Датум на ажурирање на податоците: 17.03.2022

Мерките се валидни на: 24.06.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Сите најнови вести во врска со Ковид-19 состојбата, мерките и нивното објавување можете да ги видите тука

Ограничување на движењето

Иако нема вонредна состојба, многу ограничувања сè уште важат. Хотелите и рестораните се затворени, спортските активности се ограничени.  Училиштата се отворени, а од 3.05.2021 исто така, се отворени и некои услуги и продавници. Состојбата со Ковид-19 оди во подобра насока и се очекува натамошно намалување на мерките.

Препорака да се остане дома

Останувањето дома не е строго препорачано, но мора да се почитуваат сите мерки (маска за лице, социјална далечина итн.)

 

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 2м на отворено и на затворено од 1,5м.

Мерки за носење маска

Носењето заштитни маски со респиратор е задолжително во целиот јавен превоз и во затворени простории како продавници и болници.

Посебни правила и препораки за деца

Деца под 2 години не треба да носат маска за лице, за деца до 15 години во ред е нормална маска за лице, респираторна маска не е задолжителна.

Забрана за собири

Собирањето е ограничено на максимум 150 лица на отворено, но дозволени се културни настани со најмногу 1000 лица.

 

Самоизолација

Да

Парични казни за непочитување на мерките

Парична казна за непочитување на мерките до 20 000 Kč (= 750 ЕУР), полицијата е принудена да ја контролира примената на мерките.

Активност на отворено

Сите активности се ограничени на максимум 150 лица на отворено и 75 лица на затворено, професионалните тимски спортови се рестартирани, но под строги услови и тестови за Ковид-19, но и со ограничена публика.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Нема посебни правила за луѓе кои транзитираат во рок од максимум 12 часа. Доколку периодот е подолг, образецот за пристигнување и негативниот PCR тест за мора да се достават пред да влезат во Чешка.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Земјата е отворена за влез за сите цели. Туризамот е дозволен во рамките на земјата со ограничувања, како користење на маски за лице.

Хотелите се повторно отворени за гости, но со негативен PCR тест или потврда за вакцинација.

Дојдовните туристи мора да имаат негативен тест за антиген или PCR и образец за пристигнување, но ова зависи од нивото на ризик и состојбата во матичната земја. Треба да се провери пред влез во Чешка.

 

Дозволен влез на туристи

Туризмот е дозволен во рамките на земјата со ограничувања.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Границите се отворени за туризам, но пред да влезете во Чешка од сите земји на ЕУ и повеќето од земјите што не се членки на ЕУ, треба да се достави образец за пристигнување и за Ковид-19, не постар од 3 дена.

 

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Не

Други потребни документи за влез во земјата

Негативен тест на Ковид-19 и образец за пристигнување.

Јавен превоз

Отворен, со некои ограничувања (маска за лице, препорачано растојание од 2м).

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Носење маска во автомобилот задолжително, ако патувате со други луѓе освен со семејството.

Дојдовни летови

Отворено со ограничувања (задолжителни маски за лице, максимум 1 лице на 15м2).

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

носење маска во автомобилот задолжително, ако патувате со други луѓе освен со семејството

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени со ограничувања, како задолжителни маски за лице, максимум 1 лице на 15м2 и сл.

Општи набавки

Отворени со ограничувања, како задолжителни маски за лице, максимум 1 лице на 15м2 и сл.

Бензински пумпи

Само одредени услуги на бензинските пумпи се достапни и отворени.

Ресторани

Сите ресторани се отворени за гости, но со негативен PCR тест и задолжителна маска за лице кога не конзумираат храна.

 

Хотели

Затворени.

Тематски паркови

Затворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Затворени.

Скијачки центри

Затворени.

Плажи и јавни базени

Отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени со ограничувања.

Ноќевање

Отворени со ограничувања.

Тоалети / тушеви

Отворени со ограничувања.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

Асистенција на патот: 1234

Итен СОС повик: 112

Полиција: 158

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Чешка ќе најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

www.uamk.cz

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping