Датум на ажурирање на податоците: 07.09.2022

Мерките се валидни на: 24.06.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Француските власти ги поканија или им препорачаа на луѓето да користат маски за лице во јавниот превоз и во затворени и преполни области.
Владата, исто така, ги повикува најстарите (60 години и постари) да се вакцинираат со засилена доза на вакцина против Ковид-19 што е можно поскоро.
27/7/2022: Францускиот парламент усвои нацрт-закон со кој се става крај на вонредната здравствена состојба и мерките поврзани со Ковид-19 на 1 август, истовремено дозволувајќи враќање на негативните тестови за Ковид 19 на границите во одредени случаи. Сепак, нацрт-законот има одредба дозволувајќи и на владата патниците кои бараат да прикажат негативен тест за Ковид 19 да влезат во Франција од странство или од француски прекуокеански територии, доколку тоа го бара здравствената ситуација.

Ограничување на движењето

Крај на ограничувањето на движењето во цела Франција. Крај на полицискиот час. Ноќниот полициски час во Франција е укинат од недела, 20.06.2021, 10 дена порано од планираното.

Препорака да се остане дома

Крај на полицискиот час. Ноќниот полициски час во Франција е укинат од недела, 20.06.2021, 10 дена порано од планираното. Повеќе инфромации тука.

Задолжително растојание

Не треба.

Само се повикува на одржување на хигиенски мерки.

Мерки за носење маска

Веќе не е потребно носење маска за лице внатре/надвор.

Посебни правила и препораки за деца

Деца над 6 години кои пристапуваат или остануваат на бродот: задолжителна треба да носат маска за лице, внатре во бродови и чамци.

Воздушен простор: децата од шест години и повеќе кои влегуваат или остануваат во патничките области на воздушните терминали или возилата за превоз на патници треба да носат маска за лице.

Употреба на хируршка маска за еднократна употреба веднаш штом ќе се качат во авионот, кои доаѓаат од или во рамките на француска територија.

За јавен/приватен превоз на патници, децата од шест години и повеќе кои влегуваат или остануваат во возила или области достапни за јавноста и кои се користат за јавен превоз на патници мора да носат заштитна маска. Ова важи и за постојките што ги опслужуваат возила за превоз на патници.

Забрана за собири

Локалните власти се овластени да забранат или ограничат каков било собир, состанок или активност на јавниот автопат или на места отворени за јавноста.

 

Самоизолација

Да

Парични казни за непочитување на мерките

Парични казни за непочитување на мерките: од 135€ до 3750 €.

Активност на отворено

Дозволено со ограничување.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Транзитот е дозволен.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Франција воведе нов систем со кодирани бои за меѓународно патување. Системот, кој стапува на сила на 9 јуни, ќе ги назначува земјите како „зелени“, „килибарни“, „црвени“ или „црвени“ во зависност од нивниот статус на вакцинација. Повеќе.

Дозволен влез на туристи

Не. Влезот е дозволен без ограничувања.

 

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Карантинска мерка или изолација може да се пропише само при влез на француска територија за лица кои влегуваат од земји од „портокалова“ или „црвена“ листа. Повеќе видете погоре.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Не

Други потребни документи за влез во земјата

Се бара изјава. Повеќе информации тука.

.

Јавен превоз

Достапен.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Маската е задолжителна за возачот (ако нема проѕирен ѕид) и доколку сопатниците се постари од 6 години.

Дојдовни летови

Отворено

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Маската е задолжителна за возачот (ако нема проѕирен ѕид) и сопатникот не е постар од 6 години.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

 

Општи набавки

Отворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени.

 

Хотели

Отворено.

Тематски паркови

Отворени без рестрикции.

 

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени без рестрикции.

Скијачки центри

Ски-лифтовите можат да работат со 65% од нивниот капацитет и почитување на правилата за дистанцирање.

Плажи и јавни базени

Општо отворено.

Пристапот е дозволен само со доказ за вакцинација или закрепнување или негативен резултат од тестот за Ковид-19 (регулатива „3G“), понекогаш дополнително ограничен само на вакцинирани или оздравени лица (регулатива „2G“).
Во некои региони воспоставена е регулатива „2G плус“, пристап само за целосно вакцинирани или оздравени лица со дополнителен негативен резултат од тестот „Ковид-19“ или лица кои примиле трета вакцинација.

Затворено во некои региони со многу високи стапки на инфекција.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени, со одлука на кампот.

Ноќевање

Отворени, со одлука на кампот.

Тоалети / тушеви

Отворени, со одлука на кампот.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

Помош на пат и итни случаи: 112

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Францијата можете да најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping