Датум на ажурирање на податоците: 01.09.2022

Мерките се валидни на: 23.06.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Сите ограничувања се укинати.

Ограничување на движењето

Сите ограничувања се укинати.

Препорака да се остане дома

Да, задолжително за време на полицискиот час.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 2м.

Мерки за носење маска

Задолжително е да носите маска што целосно да ги покрива устата и носот.

 

Посебни правила и препораки за деца

Во Турција има делумни ограничувања што ќе важат до крајот на јуни, кои сите мора да ги почитуваат, без оглед на возраста.

Забрана за собири

Не се препорачува собирање.

Самоизолација

Да

Парични казни за непочитување на мерките

Да, паричните казни варираат во зависност од забраната.

Активност на отворено

Постојат ограничувања за собирање.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

/

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Луѓето можат да влезат во Турција за сите цели, вклучително и за туризам, се додека ги исполнуваат условите за влез во земјата. Потребен е негативен PCR тест за туристи. Странските патници кои се во земјата за кратки патувања и туризам се ослободени од полицискиот час. За странците кои се во земјата како жители, под заштитен статус или меѓународен статус, полицискиот час е на сила и важи.

Мерката од 14 дена карантин е укината.

Повеќе информации тука.

 

Дозволен влез на туристи

Границите се отворени. Туризмот е дозволен со правила за социјално растојание.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Задолжително е негативен PCR тест за влез во Турција. На деца под 6-годишна возраст не им е потребен PCR тест за влез во Турција.

Сите патници кои пристигнуваат во Турција, освен патниците со транзит, треба да пополнат „Образец за влез во Турција“ кој можете да го најдете тука.

Патниците кои пристигнуваат во Турција ќе бидат проверени за симптоми и во случај на сомнение за Ковид-19, ќе биде пренесени во болница на испитување или во студентски дом на изолација. Во случај на позитивни случаи на Ковид-19, тие лица се обврзани на 14-дневна изолација / карантин.

На деца под 6-годишна возраст не им е потребен негативен PCR тест за влез во Турција.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Не

Други потребни документи за влез во земјата

Негативен PCR тест и формулар. Видете погоре.

Во случај на потреба од комерцијален PCR тест, повеќе информации ќе најдете тука.

Јавен превоз

Употребата на јавен превоз во Турција е забранета за лица под 18 години и над 65 години. Јавниот превоз работи со капацитет од 50%.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Да

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Патување со автомобил со некој што не е дел од вашето семејство е дозволено.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени, секој ден, освен во недела. Не е дозволено влез без маска. Сепак, постојат ограничувања за тоа колку луѓе можат да бидат внатре во исто време, во зависност од големината на просторот.

 

Општи набавки

Отворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Објектите за јадење како што се ресторани, слаткарници, кафулиња и кафетерии се отворени. Нема ограничување на бројот на луѓе, дозволени да седат на маса.

 

Хотели

Сертифицираните хотели се отворени од 01 јуни.

Тематски паркови

Затворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени. Не е дозволено влез без маска. Сепак, постојат ограничувања за тоа колку луѓе можат да бидат внатре во исто време, во зависност од големината на просторот.

Скијачки центри

/

Плажи и јавни базени

Затворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Дозволено.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

Итна помош (брза помош): 112
Полиција: 155
Турско Министерство за здравство Ковид19 -линија: 184
Помош на пат:  +90 216 560 07 24

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Турција можете да најдете тука.

 

Веб страница на клубот со информации за патувања

https://www.marmassistance.com/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping