Датум на ажурирање на податоците: 14.10.2021

 

Мерките се валидни на: 24.06.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Ограничувањата се олеснети од 19.07.2021 година. Повеќе информации тука.

 

Ограничување на движењето

Ограничувањата се олеснети од 19.07.2021 година. Повеќе информации тука.

 

Препорака да се остане дома

Ограничувањата се олеснија од 11.05.2021 година. Може да патувате надвор од вашата област во Ирска.

Повеќе информации тука.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 2м.

Мерки за носење маска

Носењето ткаенина за покривање на лицето е задолжително во јавниот превоз, додека купувате и во надворешни опкружени места (казна за непочитување 2.500 евра и / или шест месеци затвор) и задолжително во ситуации кога е тешко да се практикува социјално дистанцирање, на пример, во продавници или при посета. Носењето платнени прекривки на лицето може да помогне да се спречи ширење на други луѓе кои не знаат дека имаат вирус.

Посебни правила и препораки за деца

Покривањето на лицето под 13 години не е задолжително.

Забрана за собири

Ограничувањата се олеснија од 11.05.2021 година. Дозволено е групирање на 15 луѓе може на отворено.

Повеќе информации тука.

Самоизолација

Да. Задолжително ако имате симптоми. Задолжителна 14-дневна самоизолација за луѓето кои влегуваат во земјата.

Парични казни за непочитување на мерките

Непочитувањето на препораките без законски изговор ќе биде кривично дело. Секое дело е казниво со парична казна до 2.500€, затвор до шест месеци или комбинација од двете.

Активност на отворено

Ограничувањата се олеснија од 11.05.2021 година. 15 лица можат да тренираат на отворено.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

/

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

На сите им се препорачува да останат во Ирска. Треба да се избегнуваат сите несуштински патувања, вклучително и патувањата во странство. Патувањето до крајбрежните острови во Ирска е ограничено на жителите на тие острови.

Забрането е пристигнување на лични не-национални пловни објекти за поморски одмор (со исклучоци како „пристаниште во бура“).

Туризмот не е дозволен.

Повеќе информации тука.

Дозволен влез на туристи

Туризмот не е дозволен.

За секој што ќе пристигне во Ирска од прекуокеанските држави, задолжителен е формулар Ковид-19 и карантин од 14 дена. Од сите патници се бара негативен тест направен во рок од 72 часа.

Повеќе информации тука.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Да.

ЕУ дигитален сертификат за Ковид 19 за вакцинирани и оздравени.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Не

Други потребни документи за влез во земјата

Од патниците ќе биде побарано да презентираат докази за нивниот негативен резултат пред да се качат на авион или траект, и од нив ќе се бара да ги достават овие докази на службениците за имиграција при пристигнувањето на влезните места во државата.

Патниците кои пристигнуваат на ирски аеродром или морско пристаниште без доказ за негативен резултат од тестот, сториле прекршок и може да бидат предмет на гонење, казниво со парична казна не поголема од 2.500 евра или затвор не подолг од 6 месеци. Работниците за меѓународен транспорт, вклучително и работниците во авијацијата, поморскиот и патниот транспортен сектор се ослободени од ова барање каде патуваат за време на извршувањето на своите должности.

Јавен превоз

Треба да избегнувате јавен превоз кога е можно. Ограничувања на бројот на патници за да се овозможи социјално растојание е 50% од  капацитетот.

Маски за лице се задолжителни. Казната за непочитување е 2.500€ и / или шест месеци затвор.

Автомобилските ферибродови се само за товарни возила, кои движат со намален распоред.

Патувањето во странство е само за основна дејност.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Не е препорачано. Маска за лице задолжително ако патниците не се од исто домаќинство.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Нема ограничувања.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

Општи набавки

Повеќето продавници се отворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Дозволена е испорака и храна за носење.

Од 26.07.2021 дозвоелно е користење на затворен простор со покажан сертификат за вакцинација и лична карта со фотографија,негативен ПЦР тест или прележан Ковид 19 во последните 6 месеци.

Барањето за пасош за вакцинација потенцијално ќе биде отстрането до 22 октомври во очекување на владините одлуки следната недела.

Хотели

Отворени се со заштитни мерки.

Услугите во хотелите мора да бидат ограничени само за гости/резиденти.

Тематски паркови

Отворени зоолошки градини и паркови за миленичиња.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворено, со насоки за социјално растојание во зависност од капацитетот на местото и настанот. Потребни се пасоши за вакцини за присуство на кино.

Скијачки центри

/

Плажи и јавни базени

Отворени простори и места за туризам (на пример: паркинзи, плажи, планински прошетки) каде што луѓето можат слободно да се движат и каде што може да се одржи социјалното растојание. Маски за лице треба да се носат во преполни места. Може да патувате надвор од вашата област.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Затворени, освен за сопствениците на стационирани подвижни домови и приколки.

Ноќевање

Не е дозволено, освен за сопствениците на стационирани подвижни домови и приколки.

Тоалети / тушеви

Затворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

/

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Ирска можете да најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

https://www.riac.ie/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping