Датум на ажурирање на податоците: 17.03.2021

 

Мерките се валидни на: 23.04.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Норвешка се врати во нормала.

Ограничување на движењето

Видете погоре.

Препорака да се остане дома

Ако имате треска, настинка или кашлица – симптоми на Ковид-19 ќе останете дома.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 1м.

Мерки за носење маска

Нема ограничувања за маски за лице, само во болниците.

 

Посебни правила и препораки за деца

Нема ограничувања.

Забрана за собири

/

Самоизолација

Да.

Парични казни за непочитување на мерките

Парични казни за непочитување на мерките од 1.000-4.000€

Активност на отворено

Дозволено.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

По пристигнувањето во Норвешка, ќе треба да направите тест за Ковид-19 и да се самоизолирате за периодот од 10 дена. Повеќе информации тука.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

При влез во Норвешка задолжителен е карантин за сите, освен за патниците од „зелените“ области во Европа. Повеќе информации тука.

 

Дозволен влез на туристи

Влезот во земјата е дозволен за сите цели, вклучително и туризмот или само за основните патувања.

Ако е само за основни патувања, ве молиме наведете кои видови (на пример, основни семејни посети, основни патувања од медицински или резиденцијални причини, основни деловни патувања.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Потребен е негативен PCR тест не постар од 48 часа.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Да.

Други потребни документи за влез во земјата

Не.

Јавен превоз

Јавниот превоз функционира.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Да.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Дозволено, со маски за лице.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворено.

Општи набавки

Отворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени.

Хотели

Отворени.

Тематски паркови

Отворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени.

Скијачки центри

Отворени во текот на сезоната.

Плажи и јавни базени

Отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Дозволено.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

0047 23213100

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Норвешка можете да најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping