Датум на ажурирање на податоците: 01.09.2022

Мерките се валидни на: 28.05.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Од 1 февруари 2022 година веќе нема ограничувања за Ковид-19 во Данска. Ќе продолжи да има препораки за употреба на маски за лице и сертификат за вакцинација, на пример во болниците и во нега на стари лица. Исто така, сè уште е можно приватните бизниси и приватните културни институции, како и здруженијата итн, да бараат, на пример, сертификат за вакцинација или употреба на маска за лице.

Ограничување на движењето

Прочитај погоре.

Препорака да се остане дома

Препораката да останете дома е само ако имате симптоми на Ковид-19.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од најмалку 1м.

Мерки за носење маска

Потребна е маска за лице на аеродром, во супермаркети, продавници и ресторани кога не седат.

Сепак, некои групи се ослободени од носењето на маска за лице.

Тие вклучуваат, на пример, деца на возраст до 12 години, луѓе со намалено ниво на свест или луѓе со физички или ментални оштетувања што им оневозможуваат да ја отстранат маската или штитот од лицето. Маските за лице може да се отстранат ако носителот доживее тешка непријатност, како што е отежнато дишење.

 

Посебни правила и препораки за деца

Децата до 12 години се ослободени од употреба на маска или друг вид на заштита.

Забрана за собири

Нема забрана за собири од 1 септември 2021 година.

 

Самоизолација

Да

Парични казни за непочитување на мерките

Да, висината на паричните казни варира.

Активност на отворено

Дозволено, но со ограничувања од максимум 75 лица.

 

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Од 10 септември Ковид-19 повеќе не се смета за критичен во Данска и сите ограничувања се откажани.

 

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Од 10 септември Ковид-19 повеќе не се смета за критичен во Данска и сите ограничувања се откажани.

 

Дозволен влез на туристи

Информации погоре.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Информации погоре.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Информации погоре.

Други потребни документи за влез во земјата

Информации погоре.

Јавен превоз

Нема ограничувања.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Без ограничувања.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Нема специфични правила

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени, но се советува само 1 лице по семејство да влегува во супермаркетите, при што задолжителни се маски за лице.

Општи набавки

Отворени, маската за лице е задолжителна.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени, но со ограничувања.

Хотели

Отворени, но со ограничувања

Тематски паркови

Отворени од 01.03.2021.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени, но со ограничувања.

Не е дозвоелно собирање на повеќе од 500 луѓе на иста јавна локација.

Постојат исклучоци на поголеми конференции,културни настани,спортски настани итн.

Задолжително е да покажете валиден пасош за Ковид 19 за да влезете во затворени театри, места за концерти и кина со повеќе од 500 седишта гледачи,

фудбалски натпревари, со повеќе од 2.000 гледачи и водени паркови и центри за игри “.

Скијачки центри

/

Плажи и јавни базени

Отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени, но со ограничувања.

Ноќевање

Дозволено, но со ограничувања.

Тоалети / тушеви

Отворени, но со ограничувања.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

Помош од патот: +45 70 27 91 12

Итни случаи: 112

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Веб страница на клубот со информации за патувања

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping