Датум на ажурирање на податоците: 04.08.2022

Мерките се валидни на: 14.07.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Од 9 март 2022 година нема ограничувања за Ковид-19 во Романија. Продолжуваат препораките за носење маски за лице.

Ограничување на движењето

Не

Препорака да се остане дома

Само ако имате симптоми на Ковид-19. Доколку можно, препорачливо е работење од дома.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 2м.

Мерки за носење маска

Се препорачува внатре и во преполни простори на отворено.


 

Посебни правила и препораки за деца

Маските за лице се задолжителни за деца над 5 години.

Забрана за собири

Нема.

Самоизолација

Да.

Парични казни за непочитување на мерките

Нема парична казана за непочитување на мерките.

Активност на отворено

Дозволено.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Нема правила за транзит.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Отворено.

 

Дозволен влез на туристи

Границите се отворени, вклучително и за туризам.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Не.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Не.

Други потребни документи за влез во земјата

Формуларот PLF треба да се пополни во максимум 24 часа

 

Јавен превоз

Нема правила.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Дозволено.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Дозволено.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

Општи набавки

Отворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени.

Хотели

Отворени.

Тематски паркови

Отворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени.

Скијачки центри

Отворени.

Плажи и јавни базени

Базените се отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Отворени.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

40212222222

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Романија можете да најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping