Датум на ажурирање на податоците: 10.02.2022

 

 

Мерките се валидни на: 23.04.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Пасош на ЕУ Ковид неопходен за да се избегне карантин при влез во земјата.

Ограничување на движењето

Нема ограничување на движењето.

Препорака да се остане дома

Ако е можно, останете дома.

Задолжително растојание

Задолжитено растојание од 1,5м.

Мерки за носење маска

Маската е задолжителна само во затворен простор и ова се однесува на маска, а не и на шал, марам или визир, кои не се прифаќаат.

Посебни правила и препораки за деца

Маската за лице е задолжителна за лица над 5 години.

Забрана за собири

Дозволени се семејни и јавни собири на отворено и во ресторани до 150 лица. Вакцинираните лица се исклучени од пребројувањето.

Самоизолација

Да, 10-дневен карантин е задолжителен при влез во земјата (без разлика кој начин на транспорт) освен ако лицето има доказ за целосна вакцинација (и 14 дена), има доказ за закрепнување од Ковид 19 (во последните 6 месеци) или негативен резултат од тестот (помалку од 48 часа пред да ја преминете границата). Негативниот резултат од тестот дава ослободување од карантин само кога доаѓате од земја на ЕУ, земја од Шенген или Турција. Доколку доаѓате од не-Шенген, карантинот е 14 дена.
За да се избегне карантин, може да се направи тест и во Полска до 48 часа од пристигнувањето кога доаѓате од Шенген, или 8 дена по пристигнувањето кога доаѓате од земјите што не се Шенген. Доколку резултатот е негативен, карантинот се укинува.

Парични казни за непочитување на мерките

Паричните казни за непочитување на мерките варираат од 1100-6620€.

Активност на отворено

Семејни и јавни собири на отворено и во ресторани се дозволени за до 150 лица.

За вакцинирани лица ова правило не важи.

Од 1 декември оваа граница за семејнии јавни собири  е намалена на 100 лица.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Нема проблем за граѓаните на земјите од ЕУ, ЕЕА и ЕФТА.

Сите други странци кои ја преминуваат надворешната граница на ЕУ (на пример Украина-Полска) треба да докажат дека имаат дозвола за постојан или долг престој во земјата на ЕУ и транзитираат само преку Полска до нивната земја на престој.

Поединци кои престојуваат на територијата на Република Полска не повеќе од 24 часа и имаат билет со кој се потврдува заминувањето во странство во овој период, не подлежат на карантин “.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Полските граници кои се внатрешни граници на ЕУ остануваат отворени.

Сепак, патниците се обврзани на карантин освен ако не презентираат доказ за вакцинација со 2 дози (14 дена по 2-та доза) или негативен тест за Ковид-19 ако доаѓаат од земја на ЕУ, Шенген-зоната или Турција.

 

Дозволен влез на туристи

„Полските граници кои се внатрешни граници на ЕУ остануваат отворени. Сепак, патниците одат во карантин освен ако не покажат сертификат за вакцинација со 2 дози (14 дена по 2-та доза) или ако доаѓаат од земја на ЕУ, земја од Шенген или Турција треба да покажат негативен тест за Ковид 19 или доказ дека прележале  Ковид 19 во последните 6 месеци.
Аеродромите прифаќаат меѓународни летови. Патниците надвор од Шенген зоната се предмет на карантин освен ако не покажат сертификат за вакцинација со 2 дози.

Ограничувањата на влезот на странци во Полска имаат обврска да бидат во  карантин по преминувањето на границата.

 

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

„Не, но so сертификат за вакцинација за Ковид 19,не треба да поминувате низ карантин (ако втората доза е направена најмалку 14 дена претходно)

Вакцини одобрени од ЕУ: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson “

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Не, но со таков сертификат не би морале да се самоизолирате. Од 01.06.2021 Полска го прифаќа ЕУ дигиталниот пасош за Ковид-19.

Други потребни документи за влез во земјата

Кога патувате со авион, формуларот се дистрибуира во самиот авион. Во спротивно, не треба да го пополнувате.

Од 17.07.2021 воведен е електронски прашалник кој треба да го пополните пред да патувате со авион “.

За деца под 12 години кои патуваат со родители кои ги примиле двете дози на вакцина или родители со негативни тестови за Ковид 19, можат да влезат во земјата без карантин. На постарите деца им е потребен негативен ПЦР тест  или доказ за целосна вакцинација – во спротивно, карантинот ќе биде задолжителен.

Јавен превоз

Од 26.06.2021, јавниот превоз е дозволен со 100% од вкупниот капацитет на седење и стоење. Носете маска за лице. Дозволени се јавни велосипеди. Вклучувањето на автомобилски траекти зависи од компанијата што обезбедува услуги.

 

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Дозволено, само со маски за лице.

Дојдовни летови

Да, но од 1 декември постои забрана за патување за Боцвана, Есватини, Лесото, Мозамбик, Намибија, Јужна Африка, Зимбабве.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Дозволено, само со маски за лице.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени, но под строги ограничувања, како:
– само 1 лице / 10м2 во продавница помала од 100м2

Општи набавки

Трговските центри се затворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

 Од 1 декември дозволениот капацитет е 50%.

Хотели

 Од 1 декември дозволениот капацитет е 50%.

Тематски паркови

 Од 1 декември дозволениот капацитет е 50%.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

 Од 1 декември дозволениот капацитет е 50%.

Може да се организираат концерти на отворено под следниве услови: 

Не повеќе од 75% од местата (од 1 декември 50%) може да им бидат достапни на гледачите или слушателите,  мора да се одржува растојание од 1,5 m помеѓу гледачите или слушателите, а доколку нема назначени места, мора да се почитува ограничување од 1 лице на 15 метри квадратни, дополнително, не се дозволени повеќе од 250 присутни.

Лицата вакцинирани против Ковид-19 нема да се сметаат на лимитот. 

Обезбедување дека гледачите или слушателите го исполнуваат условот за покривање на устата и носот. Ноќните клубови, дискотеките и другите места за танцување продолжија со своите активности. Капацитет од 150 лица. Оваа бројка не ги вклучува лицата вакцинирани против Ковид-19

 

 

Скијачки центри

Отворени.

Плажи и јавни базени

Базените се отворени само за организирани групи на деца и тинејџери, со капацитет до 50%. Од 28.05.2021 базените се отворени за сите со капацитет до 50%.

 

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Дозволено.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

Помош на пат: 0048 22 532 84 44

Итни случаи: 112

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Полска можете да најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping