Датум на ажурирање на податоците: 14.09.2022

Од 15 јуни 2022 нови правила за користење на маски

Oстануваат задолжителни во јавниот превоз до 30 септември. Тие исто така остануваат во RSA и болници. Завршува обврската за носење маски во училиштата и завршува обврската за нивна употреба на затворени места како кина, театри и спортски места (останува само препораката). Носењето маска за лице не е задолжително во авион.

.

Мерките се валидни на: 28.05.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Ограничување на движењето

Нема повеќе конкретни задолжителни правила, но носење заштита на маска во некои случаи, како што е објаснето погоре.


 

Препорака да се остане дома

/

Задолжително растојание

Задолжително растојание од налмалку 2м за спортски активности.
Задолжително растојание од налмалку 1м за други активности.

Мерки за носење маска

Види погоре.

Посебни правила и препораки за деца

/

Забрана за собири

Види погоре.

Самоизолација

За разлика од другите европски земји, Италија сè уште има правила за лицата кои се позитивни на „Ковид-19“, кои мора да држат седумдневен карантин доколку се вакцинираат со два или три вакцини, најмалку 120 дена. Карантинот завршува со негативен тест за „Ковид-19“. Дебатите се во напредок со цел да се намали периодот на изолација, но досега не е донесена одлука на оваа тема.

Од 1 септември, италијанската влада постигна договор за карантински период. Истото е намалено на пет дена, со оглед на негативниот тест за Ковид 19. Доколку се соочиме со позитивна перзистентна состојба, периодот на карантин и изолација може да заврши по завршувањето на четиринаесеттиот ден, без оглед на резултатот од тестот за Ковид 19.

Парични казни за непочитување на мерките

Паричните казни варираат од 400 – 3.000€ или до 4.000€ доколку непочитувањето на препораките се однесува и на возило. Во случај на повторено непоитување на мерките, казните се зголемуваат двојно.

Активност на отворено

За физичка активност на отворено не е потребен сертификат за вакцинација, но пристапот до соблекувалните и тушевите е дозволен само со 2G сертификат.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Исти правила за ограничувања на патувањето.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Потребна е ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ВЛЕЗ / ВРАЌАЊЕ ВО ИТАЛИЈА ДО 31 МАЈ

Презентација на превозникот во моментот на влегување во авион и на секој кој е задолжен да врши проверки на дигиталниот формулар за лоцирање на патници во дигитален или хартиен формат. 

Целосна вакцинација пред неполни 9 месеци 

Целосна вакцинација и бустер доза – Излечен од Ковид-19, пред помалку од 6 месеци

Негативен резултат од молекуларниот тест спроведен со брис во 72 часа пред влезот во Италија или антигенски тест спроведен со брис во 48 часа пред влезот во Италија.

Доволно е да имате една од горенаведените сертификати за да избегнете карантин. Сертификациите можат да бидат изложени во дигитален или хартиен формат. Сертификат не е потребен за деца под 6 години.

Од 1-ви јуни, италијанската влада ги укина сите ограничувања за секој што пристапува во земјата. Не треба повеќе да се прикажува сертификат за вакцина против Ковид 19 (италијанска зелена пропусница) додека влегувате во националните граници).

Од 1 мај, Формуларот за лоцирање на патници повеќе не е потребен за секој кој влегува во италијанската држава од Европа или која било друга странска земја. Само проверете дали нацијата во која одите сè уште бара PLF. Во тој случај ќе треба да пополнат сопствена верзија на патната хартија).

Дозволен влез на туристи

Нема општо заклучување.

ЕУ дигитален сертификат за Ковид 19 (Зелена пропусница) достапен за вакцинирани лица (во рок од 12 месеци по последната доза, од 15 декември во рок од 9 месеци), оздравени лица (во рок од 6 месеци), лица со негативен резултат од тестот со молекуларен брис (во рок од 72 часа) и негативен резултат од тестот со антигенски брис (во рок од 48 часа).

Нови правила од 29-ти ноември за пристап до јавен превоз, хотели, ресторани, емисии, настани итн. Зелена пропусница на две нивоа: – 3G Green Pass (вакцинирани, опоравени и тестирани лица) – 2G Green Pass (само за вакцинирани и оздравени лица)

Постојат 4 нивоа на ограничувања, во зависност од епидемиолошката состојба во секој регион

1) Црвени зони: дозволени движења само за работа, учење, здравствени причини и итни случаи.

