ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ

Грција се наоѓа на југот од Балканскиот Полуостров. Има површина од 238,537 км2 (континентална Грција заедно со островите) и население од 10,5 милиони жители. Археолошките наоѓалишта и историските споменици се најпривлечни за странските туристи. Островите зафаќаат 1/5 од вкупната површина и мнозинството се лоцирани во Егејското Море, а само мал дел се во Јонското Море. Официјален јазик е грчки. Главен град е Атина со околу 4 милиони жители.

ПОВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ

Полиција 100/112

Амбуланта 166 во Атина/ 112

Пожарна 199/112

Специјален број на туристичка полиција 171

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ

Потребни документи се : Зелен картон, меѓународна возачка дозвола и дозвола за управување со туѓо возило, ако возилото не е лична сопственост.

НАЈВИСОКА ДОЗВОЛЕНА БРЗИНА

Во населени места има ограничување на брзината за автомобил (со или без приколка) од 50 км на час.

На автопат ограничувањето за автомобил е 130 км на час. ,

На останати патишта ограничувањето е од 90-110 км на час.

За моторцикл ограничувањата се: 40 км на час во населени места, 90 км на час на автопат и 70 км на час на останати патишта.

УПОТРЕБА НА МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН

За време на возење во Грција е забранета употребата на мобилен телефон. Дозволена е употребата на HANDS FREE. Казна до 100 ЕУР.

ДОЗВОЛЕНО КОЛИЧЕСТВО АЛКОХОЛ

Дозволено количество на алкохол во крвта е 0,05%, за нови возачи (дозвола до 2 години) и моторцилкисти 0,02%.

ДОЗВОЛЕНО КОЛИЧЕСТВО АЛКОХОЛ

Дозволено количество на алкохол во крвта 0,05%, освен за возачите кои управуваат со возила носивост над 3,5 тони,професионални возачи и млади возачи до 24 год, кај кои толеранција е 0,00%.

ЗАДОЛЖИТЕЛНА ОПРЕМА ЗА БЕЗБЕДНОСТ

Ремени: задолжителни за сите седишта (казна 500 куни). 

Детски седишта: до 2 години задолжително на предно седиште во детски седишта соодветни според нивната возраст, деца до 12 години несмеат да се возат на предни седишта, од 2 до 5 години во соодветни безбедносни уреди на задно седиште, од 5 до 12 години соодветни ремени на задни седишта 

Средно светло дење: задолжително за сите возила од последната недела во октомври до последната недела во март (казна 300 куни) 

Прва помош сет: задолжително. 

ПП апарат:само за комерцијални возила 

Триаголник: задолжителен. За возила со приколка потребни се 2 триаголници. 

Рефлектирачки елек: задолжителен, стандард EN-471 

Зимска опрема: Зимски гуми на сите 4 тркала ИЛИ летни со синџири. Период: 15 ноември – 15 април. Од 06 декември 2013, во Хрватска е воведен пропис за задолжителна зимска опрема на зимските делници на јавните патишта, во период од 15 ноември до 15 април, без оглед на моменталната состојба на патиштата. Mинимална длабочина на шарка од 4мм. Непочитување на овој пропис се казнува со глоба од 300 куни и исклучување од сообраќај.

ЗАДОЛЖИТЕЛНА ОПРЕМА ЗА БЕЗБЕДНОСТ

Ремени: задолжително за сите седишта (казна 350 евра) 

Детски седишта: задолжително седиште за деца до 3 години, деца од 3 до 11 години, и пониски од 1,35м на задно седиште во детско седиште, постари од 12 г. и повисоки до 1,35 можат да користат ремени за возрасни 

Средно светло дење: задолжителни за моторцикли и мопеди. 

Прва помош сет: задолжително 

ПП апарат: задолжително 

Триаголник: задолжително 

Рефлектирачки елек: не e задолжителен, но препорачуваме. 

Зимска опрема: Нема определено, период од ноември до март. Синџирите за снег можат да се користат кога патишта се покриени со снег или мраз. Максималната брзина за автомобили со синџири е 50 km / h.

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping