Датум на ажурирање на податоци 07.09.2022

 

Мерките се валидни на: 18.06.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Холандија ги олабави мерките за Ковид 19.

Прочитајте повеќе.

Ограничување на движењето

Не.

Повеќе информации.

Препорака да се остане дома

Доколку имате симптоми на Ковид-19, останете дома и тестриајте се. Кога резултатот е позитивен, тестирајте се кај општинската здравствена служба (ГГД). Доколку повторно сте позитивни на тестот останете дома и избегнувајте контакт со други, дури и ако биле вакцинирани. Ако член на вашето семејство е заразен со Ковид 19, целото ваше семејство мора да биде во изолација.

 

Задолжително растојание

Веќе не е задолжително да се држи растојание од 1,5 метри.

Мерки за носење маска

Од 21.05.2022 година повеќе не е задолжително носење маска на холандските аеродроми. Сепак, имајте на ум дека некои авиокомпании може да бараат од вас да носите маска за лице во авионот.

Посебни правила и препораки за деца

Од 21.05.2022 година повеќе не е задолжително носење маска на холандските аеродроми. Сепак, имајте на ум дека некои авиокомпании може да бараат од вас да носите маска за лице во авионот.

Забрана за собири

Нема забрана за собири.

Самоизолација

Да. Ако имате симптоми на Ковид-19: останете дома и направете само-тест. Кога резултатот е позитивен, тестирајте се кај општинската здравствена служба (ГГД). Дали повторно сте позитивен? Останете дома и избегнувајте контакт со други. 

Парични казни за непочитување на мерките

Да, паричната казна за непочитување на мерките изнесува 95€.

Активност на отворено

Дозволено.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Задолжително е да се пополни формулар за здравствена изјава при патување до и од Холандија со авион.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Несуштинските патувања надвор од ЕУ и Шенген-зоната не се дозволени, освен за следниве земји со низок ризик: Австралија, Нов Зеланд, Руанда, Сингапур, Јужна Кореја, Тајланд, Израел, Јапонија, Сан Марино, Ватикан и Кина, ( вклучително Хонг Конг и Макао), ако Кина дозволи европски патници.

За листа на земји со низок ризик, видете тука.

Постојат одредени ограничувања кои важат зависат од тоа дали доаѓате од внатре/надвор од ЕУ/Шенген зоната и дали доаѓате од безбедна или високоризична земја/регион (правилата за патници од не-ЕУ/ Шенгенските земји се сменија на 22 декември).

 

Дозволен влез на туристи

Граѓаните на ЕУ кои се целосно вакцинирани можат да добијат сертификат за дигитален Ковид 19 на ЕУ (DCC) и да го користат за влез во Холандија. Ако немате DCC или сте жител на земја надвор од ЕУ и Шенген -зоната, во повеќето случаи можете да влезете во Холандија користејќи хартиен доказ за вакцинација.

Повеќе информации.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Од 23 март, патниците во Холандија кои доаѓаат од ЕУ или Шенген зоната повеќе нема да бараат тест, доказ за закрепнување или доказ за вакцинација. Правилата ќе бидат укинати и за државјаните на земјите на ЕУ кои патуваат во Холандија од земји надвор од ЕУ и Шенген зоната. Државјаните кои не се членки на ЕУ остануваат предмет на забрана за влез во ЕУ. Меѓутоа, во неколку случаи се применуваат исклучоци, како на пример за луѓе кои патуваат од „безбедни“ земји, луѓе кои се вакцинирани или кои закрепнале од коронавирус и луѓе кои патуваат за одредени цели. 

 

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Од 23 март, нема правила за влез на коронавирус за патници кои доаѓаат од ЕУ или Шенген зоната. Правилата ќе бидат укинати и за државјаните на земјите од ЕУ кои патуваат во Холандија од земји надвор од ЕУ и Шенген зоната. Државјаните кои не се членки на ЕУ остануваат предмет на забрана за влез во ЕУ. Меѓутоа, во неколку случаи се применуваат исклучоци, како на пример за луѓе кои патуваат од „безбедни“ земји, луѓе кои се вакцинирани или кои закрепнале од коронавирус и луѓе кои патуваат за одредени цели. 

Други потребни документи за влез во земјата

Дали сте постари од 12 години и патувате со авион?

Тогаш секогаш треба да пополните формулар за здравствена изјава 

Патниците кои пристигнуваат во Холандија по 20.04.2022 00.01h повеќе не треба да го пополнуваат овој формулар.

Јавен превоз

Достапни, задолжителни маски до 23.03.2022 година.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Достапно.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволено, но ако патувате од или до Индија, Јужна Африка или земја во Централна и Јужна Америка, можна е примена на забрана на летови.

Поевќе информации ќе најдете тука. Холанѓаните секогаш можат да се вратат во својата земја.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Дозволено.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

Општи набавки

Отворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени.

 

Хотели

Отворени.

Тематски паркови

Отворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени.

Скијачки центри

/

Плажи и јавни базени

Отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Отворени.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

31 088 269 2888

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Холандија можете да најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping