Датум на ажурирање на податоците: 07.09.2022

Мерките се валидни на: 22.04.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Маските се задолжителни во болниците, аптеките, продавниците за оптика, институциите кои обезбедуваат социјални услуги. Децата на возраст под шест години се исклучени од ова правило.

Ограничување на движењето

Сите типови на бизниси се отворени со специфични ограничувања. Бизнисите лоцирани во простории над 300 квадратни метри можат да се влезат само со потврда за вакцинација.

Ова се однесува на установи за коцкање и забава и ресторани без разлика на големината на просториите.

Препорака да се остане дома

Само ако имате симптоми слични на грип, сте биле во контакт со некој со такви симптоми или сте под карантин воведен од властите. Карантинот е 7 дена.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од најмалку 1,5 м. Поголемо растојание може да побараат приватни и / или правни лица.

Ве молиме, следете ги правилата на секој продавач, прикажани обично на вратата на влезот!

Мерки за носење маска

Маските се задолжителни во болниците, аптеките, продавниците за оптика, институциите кои обезбедуваат социјални услуги. Децата на возраст под шест години се исклучени од ова правило.

 

Посебни правила и препораки за деца

Само препорачливо.

 

Забрана за собири

Нема.

Самоизолација

Да, 7 дена.

Парични казни за непочитување на мерките

Не.

Активност на отворено

Дозволено.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Транзитот е дозволен.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Границите се отворени за сите намени, со негативен PCR тест или потврда за вакцинација.

Дозволен влез на туристи

Да, границата е отворена за сите.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Не. 

 

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Не.

Други потребни документи за влез во земјата

Не.

Јавен превоз

Дозволено – употребата на маски за лице е задолжителна!

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Препорачлива е маската за лице како за возачите, така и за патниците.

Дојдовни летови

Сите летови слетуваат на аеродромот во Софија помеѓу 20:00 часот и 08:00 часот и пристигнуваат само на Терминал 2.

Превозот помеѓу Терминал 1 и 2 ќе работи 24/7.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Нема ограничувања.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени. Задолжителни маски за лице (ова може да варира од продавач до продавач)! Услугата инаку може да се одбие!

Општи набавки

Отворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени.

Хотели

Отворени.

Тематски паркови

Отворени.

Фестивалите и ноќните клубови се отворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени.

 

Скијачки центри

Отворени за време на сезоната, но со почитување на антипандемиските правила што ги бараат хотелите, продавниците и сл.

Плажи и јавни базени

Отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Дозволено.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

00359 2 9803308 за асистенција на пат или 112 за полиција, противпожарна единица, ЕР.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актулените Ковид-19 мерки во Бугарија можете да најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping