Датум на ажурирање на податоците: 01.09.2022

Мерките се валидни на: 18.06.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Граѓаните на Европската унија и на земјите поврзани со Шенген зоната, како и граѓаните на Сан Марино, Андора, Монако и Ватикан/Света Столица, се слободни да влезат на територијата на Гранд Војводство Луксембург, без разлика на целта на престојот, а не само да се вратат во своите домови.

На државјаните на трети земји не им е дозволен влез во Големото Војводство, освен во еден од следниве случаи:  доколку поседуваат сертификат со кој се докажува целосна шема на вакцинација која се смета за еквивалентна во Луксембург. Валидноста на сертификатот за вакцинација се одредува на 9 месеци од датумот кога шемата за вакцинација се смета за завршена. Валидноста на сертификатот за бустер вакцинација е неограничена – или ако поседуваат сертификат за наплата што се смета за еквивалентен во Луксембург. Валидноста на сертификатот за наплата започнува на 11-тиот ден по датумот на првиот позитивен резултат на NAAT тестот и завршува најдоцна 180 дена по дадениот резултат – или ако се жители на трети земји вклучени на списокот на трети земји чии жители не треба да бидат погодени од привремено ограничување на надворешните граници (и кои се овластени да влезат во Луксембург, вклучително и за несуштински патувања) – или ако нивното патување се смета за суштинско или ако тие спаѓаат под еден од исклучоците предвидени за членовите на семејството на жителите на Луксембург види и овде.

Ограничување на движењето

Повеќе информации тука.

Препорака да се остане дома

Не.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 2м.

Мерки за носење маска

Да, на јавни површини ако растојанието од 2м не може да се одржи.

Посебни правила и препораки за деца

Ослободени од задолжително носење маски се деца на возраст под 6 години за активности на отворено.

Забрана за собири

Максимум 100 луѓе за собири. Ако се повеќе од 4 лица внатре или надвор, почитување на растојание од 2 метри, резервација за седење и маска за лице е задолжително.

Самоизолација

Да

Парични казни за непочитување на мерките

Паричните казни изнесуваат 300€ за приватни лица.

Активност на отворено

Дозволено, за максимум 4 лица.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Транзит е дозволен.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Границите се отворени за сите земји, вклучително и туризам.

Дозволен влез на туристи

Границите се отворени, туризмот е дозволен.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Не.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Не

Други потребни документи за влез во земјата

Не

Јавен превоз

Да, маската за лице е задолжителна.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Дозволено, маската за лице се препорачува ако патниците не се од исто домаќинство.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се довзолени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Дозволено, маската за лице се препорачува ако патниците не се од исто домаќинство.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

Општи набавки

Отворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени.

Хотели

Отворени.

Тематски паркови

Отворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени.

Скијачки центри

/

Плажи и јавни базени

Отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Дозволено.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

Редовна услуга 24/7

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

Помош на пат: 26000

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Луксембург можете да најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

https://www.acl.lu/de-de/news/mobilite-tourisme/conditions-d-entree-pour-residents-luxembourgeois

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping