Датум на ажурирање на податоците: 07.09.2022

Мерките се валидни на: 14.07.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Случаите со Ковид се намалени.

Употребата на маски за лице веќе не е задолжителна ниту на отворено, ниту во затворен простор со некои исклучоци: тие се задолжителни при посета на домови за стари лица, болници и аптеки, во јавниот превоз: авиони, автобуси, траекти, такси…

Се препорачуваат општи мерки за превенција од инфекција. На деловните и на приватните социјални институции им е дозволено да поставуваат свои барања во врска со маските. Препорачливо е да се провери пред да се планира патување.

1. Сите патници кои пристигнуваат во Шпанија по воздушен или морски пат мора да пополнат, пред да го започнат своето патување, формулар за здравствена контрола. Откако ќе го пополнат, тие ќе добијат QR-код што мора да го прикажат, и за време на качувањето и при пристигнувањето во Шпанија. ЗАБЕЛЕШКА: Патниците кои имаат валиден дигитален сертификат за Covid во ЕУ или еквивалент, нема да треба да го пополнат овој формулар. Проверете го патувањето на креветот.

2. Сите патници од ЕУ/Шенген кои пристигнуваат во Шпанија по воздушен или морски пат мора да приложат документ кој може да биде: а. Сертификат за вакцинација, б. Сертификат за негативен дијагностички тест (PCR или антиген) в. Дигитален сертификат за Ковид 19 на ЕУ  Лицата кои ја завршиле својата примарна вакцинација пред повеќе од 270 дена, треба да добијат бустер вакцина за да може сертификатот да важи при влез во Шпанија. Се вакцинираат деца од 5 до 11 години. 

Повеќе информации.

Ограничување на движењето

Без заклучување.  Се охрабрува работењето на далечина. Сите активности се дозволени со почитување на основните превентивни мерки. Протоколите што треба да се следат се различни во регионите во зависност од епидемиолошката ситуација.

Препорака да се остане дома

Нема официјално ограничување на движењето во земјата
Сепак, регионите и општините може да имаат регионални или локални ограничувања. Затоа препорачуваме да ги консултирате веб-страниците на регионалната заедница пред да тргнете на патување.

 

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 2м.

Мерки за носење маска

Употребата на маски за лице не е задолжителна, освен кога се посетуваат домови за стари лица, болници, аптеки и во јавниот превоз: авиони, автобуси, такси, возови… На бизнисите им е дозволено да си поставуваат свои барања во врска со маските за лице. Во Шпанија останува задолжително правилото носење маска за лице за време на летовите.

 

Посебни правила и препораки за деца

Препораките и мерките за маска се однесуваат на деца над 6 годишна возраст.

Но маските ќе бидат потребни доколку растојанието од 1.5 метар не е возможно.

Овие информации може да се променат и се разликуваат во секој регион.

Забрана за собири

Дозволено, но максималниот број на луѓе зависи од регионот. Ограничувањата можат да бидат различни во секоја провинција, град или село. Регионалната влада одлучува според епидемиолошката состојба. Собирите во приватни домови се обесхрабруваат.

Самоизолација

Да, задолжителни се 10 дена карантин за патници кои пристигнуваат од Индија. Овој период може да заврши порано, ако на седмиот ден лицето се подложи на дијагностички тест за акутна инфекција со негативен резултат.

 

Парични казни за непочитување на мерките

Паричните казни за непочитување на мерките се варијабилни и изнесуваат од 100-60.000€.

Активност на отворено

Дозволено.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Доколку транзитот во Шпанија се врши без напуштање на меѓународната зона, нема потреба од презентирање на сертификат.

Ако транзитот вклучува минување низ центрите за контрола на границата и влегување на шпанска територија, тие мора да го презентираат својот „QR TRÁNSITO“, карта за влез или да купат билет за следните поврзани летови за да покажат дека дестинацијата е меѓународна и ќе можат да го продолжат своето патување. Ова важи се додека транзитот трае помалку од 24 часа и е без напуштање на аеродромот. Патниците кои транзитираат мора да пополнат „Формулар за санитарна контрола“.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Границите се отворени за сите цели, вклучително и туризмот.

Шпанија не прифаќа патници од Мароко и Аргелија. Границите со Мароко остануваат затворени барем до 10.06.2021.

Шпанија ги прекина летовите од Бразил и Јужна Африка, освен оние што превезуваат жители на Шпанија и оваа мерка продолжува до 8.06.2021.

Земјата е отворена за туризам, бизнис, студенти…

За влез во Шпанија со автомобил од Франција, потребен е негативен PCR тест. Шпанија ќе започне со издавање на „Ковид“ пасошот од 7.06.2021.

Дозволен влез на туристи

Земјата е отворена за туризам, бизнис, студенти. Видете погоре.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

По пристигнувањето во Шпанија по воздушен пат или преку море, сите патници се предмет на здравствена контрола. Сите патници кои пристигнуваат во Шпанија мора да покажат негативен PCR тест не постар од 72 часа пред пристигнувањето и дополнителен здравствен документ во кој е наведено дека не се забележани никакви симптоми на Covid-19. Шпанија бара и PCR-тест на копнената граница со Франција.

Деца под 6 години не се обврзани на PCR тест.

Од 25.05.2021, граѓаните од 10 земји веќе не подлежат на привремени ограничувања кога нивната дестинација е Шпанија, а тоа се: Велика Британија, Јапонија, Австралија, Нов Зеланд, Сингапур, Руанда, Јужна Кореја, Тајланд, Кина и Израел.

Шпанија ги задржува ограничувањата до 08.06.2021 за патниците кои пристигнуваат од Бразил, Јужна Африка, Перу, Колумбија, Боцвана, Гана, Мозамбик, Танзанија, Замбија, Зимбабве и Кенија. Единствените дозволени летови од тие земји се оние кои превезуваат шпански државјани и жители на земјата или Андора.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Не

Други потребни документи за влез во земјата

Само негативен PCR тест.

Во случај на потреба од комерцијален PCR тест, истиот во Шпанија е достапен само преку јавната здравствена служба или преку  здравствениот центар за примарна здравствена заштита и специјалната телефонска линија. Јавните лекари ве упатуваат на тестирање. Нема официјален документ со списоци на болници или лаборатории на Националниот здравствен систем. Тестирањето е исто така можно и во приватни клиники или лаборатории кои ја нудат оваа услуга. Потребно е закажување однапред. Постојат многу лаборатории, клиники и приватни болници кои нудат PCR-тест, особено во големите градови. Доколку имате приватно здравствено осигурување, препорачливо е прво да контактирате со осигурителната компанија и да добиете информации за клиника или локации за тестирање.

Јавен превоз

Јавниот превоз функционира со мерки на претпазливост и користење маска за лице. Капацитетот е ограничен. Ферибродовите се достапни, но најчесто според посебен возен ред. Препорачливо е да добиете информации пред да тргнете.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Да, но задолжителни се маски за лице.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Да, но задолжителни се маски за лице.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

Општи набавки

Отворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Баровите и рестораните се отворени со ограничување на капацитетот и со почитување на мерките на претпазливост. Препорачливо е да се информирате однапред. Секоја регионална влада најави различни превентивни мерки за рестораните според епидемиолошката состојба во нивните региони.

Хотели

Отворени, но со различни ограничувања во зависност од областа каде што се наоѓаат и епидемиолошката состојба. Некои хотели се затвораат поради недостаток на резервации. Препорачливо е да добиете информации однапред.

Тематски паркови

Отворени, но со почитување на мерки на претпазливост и ограничувања на капацитетот. Во ризичните области овие паркови може да се затворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени, со почитување на мерките на претпазливост и ограничувања на капацитетот.

Концертните сали се затворени.

Во регионот Мадрид, групните посети на изложби или музеи мора да се сведат на најмногу 6 лица. Во некои области овие можат да бидат затворени ако немаат посетители или се наоѓаат во покритични епидемиолошки области.

Скијачки центри

Отворени се некои скијачки центри во текот на сезоната, но не сите.  Повеќе информации тука

Плажи и јавни базени

Отворени, со ограничувања во капацитетот и почитување на мерките на претпазливост. Мерките можат да се сменат во било кое време во согласност со епидемиолошката состојба во областа.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Дозволено.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

Итни случаи: 112

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Шпанија можете да најдете тука

Веб страница на клубот со информации за патувања

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping