Датум на ажурирање на податоците: 01.09.2022

Мерките се валидни на: 14.07.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

За најновите вести во врска со ограничувањата за патувања, препорачуваме да проверите тука.

Ограничување на движењето

Нема ограничување на движењето.

 

Препорака да се остане дома

Останување дома не е неопходно, но се препорачува доколку е можно.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 1,5 м и во затворени простории и на отворено.

Мерки за носење маска

Задолжително за сите здравствени установи.

Се препорачува за сите јавни превози, продавници и трговски центри, бензински пумпи, пошти, банки, даватели на услуги (фризери итн.). За јавни површини на отворено, се препорачуваат маски за лице каде што не е можно социјално растојание од 2 метри. Доколку надворешното растојание е помало од 1,5 m, маските се задолжителни.

Посебни правила и препораки за деца

Само како препорака.

Забрана за собири

Не.

Самоизолација

Да 7 или 10 дена.

Зависи од времето на вакцинација или од времето кога сте биле заразени.

Парични казни за непочитување на мерките

Не.

Активност на отворено

Дозволено.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Транзитот е дозволен.


 

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

За сите намени, вклучително и туризмот.

Патниците кои доаѓаат директно од земјите и / или регионите на Европската унија, т.е. земјите и / или регионите на Шенген-зоната, и кои во моментов се наоѓаат на т.н. зелена листа на Европскиот центар за превенција и контрола на болести, без оглед на нивното државјанство, дозволен им е влез во Република Хрватска под истите услови како и пред почетокот Ковид-19 пандемијата доколку не покажат знаци на болест и не биле во близок контакт со заразено лице.

Патниците кои доаѓаат од земји и / или региони на Европската унија, т.е. земјите и / или регионите на Шенген-зоната, кои не се на т.н. зелена листа, можат да влезат во Хрватска со приложување на следиве документи:

  • негативен PCR тест (не постар од 72 саати) или брз антиген тест (не постар од 48 саати)
  • сертификат дека примиле две дози на вакцина против Ковид-19 која се користи во ЕУ
  • приложување на доказ за прележан Ковид-19 или
  • PCR тестирање или брзо антигено тестирање на лице место.

Патници од земји кои не се членки на ЕУ, можат да влезат во Хрватска со негативен PCR тест не постар од 48 часа. Во спротивно се обврзани на 10 дневна самоизолација.

Повеќе информации тука.

Дозволен влез на туристи

Не за граѓаните на ЕУ од 8 април.

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Не. Ако патникот има стар тест или нема негативен тест или воопшто нема тест, влезот е дозволен под услов тестот да се направи во Хрватска веднаш со 10-дневна самоизолација и негативен резултат од тестот по изолацијата.

Список на центри за тестирање на Ковид-19 во Хрватска можете да најдете тука.

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Не

Други потребни документи за влез во земјата

Не за граѓаните на ЕУ од 8 април.

Јавен превоз

Јавниот превоз функционира, а маските за лице се задолжителни. Рутите на траектите за автомобили се одвиваат според нормалниот распоред.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Нема ограничувања.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени со ограничувања (број на клиенти, маски, социјално дистанцирање).

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Дозволено, маска за лице е задолжителна.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

Општи набавки

Отворени.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени.

Хотели

Отворени.

Тематски паркови

Отворени.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени.

Скијачки центри

/

Плажи и јавни базени

Отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Отворени.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информација.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

Само основни услуги.

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

Помош на пат од странство: +385 1 1987 или +385 1 4693 700

Помош на пат од Хрватска: 1987

Број за итни случаи: 112

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Хрватска ќе најдете тука.

Веб страница на клубот со информации за патувања

https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/?lang=en#traffic-flow-and-road-conditions

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping