Датум на ажурирање на податоците: 31.08.2022

Мерките се валидни на: 18.06.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Ограничување на движењето

Не.

 

Препорака да се остане дома

Не.

Задолжително растојание

Нема ограничувања.

Мерки за носење маска

Носењето маска е задолжително во сите случаи.

Забранет влез во затворени простории без маска.

Посебни правила и препораки за деца

Нема ограничувања.

Забрана за собири

Дозволени се собири во затворен простор (состаноци, семинари, обуки) ограничено на 30 особи.

Организаторот е должен да одржува физичко растојание од 1 метар помеѓу лицата. 

Дозволени се собири на отвореноограничено на 50  особи.

Без оглед на бројот на лица, активноста на ноќните клубови е забранета, како и организирање фестивали, концерти, екскурзии, аџилаци, свадби, свршувачки, семејни и социјални забави, на целата територија на Република Косово.

Самоизолација

Да

Парични казни за непочитување на мерките

Според законот за пандемија, казната за непочитување на мерката за носење на заштитна маска е 35€.

Другите казни се од 200 до 2000€.

Активност на отворено

Дозволени се собири на отворено до сто (100) лица, но под услов да се одржува физичкото растојание над 1,5 метар меѓу лицата.

За надворешни собири од посебен јавен интерес со над сто (100) лица потребно е одобрение од Министерството за здравство / Центар за итни операции, по препорака на НИПХК.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

При влез преку меѓународниот аеродром„ Адем Јашари “нема потреба да имате негативен сертификат за PCR тест, со оглед на тоа дека странскиот државјанин ќе помине само низ територијата на РКС, и под услов на влезот да потпише изјава дека во рок од 3 часови ќе ја напушти територијата на РКС

1.2. При влегување во копнените гранични точки, за да излезете преку воздушните точки од меѓународниот аеродром „ Адем Јашари “, нема потреба да имате сертификат за PCR тест, но странските државјани се должни да го прикажат авионскиот билет и да потпишат  изјава дека во рок од 3 часа ќе ја напуштат територијата на РКС;

1.3. Професионалните превозници (возачи) не е потребно да имаат сертификат за PCR тест, под услов да се почитува протоколот за меѓународен транспорт;

1.4. За организиран превоз со автобус или редовна меѓународна транзитна линија, не е потребен PCR тест, под услов да се потпише декларација дека ќе се напушти територијата на РКС во рок од 5 часа.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Секое лице кое влегува во Република Косово мора да има еден од следниве докази:

-Потврда за вакцинација за целосна вакцинација со две дози или една доза Јансен вакцина (J&J), не повеќе од 12 месеци по примањето на последната доза;
– Потврда за вакцинација за една доза придружена со негативен ПЦР тест за Ковид-19, не постар од 48 часа;

Доказ дека лицето поминало Ковид19 во последните 90 дена (позитивен ПЦР тест издаден во последните 21-90 дена);
Доказ дека лицето ја примило третата / бустер доза
Доказ за негативен ПЦР тест за Ковид-19, не постар од 48 часа.

Дозволен влез на туристи

Границите се отворени за туризам.

Од 3 јануари 2022 година за сите лица кои влегуваат во Република Косово, ќе важи само доказот за целосната потврда за вакцинација против Ковид-19.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Секое лице кое влегува во Република Косово мора да има еден од следниве докази:

-Потврда за вакцинација за целосна вакцинација со две дози или една доза Јансен вакцина (J&J), не повеќе од 12 месеци по примањето на последната доза;
– Потврда за вакцинација за една доза придружена со негативен ПЦР тест за Ковид-19, не постар од 48 часа;

Доказ дека лицето поминало Ковид19 во последните 90 дена (позитивен ПЦР тест издаден во последните 21-90 дена);
Доказ дека лицето ја примило третата / бустер доза
Доказ за негативен ПЦР тест за Ковид-19, не постар од 48 часа.

 

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Секое лице кое влегува во Република Косово мора да има еден од следниве докази:

-Потврда за вакцинација за целосна вакцинација со две дози или една доза Јансен вакцина (J&J), не повеќе од 12 месеци по примањето на последната доза;
– Потврда за вакцинација за една доза придружена со негативен ПЦР тест за Ковид-19, не постар од 48 часа;

Доказ дека лицето поминало Ковид19 во последните 90 дена (позитивен ПЦР тест издаден во последните 21-90 дена);
Доказ дека лицето ја примило третата / бустер доза
Доказ за негативен ПЦР тест за Ковид-19, не постар од 48 часа.

Други потребни документи за влез во земјата

Не.

Во случај на потреба од тестирање, истото се спроведува во Националниот институт за јавни здравствени установи и приватни лаборатории.

Јавен превоз

Дозволено.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Дозволено.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Маската е задолжителна ако патниците не се од исто домаќинство.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени  од 05: 00-23 часот.

Општи набавки

Отворени  од 05: 00-23 часот.

Бензински пумпи

Отворени, со ограничен број на клиенти.

Ресторани

Отворени од 05 до 23 часот.

Хотели

Отворени  од 05: 00-23 часот.

Тематски паркови

Отворени, со примена на мерките за носење на маска за лице и задолжително растојание.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Дозволено им е да работат со користење на 50% од капацитетот на просторот/површините на соодветните објекти, под услов јавноста да седи на столчиња.

Задолжително е да се задржи маската и физичкото растојание од еден (1) метар помеѓу лицата

Скијачки центри

/

Плажи и јавни базени

/

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

/

Ноќевање

/

Тоалети / тушеви

/

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

383 38 75 55 55 (меѓународно)

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации можете да погледнете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

www.kta-ks.com/udhetimet/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping