Датум на ажурирање на податоците: 07.07.2022

Мерките се валидни на: 28.05.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Нема неопходен ковид тест за влез во земјата, само пасош за Ковид 19. Не е потребна маска внатре или надвор, само во здравствените установи и јавниот превоз.

 

Ограничување на движењето

Без заклучување, но се препорачува работење од далечина.

 

Препорака да се остане дома

Само ако имате симптоми на Ковид-19. Нема повеќе изолација за контактите.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 2м.

Мерки за носење маска

Се препорачува во затворени простории.

Посебни правила и препораки за деца

Не.

Забрана за собири

Не.

Самоизолација

Да

Парични казни за непочитување на мерките

Паричните казни за непочитување на мерките варираат од 100 до 500€ за физички лица и за компании од 1000 до 10.000€. Непостапувањето  по полицискиот совет во согласност со ограничувањата може да резултира со апсење.

Активност на отворено

Да, одржување на безбедно растојание, и на кратка оддалеченост од дома.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Нема правила за транзит.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

За сите намени, се бара пасош на ЕУ за Ковид 19.

Дозволен влез на туристи

За сите намени, се бара пасош на ЕУ за Ковид 19.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

За сите намени, се бара пасош на ЕУ за Ковид 19.

 

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

За сите намени, се бара пасош на ЕУ за Ковид 19.

Доколку не сте вакцинирани треба да направите ПЦР тест за Ковид 19 не постар од 72 часа.

 

Други потребни документи за влез во земјата

Не

Јавен превоз

Јавниот превоз функционира со намален капацитет.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Дозволено, со маски за лице.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Дозволено, со маски за лице.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

Општи набавки

Отворени, од понеделник до петок до 21:00 часот и за време на викендите до 19:00 часот.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Во рестораните е дозвоелено 6 лица на една маса внатре и 10 надвор.

Во Лисабон 4 лица внатре и 6 надвор по маса.

Хотели

Отворени, но само дел.

Тематски паркови

Отворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени, театри само до 22:30 часот.

Клубовите се отворени и дозволен е влез само со Ковид 19 пасош или негативен ПЦР тест.

Скијачки центри

/

Плажи и јавни базени

Отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Дозволено.

Тоалети / тушеви

Отворени, со рестрикции.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

808222222

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Португалија можете да најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping