Датум на ажурирање на податоците: 01.09.2022

Мерките се валидни на: 17.07.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Сите ограничувања се укинати.

Ограничување на движењето

Не.

Препорака да се остане дома

Не.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од >1.5м

Мерки за носење маска

Не е задолжително.

 

Посебни правила и препораки за деца

Маските не се задолжителни.

 

Забрана за собири

Не.

Самоизолација

Задолжителни 14 дена изолација за лица заразени со Ковид-19.

Парични казни за непочитување на мерките

Да, износот на казните варира.

Активност на отворено

Дозволени.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Нема правила за транзит.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

„Почнувајќи од 6 септември 2021 година, граѓаните кои влегуваат во Република Албанија од сите гранични премини мора да исполнуваат еден од овие три услови:

1. Да има пасош за вакцинација, каде од датумот на целосна вакцинација да има најмалку две недели.

2. Негативен PCR тест во рок од 72 часа или брз тест за антиген во рок од 48 часа.

3. Направен тест за пренос на инфекција Ковид 19, валиден до 6 месеци по закрепнувањето.

Дозволен влез на туристи

Границата е отворена за туристи.

Види погоре.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Види погоре.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Да

Други потребни документи за влез во земјата

Не. Во случај на потреба од комерцијален PCR тест, истиот можете да го направите во сите болници и лаборатории (кои нудат PCR тестови) со сертификати.

Јавен превоз

Јавниот превоз функционира со ограничувања и безбедносни мерки. Рутите на траектите за автомобили се одвиваат според нормалниот распоред.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Да.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Да.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

Општи набавки

Отворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени, со ограничувања за социјално дистанцирање.

Хотели

Отворени.

Тематски паркови

Отворени, со ограничувања за социјално дистанцирање.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени.

Скијачки центри

Нема скијачки одморалишта.

Плажи и јавни базени

Отворени, со правила за социјално дистанцирање.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Отворени.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информација.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

00355 42387017

00355 676001222

127

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Албанија ќе најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

www.aca.al/mobiliteti-covid-19/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping