Датум на ажурирање на податоците: 09.09.2021

Мерките се валидни на: 18.06.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Во изминатите неколку дена, бројот на заболени од Ковид 19 почна да се зголемува.

Владата ја следи ситуацијата и ќе одлучи дали треба да се наметнат новите мерки, како што е ограничување на работното време за ноќните клубови и ресторани.

Маските се уште се задолжителни внатре.

Ограничување на движењето

Нема ограничување на движењето.

Препорака да се остане дома

Се препорачува останување дома секогаш кога е можно.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 2м.

Мерки за носење маска

Задолжително во сите затворени области и надвор, како и таму каде што не е можно да се задржи растојание од 2м.

Посебни правила и препораки за деца

Малолетници (домашни или странски државјани) на возраст од 12 до 18 години, можат да влезат во Република Србија без негативен ПЦР тест или брз антиген тест на ФИА, односно без потврда за вакцинација или потврда за надминување на болеста.

Доколку тие, во рок од 48 часа од моментот на преминување на државната граница, поднесат до територијално надлежниот институт за јавно здравје во Република Србија, или ПЦР тест или антиген тест за присуство на Ковид 19, издаден од референтната лабораторија на Република Србија.

Забрана за собири

За време на организирани церемонии, прослави, концерти и други настани што не претставуваат културни и уметнички настани во затворени простории и на отворено, дозволено е присуство на максимум 500 лица, почитувајќи ги превентивните мерки.

Самоизолација

Да

Парични казни за непочитување на мерките

Од 5.000 – 150.000 динари.

Активност на отворено

Дозволени се спортски активности на отворено, како и спортски активности во затворен простор.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Транзитот за странски државјани е ограничен на период не подолг од 12 часа од моментот на влегување на територијата на Република Србија.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Условите за влез во земјата може да се најдат тука.

Дозволен влез на туристи

Условите за влез во земјата може да се најдат тука.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Повеќе информации тука.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Да.

Види погоре.

Други потребни документи за влез во земјата

Странските државјани кои пристигнуваат од земји со посебен ризик од ширење на вирусот Ковид-19 (ИНДИЈА) мора дополнително да презентираат:

Е-пошта примена по регистрацијата преку следниот линк ,

Регистрација на надзор на странци, како доказ за успешна регистрација пред пристигнување во Србија.
Пополнета и лично потпишана изјава за согласност за прифаќање карантински мерки дома повеќе може да најдете тука.

Јавен превоз

Јавниот превоз е целосно оперативен, но задолжителна е употребата на маска.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Дозволено

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Дозволено

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

Општи набавки

Отворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени до 1:00ч по полноќ. Нема ограничување на работното време на терасите.

Хотели

Отворени.

Тематски паркови

Отворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Музеите, библиотеките и галериите се отворени почитувајќи ги мерките на претпазливост.

Скијачки центри

/

Плажи и јавни базени

Базените се отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

/

Ноќевање

/

Тоалети / тушеви

/

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

1987

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Србија можете да најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping