Датум на ажурирање на податоците: 08.09.2022

Следна одулука за ограничувања:

Англија – непознато
Шкотска – непознато
Велс – непознато
Северна Ирска – непознато

 

 

Мерките се валидни на: 14.07.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Стапките на нови случаи продолжуваат да се намалуваат низ Англија, Шкотска и Велс со податоци за унцетаин во Северна Ирска.

Во неделата што завршува на 23 август, стапките на Ковид 19 се:

Еден од 60 во Англија – помалку од еден на 45

Еден од 65 во Велс – помалку од еден на 45

Еден од 70 во Северна Ирска – повеќе од еден од 50

Еден од 55 во Шкотска – помалку од еден на 40

Сите преостанати мерки за патување со Ковид 19, вклучително и барањето да се пополни формулар за лоцирање на патници и тестови за сите пристигнувања, завршија за патување во ОК од 18.03.22.

Повеќето законски ограничувања и мерки сега се укинати или претворени во насоки.

Ограничување на движењето

Резиме на ограничувања:

Англија

Шкотска

Велс

Северна Ирска

Препорака да се остане дома

Дозволено е патување помеѓу Англија и Велс. Патувањата на целата територија на Обединетото Кралство се дозволени од 26.04.2021, иако препораките за минимизирање на патувањето и престојот на локално ниво остануваат на сила. Ограничувањата на патувањето до и од Северна Ирска се дозволени од 24.05.2021

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 1-2м.

„Англија: Ограничувањата беа укинати на 19 јули и во одредени локации, како што се болници и контролата на пасоши.

Северна Ирска: 2 м. Може да се намали на 1 м. во затворен простор само од 26 јули (треба да се потврди).

Формалните ограничувања се сменија во упатства (од 15.02.22)

Шкотска: Останува 1 м. растојание во моментов на затворени јавни места, но некои исклучоци се дозволени.

Ќе се укине правилото од 1 м. помеѓу лужето во угостителските објекти од 24.01.2022

Законските ограничувања престануваат (од 21.03.22)

Велс: 2м оддалеченост на отворено и затворени  простори, освен приватни домови, но некои исклучоци се дозволени.

Ќе се укине правилото од 2 м. помеѓу лужето во угостителските објекти од 28.01.2022

Мерки за носење маска

Англија – задолжително покривање на лицето во продавници и јавен превоз од 30 ноември 2021 година.

Маските за лице нама да бидат повеќе задолжителни. (од 27.01.22)

Проширено на повеќето јавни затворени простори од 10 декември.

Шкотска – задолжително на повеќето затворени јавни места, затворени комунални простори, вклучително и малопродажба, ресторани, кафулиња, барови и јавни куќи, како и на работни места и во јавен превоз Велс.

Законските ограничувања престануваат (од 21.03.22)

Задолжително на сите затворени јавни места вклучувајќи го и јавниот превоз Северна Ирска .

Северна Ирска Законските барања завршија (од 15.02.22)

Задолжително на сите затворени јавни места вклучувајќи го и јавниот превоз.

Од 10 декември на повеќето јавни отворени и затоврени простории маската за лице е задолжителна.


 

Посебни правила и препораки за деца

Децата ослободени од задолжително носење на маски за лице:
– Англија: Маските за лице не се задолжителни
– Шкотска: Деца под 5 години
– Велс: Деца под 11 години
– Северна Ирска: Деца под 13 години

Деца ослободени од правилата за социјално дистанцирање:
– Англија: Нема моментален совет
– Шкотска: Деца под 12 години (во затворено или надвор)
– Велс: Деца под 11 години
– Северна Ирска: Деца под 12 години

 

Забрана за собири

Англија Укинати ограничувањата од 19.07.21

Шкотска Отстранети се ограничувањата (од 24.01.22)

Велс Отстранети се сите ограничувања (од 28.01.22)

Северна Ирска Законските ограничувања завршија (од 15.02.22)

Самоизолација

Да.

Само-карантин дома или каде и да престојувате 10 дена. Потребен е ПЦР тест на 2-ри и 8-ми денови (од 4 октомври).

Парични казни за непочитување на мерките

Фиксна казна од 200£ (Англија)

Фиксна казна од 60£ (Велс, Шкотска, Северна Ирска)

Казната се намалува за 50% ако се плати за 14 дена. Паричната казна се удвојува за секое повторено дело (до максимум 3200 фунти (Англија). Непочитувањето на полицискиот совет во согласност со ограничувањата може да резултира со апсење.

Парична казна за нелегално собирање на повеќе од 30 лица до 10000£ (Англија).

Парична казна за неизолирање е 1000£ за прв прекршок, удвојување на повторно прекршување до 10000£ (Англија)

Парична казна за деловните субјекти кои не ги почитуваат Ковид-19 мерките од 1.000£ за прв прекршок, удвојувајќи се за повторно прекршување до 10.000£ (Англија)

Активност на отворено

Англија
Дозволено.

Шкотска
Ограничено од 500 присутни (од 26.12.21). Лимитот е отстранет од 17.01.22

Велс
Ограничување од 50 лица на јавни настани на отворено (од 26.12.21 најмалку 3 недели)

Северна Ирска
Дозволено

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Без ограничувања за авионските патници кои остануваат на аеродромот. Оние кои ќе ја напуштат областа на аеродромот, или патниците со автомобил, воз итн. треба да ги следат мерките за карантин.

Сите преостанати мерки за патување со Ковид 19, вклучително и барањето да се пополни формулар за лоцирање на патници и тестови за сите пристигнувања, завршува на од 18.03.22.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Патниците кои влегуваат во Англија и Шкотска (сеуште нема промени во претходните аранжмани за Северна Ирска или Велс) повеќе нема да имаат потреба од ПЦР тест пред пристигнувањето. Условот за ПЦР тест два дена по пристигнувањето останува, меѓутоа, од 24 октомври, патниците кои влегуваат во Англија ќе бидат наместо тоа, може да направи поевтин и поедноставен тест за латерален проток.

На луѓето кои не се целосно вакцинирани, сепак ќе им треба тест пред поаѓање и ПЦР тест на вториот и осмиот ден откако ќе се вратат. Тие исто така мора да се самоизолираат 10 дена. Како одговор на новата варијанта на загриженост „Ковид 19“, од петок напладне, 26 ноември, Јужна Африка, Боцвана, Лесото, Есватини, Зимбабве и Намибија ќе бидат додадени на црвената листа за патувања.

Патниците кои пристигнуваат од 4 часот наутро во недела (28 ноември) во Англија ќе треба да резервираат и да платат за хотелски карантински објект одобрен од владата за 10 дена.

На „црвената“ листа се додадени и Малави, Мозамбик, Замбија и Ангола. Нигерија додадена на црвената листа (од 6 декември 2021 година).

Патниците кои пристигнуваат од земји кои не се на црвената листа мора да покажат и доказ за негативен ПЦР или латерален тек (LFD) тест пред поаѓање, направен не порано од 48 часа пред поаѓањето. Ова се однесува на вакцинирани патници и деца на возраст од 12 и повеќе години (од 7 декември 2021 година).

Отстранување на условот за целосно вакцинирани патници кои пристигнуваат во Англија да прават тестови за Ковид 19 пред поаѓање пред да патуваат (Англија од 07.01.22).

Целосно вакцинираните патници кои пристигнуваат во Англија од 09.01.22 ќе треба само да направат антиген тенст до вториот ден, освен ако не се позитивни, во кој случај е потребен ПЦР тест. Патниците нема да мора да се самоизолираат додека ги чекаат резултатите од тестот. (Англија од 11.02.09).

Сите преостанати мерки за патување со Ковид 19, вклучително и барањето да се пополни формулар за лоцирање на патници и тестови за сите пристигнувања, завршува на од 18.03.22.

Дозволен влез на туристи

Туризам не се охрабрува.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

На 22 ноември, владата  ги призна вакцините на листата за итна употреба на Светската здравствена организација. Како резултат на тоа, Синовак, Синофарм  ќе бидат додадени на постојната листа на одобрени вакцини.

Сите преостанати мерки за патување со Ковид 19, вклучително и барањето да се пополни формулар за лоцирање на патници и тестови за сите пристигнувања, завршува на од 18.03.22.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Не, но сепак Владата воведе различни начини за лицата кои се вакцинирани побрзо да го докажат тоа. Ова може да се направи преку апликацијата на Националната служба за лекување, или со доставување на службено писмо.

Сите преостанати мерки за патување со Ковид 19, вклучително и барањето да се пополни формулар за лоцирање на патници и тестови за сите пристигнувања, завршува на од 18.03.22.

Други потребни документи за влез во земјата

Формулар за контакт со детали за тоа каде ќе престојувате за време на периодот на самоизолација.

Сепак, Владата ја разгледува можноста за воведување на сертификати за употреба во Велика Британија (за пристап до одредени настани, можеби) и на меѓународно ниво за патни цели. Ако се донесе одлука за усвојување на овие уверенија, тие нема да бидат пред крајот на мај.

Во случај на потреба од комерцијален PCR тест, повеќе информации тука.

Сите преостанати мерки за патување со Ковид 19, вклучително и барањето да се пополни формулар за лоцирање на патници и тестови за сите пристигнувања, завршува на од 18.03.22.

 

Јавен превоз

Дозволено, со некои ограничувања на бројот на патници. Траектите функционираат, но повеќето услуги се однесуваат на патници (неколку ограничени само на товарен сообраќај). Има промени во вообичаениот возен ред.

Сите преостанати мерки за патување со Ковид 19, вклучително и барањето да се пополни формулар за лоцирање на патници и тестови за сите пристигнувања, завршува на од 18.03.22.

 

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Барањата за носење заштитна маска, зависат од локацијата и операторот на услугите во Англија.

Задолжително во Шкотска, Велс и Северна Ирска.

Дојдовни летови

/

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Не се препорачува.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

Општи набавки

Отворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

„Англија
Отворени

Шкотска
Отворени. Услуга на маса само доколку се служи алкохол, на растојание од 1 м, групи ограничени на 3 домаќинства (од 27.12.21 за 3 недели)

Нема ограничувања од 24.01.2022

Велс
Отворени. Услуга на маса само доколку се служи алкохол, на растојание од 2 m, групи ограничени на 6 лица (од 26.12.21)

Нема ограничувања од 28.01.2022

Северна Ирска
Отворени. Само услуга за маса и ограничувања на броевите на масата (максимум 6 лица или 10 од едно домаќинство на маса, со исклучок на деца од 12 години и помали) од 27.12.21.

 

Хотели

Англија – отворени се на 17.05.2021
Шкотска – отворени
Велс – отворени се на 17.05.2021
Северна Ирска- затворени, се очеува отворање на 26.07.2021

Тематски паркови

Отворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Големи настани на отворено се дозволени, со ограничувања.

Ноќни клубови: Англија- отворено

Шкотска – отворено

Велс – отворено

Северна Ирска отворено од 31.10.21

Фестивалите и ноќните клубови ќе бидат одтворени од 28.01.2022 во Шкодска и во Велс.

Скијачки центри

/

Плажи и јавни базени

Отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Дозволено.

Тоалети / тушеви

Отворени се во Англија, Шкотска, Северна Ирска и во Велс.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информација.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

/

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Англија можете да најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping