Датум на ажурирање на податоците: 05.09.2022

Мерките се валидни на: 14.07.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Сите ограничувања за влез во Босна и Херцеговина поврзани со Ковид-19 се укинати од 26 мај 2022 година!

Маските за лице треба да се носат само во здравствените установи.

 

Ограничување на движењето

Документи поврзани со Ковид-19 за странските државјани кои влегуваат во БиХ не се потребни од 26 мај 2022 година.

 

Препорака да се остане дома

Задолжително за лица со симптоми слични на грип и оние под самоизолација наметната од властите, се препорачува работа од дома.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од најмалку 1,5м.

Мерки за носење маска

Задолжително само за медицински установи и сеноар центри. Се препорачува носење маска за лице доколку не може да се почитува социјална дистанца од 2 метри.

Посебни правила и препораки за деца

Не.

Забрана за собири

Нема ограничувања.

 

 

Самоизолација

Да

Парични казни за непочитување на мерките

Да, износот на паричните казни е варијабилен.

Активност на отворено

Дозволени.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Правилата се исти како и кога влегувате во земјата.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

За сите цели, вклучително и туризмот влезот во БиХ од 26.06.2021 година е дозволен за сите странски државјани.

Дозволен влез на туристи

Туризмот е дозволен со ограничување.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Не, сите барања поврзани со Ковид-19 за пристигнување во БиХ се укинати на 26 мај 2022 година.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Види погоре.

Други потребни документи за влез во земјата

Не.

Во случај на потреба од комерцијален PCR тест, повеќе информации во овластените лаборатории:

https://poliklinika.eurofarmcentar.ba

https://klinikatawil.com/bs

https://plavapoliklinika.ba/

https://www.bolnicadoboj.com/

https://www.phi.rs.ba/

Јавен превоз

Оперативни, се препорачува носење маски за лице.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Оперативно, ограничен број на патници, задолжително носење маски.

Дојдовни летови

Аеродромите во Сараево, Бања Лука, Тузла и Мостар се во функција, при што се применуваат работни протоколи за Ковид-19.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Нема ограничувања.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворено со социјално растојание 2м.

Општи набавки

Отворено со социјално растојание 2м.

Бензински пумпи

Отворени, се применуваат работни протоколи за Ковид-19.

Ресторани

Отворени со неопходно социјално дистанцирање.

Ограничено работното време.

Отворени, и не е потребна претходна резервација.

Хотели

Се применуваат отворени протоколи за превенција од Ковид-19.

Од 25 февруари 2022 година, во областа на Сараево, при пријавувањето, важи правилото 3 G (патниците мора да приложат доказ за вакцинација, негативен тест или доказ за закрепнување).


 

Тематски паркови

Отворени, се применуваат работни протоколи за Ковид-19.

Музеи, концертни сали, театри, киносали


Отворени. Бројот на посетители е ограничен на 100,треба да се почитува растојанието од 2 м и задолжително е носењето маска.


 

Скијачки центри

Затворени поради крајот на ски-сезоната.

Плажи и јавни базени

Отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени, се применуваат работни протоколи за Ковид-19.

Ноќевање

Дозволено, се применуваат работни протоколи за Ковид-19.

Тоалети / тушеви

Отворени, се применуваат работни протоколи за Ковид-19.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

1282

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

/

Веб страница на клубот со информации за патувања

https://bihamk.ba/bs/spi/video-nadzor;

https://bihamk.ba/bs/spi/stanje-na-cesti-u-bih

 https://bihamk.ba/bs/mapa 
Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping