертификат за користење на планинскиот превоз.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Луѓето кои транзитираат низ Швајцарија (со авион, автомобил или воз), не треба да приложат доказ за негативен PCR тест.

Транзитот е дозволен. Дозволен е транзит во Швајцарија за да стигнете до аеродромот од каде летате директно на друга дестинација.

Без ограничувања за луѓето кои доаѓаат или одат во една од земјите на Шенген-зоната.

На граѓаните од трети земји кои имаат документ за престој на нивната дестинација во Шенген-зоната, им е дозволено да патуваат преку Швајцарија до својата дестинација.

Не е можно да се влезе во Швајцарија од земја надвор од Шенген-зоната со цел да се патува во друга држава надвор од Шенген-зоната.

Сепак, можно е да се транзитира од една трета земја во друга преку националните аеродроми во Цирих и Женева. Во такви случаи, патниците всушност не влегуваат во Швајцарија, и остануваат на аеродромот.

 

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Влегување во Швајцарија:  Секој што влегува во Швајцарија мора да се информира тука

Презентирајте пополнет формулар за влез (образецот може да се пополни најрано 48 часа пред влезот). 

Презентирајте ПЦР тест (помалку од 72 часа пред поаѓање). 

Направете втор тест помеѓу 4 и 7 ден по пристигнувањето. Резултатот мора да се пренесе до кантоналните власти.

Влегување со деца ако влегувате во Швајцарија со деца или адолесценти, ве молиме запомнете го следново:

Обврската за влезен формулар важи и за деца и адолесценти од сите возрасти. Тие можат да бидат вклучени во формуларот за влез на возрасен кој патува со нив. 

Условот за карантин по влегувањето во Швајцарија од земји со варијанта загрижувачки важи и за деца и адолесценти од сите возрасти, дури и ако тие биле вакцинирани или се опоравиле од Ковид 19. 

Децата под 16-годишна возраст никогаш не треба да обезбедат доказ за негативен тест за Ковид 19 при влез во Швајцарија. Тие се ослободени од условот за тестирање при влез и условот за тест во рок од 4-7 дена по пристигнувањето.

Дозволен влез на туристи

Слободен влез во земјата во земјата за секакви цели. Списокот на земјите во ризик од FOPH е адаптиран и важи од 4 август.

Во моментов нема земји на листата на земји со варијанта на загриженост. Индија, Непал и Велика Британија беа отстранети од списокот со сила на 4 август.

Список на области дефинирани од „FOPH“ во „ризик“: Индија, Непал, Обединетото Кралство

Швајцарија воспостави свој сертификат за Ковид, кој може да се користи од 1 јули 2021 година. Се очекува швајцарскиот сертификат да биде компатибилен со сертификатот на ЕУ, но се уште се потребни дополнителни детали и појаснувања од швајцарската влада.

Промени во карантин од 02.08.2021 година. Да, секој што ќе влезе во Швајцарија од земја во ризик, без оглед на превозните средства, мора да поднесе негативен тест за Ковид-19 не постар од 72 часа и да влезе во 10-дневен карантин. Од седмиот ден на карантин, може да се спроведе PCR тест или тест за антиген; ако резултатот е негативен, карантинот може да го укинат локалните здравствени власти.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Не е потребен документ.

 

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Не. Нема посебен третман за луѓето кои се вакцинирани важат истите правила.

Во случај на потреба од комерцијален PCR тест, повеќе информации ќе најдете тука

Други потребни документи за влез во земјата

Види погоре.

Формулар за влез во Швајцарија

Ако влегувате во Швајцарија со деца или адолесценти, ве молиме обрнете внимание на следново:

– Обврската за формулар за влез важи и за деца и адолесценти од сите возрасти. Тие можат да бидат вклучени во формуларот за влез на возрасно лице кое патува со нив.

– Децата под 16 години никогаш не се обврзани да обезбедат доказ за негативен тест за коронавирус при влез во Швајцарија. Тие се ослободени од условот за тестирање при влез и условот за тестирање во рок од 4-7 дена од пристигнувањето.

– Формуларот за влез исто така мора да се пополни за деца. Тие можат да бидат вклучени во форма на возрасно лице кое патува со нив.

– Децата под 16 години никогаш не се обврзани да обезбедат доказ за негативен тест за коронавирус при влез во Швајцарија.

– Барањето за карантин важи и за децата. Децата под 12 -годишна возраст не треба да се покажуваат негативен тест за ковид при влез во Швајцарија.

Јавен превоз

Јавниот превоз функционира, но со задолжително носењето маска за лице во сите јавни форми на јавен превоз во Швајцарија, вклучително и бродови и планински железници.

 

 

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Да. Во кантонот Солотурн, носењето маска е задолжително во такси-возилата.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени, со покажување дигитален сертигикат за Ковид 19.

Исто така при влез во Швајцарија оние кои немаат дигитален сертификат за Ковид 19 задолжително е да направат ПЦР тест.

Забранети се влезните летови што доаѓаат од Велика Британија или Јужна Африка.

Условите за влез можете да ги проверите на следниов линк.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Да, но со ограничување од страна на кантоните Луцерн, Вауд за задолжително носење маски во автомобилот при превоз на лица кои не живеат заедно, додека во Берн и Женева задолжително е носење маски во автомобилот кога има повеќе од една лице.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени, но работат до 19:00 часот и во недела и на државни празници. Постојат некои исклучоци за кантоните со добра епидемиолошка состојба.

Општи набавки

Отворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Рестораните и баровите се отворени без ограничувања.

 

Хотели

Отворени. Рестораните во хотелите, можат да останат отворени до 23:00 часот за гостите во хотелите.

Тематски паркови

Затворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Настани со Ковид-19 сертификат се дозволени без маска и без ограничувања.
За настани без Ковид-19 сертификат важат следниве правила:
– ако луѓето седат, може да присуствуваат до 1000 луѓе – во затворено и на отворено;
– ако луѓето стојат / се движат наоколу, до 250 лица можат да присуствуваат во затворени простории и до 500 на отворено;
– може да се користат две третини од капацитетот на просторот – во затворени простории или на отворено;
– во затворен простор задолжителни се маски каде се служи храна и пијалоци. Храна и пијалоци може да се консумираат само во назначените простории; деталите за контактите мора да се запишат, ако седат
на отворено маската не е задолжителна;
– не се дозволени настани и концерти со танцување.

Од 01.07.2021, ќе бидат дозволени настани со најмногу 3.000 учесници.

Од 1.09.2021 бројот на учесниците ќе биде 10 000.

Со цел да се учествува во овие настани, ќе се бара официјален сертификат со кој ќе се потврди дека сте биле вакцинирани во последните шест месеци, дека сте прелажале Ковид-19 во последните три месеци или имате негативен PCR тест.

 

Скијачки центри

Во моментов во скијачките центри нема потреба од сертификат за вакцинација за користење на планинскиот превоз.

 

Плажи и јавни базени

/

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Дозволено.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

0800 140 140

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Швајцарија можете да најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

https://www.tcs.ch/fr/camping-voyages/informations-touristiques/news-actualites/epidemie-coronavirus.php
https://www.tcs.ch/fr/camping-voyages/informations-touristiques/infos-destinations/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping