ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ

Италија се наоѓа на Апенинскиот Полуостров, а Алпите ја делат од Франција, Швајцарија, Австрија и Словенија. Се протега на површина од 301.230 км и има околу 58 милиони жители. Составен дел на Италија се и два острови -Сицилија и Сардинија. Италија е поделена на 21 регион, а секој регион на неколку провинции. Главен град е Рим со 3 милиони жители.Службен јазик е италијански.

ПОВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ

Полиција 113/112

Амбуланта 118/112

Пожарна 115/112

АЦИ (инфо центар): +39 06 491716

АЦИ (алармен центар): 803 116

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ

Потребни документи се: Зелен картон и дозвола за управување со туѓо возило, ако возилото не е лична сопственост. Според билатералниот договор за взаемно признавање на националните возачки дозволи – меѓународната возачка дозвола не е потребна.

НАЈВИСОКА ДОЗВОЛЕНА БРЗИНА

Во населени места има ограничување на брзината за автомобили и мотоцикли од 50-70 км/ч.

На автопат ограничувањето за автомобили и мотоцикли е 130 км/ч.

На останати патишта ограничувањето е од 90-110 км/ч.

УПОТРЕБА НА МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

За време на возење во Италија е забранета употребата на мобилен телефон. Дозволена е употребата на HANDS FREE. Казна од казна од 160 до 641 евра.

ДОЗВОЛЕНО КОЛИЧЕСТВО АЛКОХОЛ

Дозволено количество на алкохол во крвта е 0,05%.

ЗАДОЛЖИТЕЛНА ОПРЕМА ЗА БЕЗБЕДНОСТ

Ремени: задолжителни за сите седишта 

Детски седишта: деца до 9 кг. мораат да седат во детски седишта свртени кон назад. Деца полесни од 36 кг. и пониски од 150 см. мораат да користат специјални системи (ремени, седишта) соодветни за нивната големина. 

Средно светло дење: задолжително и дење и ноќе – на отворен пат 

Прва помош сет: не 

ПП апарат: не 

Триаголник: задолжително 

Рефлектирачки елек: за сите лица кои излегуваат од возилото на пат надвор од населено место, ноќе или при слаба видливост 

Зимска опрема: НЕМА ОПРЕДЕЛЕНО зимски гуми ИЛИ синџири. Период: 1 ноември – 15 април. Во областа на Val d’Aosta, возила мораат да бидат опремени со зимски гуми или мора да се поседуваат синџири за снег во возилата, од 15 октомври до 15 април.Зимски гуми на сите 4 тркала.Возила опремени со синџири не смеат да возат над 50 km / h.

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping