Датум на ажурирање на податоците: 29.07.2022

Мерките се валидни на: 18.06.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Не е потребна вакцинација, негативен тест за влез во земјата, за сите патници.

Ограничување на движењето

Невакцинираните лица повеќе не се обврзани да тестираат два пати неделно. Од 01.05.2022 година, влез во банки, владини згради, продавници, фризерски салони, ресторани итн. е дозволен без негативен тест (или доказ за вакцинација).

Препорака да се остане дома

Не, освен за време на полицискиот час.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 1.5м.

Мерки за носење маска

Од 1 јуни 2022, маските за лице повеќе не се задолжителни во авиони, меѓурегионални автобуси и продавници. Потребно е само во јавниот превоз во градовите, во болниците и домовите за нега.

Посебни правила и препораки за деца

Деца над 5 години важат истите правила како и возрасните.

Забрана за собири

Види погоре.

 

Самоизолација

Да.

Парични казни за непочитување на мерките

Парични казни за непочитување на мерките од 300€ нагоре.

Активност на отворено

Види погоре.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

/

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Сите патувања (брод и летови) се дозволени, без ограничувања.

Поедноставениот образец PLF е опционален.

Дозволен влез на туристи

Види погоре.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Не.

 

 

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Не.

Други потребни документи за влез во земјата

Не.

Јавен превоз

Достапни, маската за лице е задолжителна само во градовите.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Достапен.

Дојдовни летови

Комерцијални летови се дозволени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Нема посебни правила.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

Од 01.05.2022 не е потребен сертификат за вакцинација во затворени простории.

Општи набавки

Отворени.

Од 01.05.2022 не е потребен сертификат за вакцинација во затворени простории.

Бензински пумпи

Отворени.

Од 01.05.2022 не е потребен сертификат за вакцинација во затворени простории.

Ресторани

Отворени.

Од 01.05.2022 не е потребен сертификат за вакцинација во затворени простории.

Хотели

Отворено.

Од 01.05.2022 не е потребен сертификат за вакцинација во затворени простории.

Тематски паркови

Отворено.

Од 01.05.2022 не е потребен сертификат за вакцинација во затворени простории.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворено.

Од 01.05.2022 не е потребен сертификат за вакцинација во затворени простории.

Скијачки центри

Отворено.

Плажи и јавни базени

/

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Отворени.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

Помош на пат: 0030 2109461500

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

/

Веб страница на клубот со информации за патувања

/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping