Датум на ажурирање на податоците: 14.09.2022

Мерките се валидни на: 24.06.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Од 19 април не е потребен сертификат за Ковид 19 или негативен ПРЦ тест.

Ограничување на движењето

Нема ограничување на движењето.

Препорака да се остане дома

Ако е можно останете дома, во спротивно избегнувајте гужви.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 2м.

Мерки за носење маска

Само во болници, аптеки и јавен превоз.

Посебни правила и препораки за деца

Маската за лице е задолжителна само во болниците, аптеките и јавниот превоз.

Забрана за собири

Состаноци, концерти, семинари, спортски настани и други собири можат да се организираат во затворени простори, но само доколку се користи 30% од капацитетот на просторот и може да се организираат на отворени простори доколку се користи 50% од капацитетот на просторот. Лицата кои доаѓаат на овие настани треба да поседуваат потврда за вакцинација или потврда дека имале Ковид 19 во последните 45 дена или негативен ПЦР тест со важност 72 часа пред да влезат на територијата на Северна Македонија.

Самоизолација

Да

Парични казни за непочитување на мерките

Парични казни за непочитување на мерките од 1000-4000€

Активност на отворено

Дозволено.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Нема посебни правила за транзит.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Границите се отворени, нема ограничувања на патувањата.

Дозволен влез на туристи

Патувањата не се препорачуваат.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Од 19 април не е потребен сертификат за Ковид 19 или негативен ПРЦ тест.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Не.

Други потребни документи за влез во земјата

Не.

Јавен превоз

Да, но мора да има растојание од 2 метри помеѓу патниците, со капацитет од максимум 50% патници од вкупниот број места во автобусот. Велосипедизмот и пешачењето се охрабруваат.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Да, само со маски за лице. Не повеќе од 3 лица во ист автомобил, освен ако не се од исто домаќинство. Мора да се почитува 1,5м оддалеченост.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени, аеродромите се отворени.

Од 1 септември за влез во Cеверна Македонија, едно лице треба да покаже сетрификација на вакцинација или потврда за прележан Ковид 19 во последните 45 дена или негативен ПЦР тест направен 72 часа пред да влезе во земјата.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Само со маски за лице. Не повеќе од 3 лица во ист автомобил, освен ако не се од исто домаќинство. Мора да се почитува 1,5м оддалеченост.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

Општи набавки

Отворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени.

Хотели

Отворени.

Тематски паркови

Отворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Дозволени.

Скијачки центри

Отворени во текот на сезоната.

Плажи и јавни базени

Отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Отворени.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Забранети.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

24/7 на целата територија на држвата

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

38923181196

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Р.С Македонија ќе најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

www.amsm.mk

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping