Датум на ажурирање на податоците: 07.09.2022

Мерките се валидни на: 18.06.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Задолжителниот карантин од 5 дена за позитивно тестираните лица истекува на 31 јули.

Одредени ограничувања, на пример носење маски FFP-2 надвор од  домовте, ќе останат за заразените лица. 

Таканареченото правило „3-G“ (вакцинирано, обновено или тестирано) за пристигнувања во Австрија е укинато на 16 мај. 

Носењето маски за лице (FFP2) повеќе не е задолжително, освен во здравствените установи, домовите за стари лица и во Виена во јавниот транспорт и аптеките.

Ограничување на движењето

Сите лица мора да носат маски FFP2 во затворени простории на некои места како што се: болници, пензионерски и старечки домови,  јавен превоз и неговите постојки, како и такси, клиенти од витална трговија, управни органи за партиски сообраќај и места за богослужба, освен ако не се влезени заради верски собир како миса.

Сè уште се препорачува носење маски FFP 2 во сите затворени простории. Правило 3 G: Доказот 3-G треба да го обезбедат само посетителите, вработените и давателите на услуги во болниците, домовите за стари лица.


 

Препорака да се остане дома

Да, на луѓето им е дозволено да го напуштат својот дом само од следниве причини:

– неопходни работи од секојдневниот живот;

– работа и образование;

– грижа и помош за лица на кои им е потребна поддршка;

– остварување семејни права и обврски со блиски роднини и контакти;

– здравствена заштита вклучувајќи одење на вакцинација и тест за Ковид 19;

– физичка и ментална рекреација на отворено со блиски старатели;

– обезбедување на основни верски потреби;

– грижа за животните;

– неодложени посети на властите;

– учество на избори и употреба на инструментите на демократијата; 

– спречување на непосредна опасност по животот, екстремитетите или имотот“.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 2 м.

Мерки за носење маска

Од 1 јуни повеќе нема да важи обврската за носење маска FFP2.

Условот за маска во здравствените установи и домовите за стари лица ќе остане.

Во Виена, сепак, ќе остане и во јавниот транспорт и аптеките.

Општи исклучоци за деца до 6 години и лица кои страдаат од одредени болести (на пример, астма, хронични респираторни заболувања).

Посебни правила и препораки за деца

Види погоре.

Забрана за собири

/

Самоизолација

До 31 јули, задолжителен е минимум 5 дневен карантин по позитивен тест за Ковид 19. До 10 дена, во зависност од резултатите од понатамошните ПЦР тестови. 

Од 1 август, карантинот веќе не е задолжителен за лицата со позитивен тест за Ковид 19. На заразените лица им е дозволено да ги напуштат домовите под одредени ограничувања. Носењето FFP-2 маски е задолжително во секое време, освен на отворено кога се држи растојание од најмалку 2 метри од другите. Забранет е влез во одредени објекти, како што се болници, домови за стари лица, домови за инвалиди, градинки и основни училишта.

Парични казни за непочитување на мерките

Да, казните за непочитување на мерките варираат од 90-1450€.


 

Активност на отворено

Дозволено.

За невакцинираните лица дозволена е физичка и ментална рекреација на отворено со семејството.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Нема правила за транзит.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Да, под следниве услови: 

Потребен е доказ за вакцинација, закрепнување или негативен резултат од тестот за Ковид 19 за секаков вид влез. 

Доказ за вакцинација: Втората доза на вакцини и секоја последователна вакцинација ќе бидат признаени до 270 дена по нивното примање.

Помеѓу првата и втората вакцинација мора да помине период од најмалку 14 дена, а помеѓу втората и третата вакцинација мора да има растојание од најмалку 90 дена. треба да биде обезбедено со документ напишан со латински букви издаден на германски или англиски јазик (на пр. жолт карта за вакцинација) во кој се споменува вакцинација со вакцина која е овластена од ЕМА или која го има завршено процесот EUL на СЗО (Процедура за листа за итни случаи за употреба) .

Дигиталните сертификати за Ковид 19 на ЕУ, кои се обезбедени со QR-код усогласен со ЕУ, исто така се сметаат како доказ за вакцинација. 

Доказот за закрепнување од Ковид-19 мора да има форма на потврда на германски или англиски (со латински знаци) од лекар или јавен орган (како што е официјална наредба за самоизолација) дека се опоравил од инфекцијата во последните 180 денови. 

Доказ за тестирање е лекарско уверение со латинско писмо на германски или англиски јазик или тест сертификат за молекуларен биолошки тест за Ковид 19, кој мора да е направен пред не повеќе од 72 часа, и тест за антиген за Ковид 19, освен еден за само-тестирање, кој мора да биде направен во рок од 24 часа. Малолетници: До дванаесет години не е потребен посебен доказ.

Дозволен влез на туристи

Влезот е дозволен за сите намени.

За деца до дванаесет години не е потребен посебен доказ.

Возраст од 12 и повеќе години се применува општиот режим за влез, што значи дека малолетникот мора самиот да го обезбеди потребниот доказ. Лицата на училишна возраст кои носат Ninja-Pass (или слични тестови со слични интервали) се ослободени од барањето да носат доказ 3G (вакциниран, обновен, тестиран).

 

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Не, сите барања за пристигнување во Австрија се укинати на 16 мај

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Не.

Други потребни документи за влез во земјата

Не.

Јавен превоз

Од 1-ви јуни носењето маски FFP2 во јавниот превоз е задолжително само во Виена.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Дозволено, маската FFP2 е задолжителна.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени, освен за влезни летови од Бразил, Индија или Јужна Африка.

 

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Дозволено.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени. Потребна е маска FFP2.

Општи набавки

Отворени. Потребна е маска FFP2.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени без ограничувања.

Хотели

Отворени.

 

Тематски паркови

Отворени, доколку е достапно.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени.

Фестивалите и ноќните клубови се отворени.

 


Скијачки центри

Затворено.

Плажи и јавни базени

Отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени од 19.05.2021

Ноќевање

Затворени.

Тоалети / тушеви

Затворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информација.

NDIHMË NË RRUGË

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

+43 1 25 120 00

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Австрија ќе најдете këtu., но само на германски јазик.

Веб страница на клубот со информации за патувања

https://www.oeamtc.at/thema/reiseplanung/coronavirus-reiseinfos-36904404

Click outside to hide the compare bar
KRAHASO
Споредба ×
KRAHASO Continue shopping