2) Портокалови зони: мало заклучување (22-5); Движењата се дозволени само во општинските граници (освен за работа, студирање, здравствени причини и итни случаи). На луѓето кои живеат во малите градови (помалку од 5.000 жители) им е дозволено да се движат во рок од 30 km, освен кон главниот град на провинцијата. Од 29 ноември, нема ограничувања за активности и лица со 2G Green Pass.

3) Жолти зони: нема општи ограничувања за движење, туку ограничувања за пристап до затворени места, настани, собири итн.

Од 29 ноември нема ограничувања за лицата со 2G Green Pass.

4) Бели зони: нема општи ограничувања на движењето.

Од 6 декември до 15 јануари 2G Green pass е потребен за сите активности за кои е наменет.

Потребен е 3G Green Pass за: – сите средства за јавен превоз, вклучени жичарници – хотели и внатрешни ресторани – теретана и базени, тимски спортови, ограничени на активности во затворен простор – музеи, други институти и места за култура и изложби – забави како последица на граѓански и верски церемонии – бањи и велнес центри – тематски и забавни паркови – културни центри, социјални и рекреативни центри – соби за игри, обложувалници, бинго сали и казина 2G Green Pass е потребен за: – угостителски услуги извршени од кој било објект за потрошувачка на маса во затворен простор – емисии отворени за јавноста (театри, концерти, кина), спортски настани и натпревари – сали за танцување, дискотеки и слични места – забави кои не се последица на граѓански и верски церемонии .За влез во богослужбени места не е потребен Green Pass, но протоколот предвидува употреба на маска, безбедносно растојание и број на квота за верниците

Ниво на регионални ограничувања од 29 ноември: – Бело ниво: Абруцо, Емилија Ромања, Лацио, Лигурија, Ломбардија, Молизе, Пиемонте, Пуља, Сардења, Умбрија, Венето, Базиликата, Калабрија, Кампанија, Сицилија, Марке, Тоскана, Вале д’Аоста 

Жолто ниво:Фриули Венеција Џулија, Провинција Аутонома ди Болзано

Портокалово ниво: нема

Црвено ниво: нема во зависност од епидемиолошкvincia Autonoma di Bolzanoата ситуација, може да има дополнителни локални ограничувања.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Од 1-ви јуни ниту туристите ниту Италијанците кои влегуваат во Италија не треба да го почитуваат петдневниот карантин, претходно потребен.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

ЕУ дигитален сертификат за Ковид-19 ви е потребен за патување во ЕУ кој важи за вакцинирани, оздравени и патници со негативен молекуларен или брз антиген тест.

Дигитален ЕУ сертификат не е потребен за деца под 6 години

Зависи од земјата на пристигнување, но луѓето што пристигнуваат во Италија од групата Ц и Д на округот забранет е влез без негативен ПЦР или антиген тест.
Задолжитлено да се извести одделот за превенција на нивните локални здравствени власти дека пристигнале/се вратиле во Италија
Задолжителна изолација под медицински надзор 5 дена; по периодот на самоизолација, нов ПЦР или антигенски тест е задолжителен.

Други потребни документи за влез во земјата

Видете погоре.

Јавен превоз

Од 1-ви до 30-ти април, зелената карта повеќе нема да биде потребна за да се качувате во автобуси, метро, ​​трамваи и сите други средства за локален јавен превоз.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Од 1-ви до 30-ти април, зелената карта повеќе нема да се бара во автобуси, метроа, ​​трамваи и во секој јавен превоз. Маската Ffp2 е задолжителна.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Да, се додека можете да го почитувате истото правило за социјално дистанцирање што важи за целиот нередовен превоз: т.е. возачот мора да биде сам на предниот дел од возилото, со не повеќе од двајца патници по ред на седиштата и сите патници мора да носат маска за лице. На патниците им е дозволено да не носат маска за лице само ако има (плексиглас или друга) заштитна бариера помеѓу предните и задните редови на седиштата, во тој случај мора да има само возачот во предниот дел на возилото и само еден патник кај грбот. Ниту едно од овие правила не се применува, доколку патниците на возилото се сите членови на исто домаќинство.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворено.

Општи набавки

Отворено.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени без ограничувања.

Хотели

Отворени без ограничувања.

Тематски паркови

Отворени без ограничувања.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени без ограничувања.

Скијачки центри

Затворени и за време на сезоната.

Плажи и јавни базени

Отворени без ограничувања.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени, со ограничувања за пристап.

Ноќевање

Дозволено, со ограничувања за пристап.

Тоалети / тушеви

Отворени, со ограничувања за пристап.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

Помош на пат: 803116

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Италија ќе најдете тука.

 

Веб страница на клубот со информации за патувања

https://www.luceverde.it/#/home

http://www.viaggiaresicuri.it/

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping