Датум на ажурирање на податоците: 12.10.2022

Мерките се валидни на: 18.06.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Ограничувањата наметнати поради епидемијата Ковид-19 се укинати. Сите привремени обврски според Законот за заразни болести кои влијаат на настаните, просториите на клиентите и бизнисите со услуги за храна и пијалоци истекоа на 30 јуни 2022 година.

Ограничување на движењето

Без затворање.

Властите се уште работат од далечина во јавниот и приватниот сектор во сите области каде што епидемијата е во фаза на проширување.

Препорака да се остане дома

Избегнувајте блиски контакти! Нема строги препораки да останете дома освен ако немате симптоми на Ковид-19. Ако имате, останете дома!

Задолжително растојание

Задолжително е одржување безбедна дистанца.

Имајте предвид дека можеби ќе ви биде препорачано доброволно да избегнувате контакти кога ќе пристигнете во Финска од странство.

Мерки за носење маска

Општата препорака за маски се укинува, но маските сепак може да се користат според лична дискреција.

 

Посебни правила и препораки за деца

Лицата со потврда за комплетна и валидна серија на вакцинација, исто така, можат да влезат во Финска придружувани од малолетно лице кое патува во неговата или нејзината патувачка партија. Здравствените безбедносни мерки за малолетниците се определуваат според важечките упатства за здравствена безбедност. Децата на возраст од 15 или помлади не мора да учествуваат во никакви мерки за здравствена безбедност. Лицата кои се родени на 2005 година или порано (од 1 јануари 2022 година, на оние родени во 2006 година или порано) се обврзани да учествуваат во мерките за здравствена безбедност, но децата на возраст од 16-17 години не мора да имаат потреба од целосна вакцинација.

Забрана за собири

Нема тековно ограничување.

Самоизолација

Не се среќавајте со луѓе надвор од вашето домаќинство, освен ако не е апсолутно потребно. Следете ги упатствата за хигиена и држете се на дистанца.

Парични казни за непочитување на мерките

Според Законот за заразни болести, занемарувањето на потребните тестови за Ковид-19 е казниво дело.

Активност на отворено

Нема тековно ограничување.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Дозволен е транзит.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Потребен е пасош за Ковид-19.

Во Финска е прифатени вакцини можете да погледенте на следниот линк.

Дополнително, мора да направите втор тест за Ковид-19 во рок од 3 до 5 дена по пристигнувањето во Финска. Патување надвор од ЕУ или Шенген зоната до Финска.

Дозволен влез на туристи

Нема ограничувања за влез.

Прочитајте повеќе.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Кога влегувате во земјата, органот за гранична контрола (финската гранична стража, полиција или финска царина) врши гранична проверка, во која органот одлучува дали на патникот му е дозволен влез во Финска. Како дел од граничната контрола, органот ги проверува патните документи, вклучително и пасошите или личните документи за идентификација. Властите исто така може да ги проверат документите поврзани со здравјето, вклучително и сертификати за вакцинација сертификати за наплата или тест сертификати.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Прочитај погоре.

Други потребни документи за влез во земјата

Тестирање при пристигнување

Ако треба да направите тест за Ковид-19 при пристигнувањето во Финска, ве молиме погледнете го FINENTRY за управување со тестирањето за коронавирус потребно за влез.

Тестирање за поаѓање

Ако се чувствувате лошо кога патувате во Финска и сакате да бидете тестирани или ако ви треба тест за враќање во вашата матична земја, ве молиме погледнете ја листата на приватни оператори овде: Аеродром Хелсинки-Вантаа: – Финер – 9 Животи – Аава

Јавен превоз

Нема ограничувања.


 

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Општата препорака за маски се укинува, но маските сепак може да се користат според лична дискреција.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени.

Тестирање при пристигнување:

Ако треба да направите тест за Ковид-19 кога пристигнувате во Финска, ве молиме погледнете го FINENTRY за управување со тестирањето за Ковид 19 потребно за влез.
Тестирање за поаѓање:

Ако се чувствувате лошо кога патувате во Финска и сакате да бидете тестирани или ако ви треба тест за враќање во вашата матична земја, ве молиме погледнете ја листата на приватни оператори овде:

Аеродром Хелсинки-Вантаа:
– Финер
– 9 Животи
– Аава

 

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Нема специфични правила

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

Општи набавки

Отворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени. Нема ограничувања.

Хотели

Отворени.

Тематски паркови

Нема ограничувања за активности на отворено од 1 октомври 2021 година.

Ноќните клубови се затворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени.

Фестивалите и ноќните клубови се отворни.

Скијачки центри

Отворени за време на сезоната.

Плажи и јавни базени

Отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Дозволено.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

NDIHMË NË RRUGË

Белешки за услугата

Услуга 24/7

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

Помош на пат: 0200-8080

Итни случаи: 112

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Финска можете да најдете këtu.

Веб страница на клубот со информации за патувања

Click outside to hide the compare bar
KRAHASO
Споредба ×
KRAHASO Continue shopping