Датум на ажурирање на податоците: 08.09.2022

Мерките се валидни на: 18.06.2024

Што треба да знаете?

Најважни информации

Бројот на регистрирани случаи во Германија се уште е висок.

Веќе нема униформни прописи на национално ниво.

Федералните држави одлучуваат за локални регулативи како што се обврската за носење маска или ограничувања за пристап.

Информации за напредокот на вакцинацијата во Германија.

Информациите за корона достапни на 20 јазици .

Ограничување на движењето

Без заклучување.

Различни се мерките во различни сојузни држави, во врска со носење маска и пристап до различни видови објекти.

Препорака да се остане дома

Не.

Задолжително растојание

Задолжително растојание од 1.5м.

Мерки за носење маска

Маската за лице е задолжителна во воздушниот сообраќај и возовите на долги релации.

Во повеќето сојузни држави, маските за лице се задолжителни во возовите на кратки релации, јавниот превоз, медицинските установи (болници, лекарски ординации, домови за нега итн.).

Ослободување за лица кои не можат да носат маска поради инвалидитет и деца до 6 годишна возраст.

 

Посебни правила и препораки за деца

Децата на возраст од 6 и повеќе  треба да дадат негативен ПЦР тест за Ковид-19, доказ за вакцинација или доказ за закрепнување од  Ковид-19 кога ќе влезат во Германија.

Забрана за собири

Во повеќето држави веќе нема забрана за собирање.

 

 

 

 

Самоизолација

Да, доколку сте позитивни на тестот.

Парични казни за непочитување на мерките

Да, на пример:
– 50€ доколку се дадени неточни детали за контакт (следење контакти, на пр. во ресторани),
– казна од 50-500€ ако не носи маска за лице во Берлин,
– 150€ ако се сретнете со повеќе луѓе отколку што е дозволено на јавни површини во Баерн,
– 250€ ако имате пикник на јавен простор во Северна Рајна-Вестфалија,
– 500€ доколку учествувате во неовластени настани во Баерн,
– 5000€ доколку организирате и одржувате неовластени настани во Баерн,
– до 10.000€ доколку отворите ресторан спротивно на правилата.

Активност на отворено

Нема ограничувања.

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ (т.е. луѓе кои минуваат низ земјата, но не остануваат во земјата - има ли максимален број часови што можете да ги престојувате во земјата? Дали треба да ја докажете вашата крајна дестинација, итн.)

ПРАВИЛА ЗА ТРАНЗИТ

Дозволен е транзит.

Ограничувања на патувањата

Ограничувања за влез/излез од државата

Секој на возраст од 6 или повеќе години треба да приложи негативен ПЦР тест, доказ за вакцинација или закрепнување, при влез во земјата.

Општата обврска да се обезбеди доказ се применува без оглед на начинот на транспорт или дали лицето претходно поминало време во област со висок ризик или област на варијанти на загриженост.

Влегување во Германија преку копнени граници е со гранични контроли.

Влегување во Германија со авион или брод/пристаниште- можно за германските граѓани, за граѓаните на ЕУ (и граѓаните на Исланд, Лихтенштајн, Швајцарија, Норвешка) и за патници кои доаѓаат од одредени назначени земји (целосен список на патниците кои доаѓаат од други земји можат да влезат само доколку се целосно вакцинирани.

Со цел да се спречи ширење на варијантите на Ковид 19 во Германија, воведена е општа забрана за влез на патници од региони со варијанти на вирусот, тука.

Патниците со престој и право на престој во Германија кои се враќаат од погодените земји и транзитните патници се ослободени. 

Децата на возраст од 12 и повеќе години треба да обезбедат негативен резултат од тестирањето за Ковид-19 или доказ за вакцинација или доказ за закрепнување од инфекција со Ковид-19 кога влегуваат во Германија.

Дозволен влез на туристи

Со цел да се спречи ширење на варијантите на Ковид 19 вирусот во Германија, влез од региони со варијанти или со голем број на инфекции, се  бара да се пополни формулар за лоцирање на патници за влез. Повеќе информации тука.

 

Дали ви е потребен негативен тест на Ковид-19 за влез во земјата?

Само ако доаѓате од одредена „област на варијанта на вирус“: потврда за вакцинација или потврда за закрепнување или негативен резултат од тестот.

Прифатен доказ за вакцинација против Ковид-19 дигитално или на хартија на германски, англиски, француски, италијански или шпански.

Користената вакцина мора да биде една од оние наведени на веб-страницата на Институтот Пол-Ерлих. 

Дали ви е потребна потврда за примена вакцина за Ковид-19?

Да, ако доаѓате од одредена област за варијанта на вируси.

Други потребни документи за влез во земјата

Не.

Јавен превоз

Достапна, задолжителна маска за лице.

Комерцијален транспорт (такси, Uber и сл.)

Да, задолжителни хируршкимаски/тип од FFP2.

Дојдовни летови

Дојдовните летови се дозволени.

Превоз во автомобил со лица кои не се дел од семејството

Нема ограничувања.

ОБЈЕКТИ

Супермаркети/продавници

Отворени.

Општи набавки

Отворено.

Бензински пумпи

Отворени.

Ресторани

Отворени.

 

Хотели

Отворени.

Тематски паркови

Отворено.

Музеи, концертни сали, театри, киносали

Отворени.

Скијачки центри

/

Плажи и јавни базени

Отворени.

КАМПОВИ

Отворено за дневна посета

Отворени.

Ноќевање

Отворени.

Тоалети / тушеви

Отворени.

НАСТАНИ

Настани за кои се потребни дозволи

Нема информации.

ПОМОШ НА ПАТ

Белешки за услугата

/

Телефонски број (еви) за помош на пат и/или итни случаи

Помош на пат: 089 20 20 4000 – АМСМ членовите се јавуваат на 196
Итни случаи: 112

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Повеќе информации

Повеќе информации за актуелните Ковид-19 мерки во Германија можете да најдете тука.

 

 

Веб страница на клубот со информации за патувања

Click outside to hide the compare bar
Спореди
Споредба ×
Спореди Continue shopping